1515

Elmarknaden just nu: 2020 kan bli ett rekordår för elpriset

Mycket nederbörd och varmare temperaturer än normalt har lett till att 2020 kan gå till historien som ett av de år då elpriserna varit lägst. För en villakund med 20 000 kWh i årsförbrukning skulle det innebära tusentals kronor i minskad kostnad 2020 jämfört med 2019.

De för årstiden varma temperaturerna tillsammans med god tillgång på vattenkraft och kärnkraft skapar ett bra utgångsläge inför vintern. 

– Med fortsatt ”rätt” väder, det vill säga milda temperaturer, riklig nederbörd och mycket vind, kan spotpriset närma sig en årsmedian som ligger runt 20 öre i södra Mellansverige. Det har inte inträffat sedan 2001, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning.

Spotpriset för oktober är cirka 24 öre/kWh för elområde 3 (södra Mellansverige) och 27 öre/kWh för elområde 4 (södra Sverige) och norra Sverige, dvs elområde 1 och 2, är 22 öre/kWh. Även fastprisavtalen ligger lägre än vanligt, 1- och 2-årsavtalen är cirka 18 öre billigare än i fjol.

Coronapandemin har pressat bränslepriserna, kol och olja, vilket har gynnat de svenska elpriserna. Kärnkraftens revisionsperiod avslutas i början av november vilket ger en högre tillgång på kärnkraft, detta trots att ”coast down”-perioden, dvs successiv effektnedtrappning, för Ringhals 1 nu har börjat och ska tas ur drift vid årsskiftet. Oktober är oftast en av årets blötaste månader och likaså i år. Den rikliga nederbörden innebär att den förväntade tillrinningen till vattenmagasinen är uppfylld för hela 2020, med två månaders marginal.  

–Temperaturen spelar en stor roll för elpriset och vill du tänka långsiktigt är det nu ett mycket bra läge att säkra ditt elpris. Redan senare i november kan det bli mer normala temperaturer och kallare vilket påverkar elpriset uppåt. Jag rekommenderar ett fast avtal med Bytesrätt vilket innebär att du får ett elpris som inte kan gå upp och kan teckna om ifall elpriset går ner, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning.

Se dagsaktuella elpriser på rörligt elpris

Mer om elmarknaden:
Privat: Om elmarknaden just nu
Företag: Om elmarknaden just nu

För ytterligare information kontakta:
Heidi Stenström, pressekreterare, 070-611 81 92, heidi.stenstrom@vattenfall.com
Vattenfalls pressavdelning, 08-739 50 10, press@vattenfall.com

Följande bilagor finns för nedladdning:
Pressmeddelande: Elmarknaden just nu: 2020 kan bli ett rekordår för elpriset

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?