1515
Annons

Hedin Automotive förvärvar majoritetsandel i det danska BMW reservdelsbolaget KOED

Hedin Automotive, en del av Hedin Group, har ingått ett avtal om att förvärva 60 procent av aktierna i den danska BMW- och MINI-specialisten KOED. Det snabbt växande företaget har fokuserat på BMW-reservdelar. Idag har KOED en av de största katalogerna över nya och begagnade BMW-reservdelar i Norden.

KOED kompletterar Bavaria och GS Parts perfekt. Tillsammans kommer vi att ge BMW-ägare tillgång till ett ännu bättre produkt- och tjänsteerbjudande i Skandinavien, säger Stig Sæveland, VD för Hedin Automotive Norge.

I mer än två decennier har KOED fokuserat på demontering och försäljning av BMW-reservdelar och godkändes som BMW-serviceverkstad 2014. De senaste åren har företaget haft en stark tillväxt, vilket resulterat i stark försäljning och ökad marknadsandel.

Genom förvärvet stärker Hedin Automotive sitt BMW-reservdelserbjudande i Skandinavien. Hedin Automotive, genom sitt dotterföretag GS Parts, är redan den största oberoende leverantören av delar till BMW och MINI i Norge.

- Förvärvet placerar oss väl för framtida tillväxt. KOED kompletterar Bavaria och GS Parts perfekt. Tillsammans kommer vi att ge BMW-ägare tillgång till ett ännu bättre produkt- och tjänsteerbjudande i Skandinavien, säger Stig Sæveland, vd för Hedin Automotive Norway.

Stark allians
Medägare av KOED, Henrik Høstrup Sørensen, förblir i sin position som vd. Sørensen är mycket nöjd med ägandet av Hedin Automotive.

- Hedin Automotive är en idealisk ägare och partner för KOED. Jag identifierar mig med deras värderingar, kundorienterade tillvägagångssätt och ambitioner. När vi nu ansluter oss till Nordens största BMW-spelare kommer vi att dra nytta av ömsesidig expertis samt tillgång till resurser och kapital. Genom att realisera synergier och förbättra effektiviteten skapar vi en konkurrensfördel. Vår förmåga att leverera ännu bättre kundupplevelser ger oss framtida framgång.

Tydlig tillväxtambition
Jonny Skrivarhaug, chef för affärsutveckling på Hedin Automotive, ansvarar för värdeskapande initiativ över företag och gränser. Han är mycket nöjd med förvärvet, eftersom det skapar en stark plattform för fortsatt utveckling.

- Förvärvet av KOED är helt i linje med våra tillväxtambitioner och erbjuder stor potential för ytterligare synergier. Det kommer att stärka vår position och gynna BMW-ägare i Norden, avslutar Skrivarhaug.

Stig Sæveland och Jonny Skrivarhaug kommer att ingå i KOED:s styrelse efter transaktionen.

Förvärvet träder i kraft under november 2020.

I.A. Hedin Bil AB(publ)

För ytterligare information:

press@hedinbil.se

Följande bilagor finns för nedladdning:
Release

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Innehåll från Fortum Recycling & WasteAnnons

Carbon2x – så minskar infångad koldioxid utsläppen och blir till råvara för nya produkter

Även om vi i Norden är bra på att återvinna finns det många material som är svåra att använda igen och ett typexempel på det är plast. Mekanisk återvinning kan bara ta hand om en del av den svårsorterade plasten. Den plast som inte kan återvinnas används som bränsle för att producera el och värme. Den typen av energiåtervinning löser dock inte utmaningarna med koldioxidutsläpp från förbränningen och det faktum att 90 procent av plast idag tillverkas av ny olja. Men det finns alternativ. 

Kalle Saarimaa, chef för Fortums återvinningsverksamhet, berättar: 

– Vid Fortums anläggning i finska Riihimäki återvinner vi redan delar av den insamlade plasten mekaniskt vilken sedan blir till ny plastråvara. Av den plast om inte kan materialåtervinnas produceras el och värme. Vid ett tillfälle ställde vi oss frågan om det fanns fler lösningar än att bara fokusera på just materialåtervinning. Resultatet av det är Carbon2x, ett pilotprojekt som nu pågår för fullt i just Riihimäki.

Dagens problem en del av morgondagens lösning

Vad är då Carbon2x? Det är ett revolutionerande projekt som bygger på insikten att även om koldioxid är en växthusgas består den samtidigt av en av byggstenarna för allt liv och organiskt material på jorden – kol. Tillsammans med väte utgör kolväten råvaran i många olika material, bland annat plast. Genom att fånga in koldioxid och använda den för nya material minskas utsläppen samtidigt som återvinningsgraden skjuter i höjden. Det som behövs är att addera vätgas, samma vätgas som också används för fossilfri stålproduktion, hållbara kemiprodukter och hållbara bränslen. 

”Att både nå nettonollutsläpp och samtidigt möta växande behov av råmaterial i en mer cirkulär värld är en utmaning där Carbon2x är en del av lösningen.”

Från pilot till fullskalig produktion

Sedan i våras fångas delar av koldioxiden in från kraftvärmeverket i Riihimäki. Som ett av de första konkreta exemplen i världen producerar Fortum metan av den koldioxid som tidigare gick ut i atmosfären. Det är en pilot och det är därför en begränsad produktion, 10 liter metan i minuten. Målet är däremot högt satt, redan om ett antal år ska fullskaliga lösningar finnas på plats på de anläggningar Fortum Recycling & Waste har i Finland, Danmark och Sverige. 

Dagens avfall är morgondagens råmaterial

Bara i Europa förbränns idag 100 miljoner ton avfall årligen. Carbon2x innebär att det avfall som finns idag kan tas omhand på ett sätt där det både bidrar till ökad materialåtervinning och möter ett ökande behov av el och värme. Genom att återvinna koldioxiden minskas inte bara koldioxidutsläppen, det är också ett steg i cirkulärekonomisk riktning som är nödvändig, för den metan som produceras utgör även en av råvarorna till koldioxidbaserad plast.

– Redan idag ser vi att elbilstillverkare betraktar sina batterier som en del av ett cirkulärt materialflöde där de återvunna metallerna går tillbaka in i nyproduktionen och ökar självförsörjningsgraden i Europa. I plastens fall handlar det även om att minska beroendet av fossila råvaror. En hållbar värld händer inte bara. Vi skapar den, säger Kalle Saarimaa.  

Läs mer om carbon2x 

Läs mer om vårt arbete för en hållbar omställning 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fortum Recycling & Waste och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?