Hoppa till innehållet

Annons

Inbjudan till presentationen av Latours delårsrapport för tredje kvartalet 2020

Pressrelease

Latour offentliggör sin rapport för tredje kvartalet den 5 november 2020 kl. 08.30. Samma dag kl. 10.00 presenterar VD och koncernchef Johan Hjertonsson rapporten tillsammans med finansdirektör Anders Mörck och svarar på frågor i en webbsänd telefonkonferens. Presentationen genomförs på engelska. 

För att delta på mötet och därmed ha möjlighet att ställa frågor, vänligen ring +46 (0)8 505 583 55

För att följa webbsändningen vänligen använd länken:

https://onlinexperiences.com/Launch/QReg/ShowUUID=3B688B62-3E1A-4DA7-B8CB-5CFA6BEF0F5F

Göteborg, 29 oktober 2020

INVESTMENT AB LATOUR (PUBL)
Johan Hjertonsson
Verkställande Direktör

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Johan Hjertonsson, VD och koncernchef, tel. 0702 29 77 93, eller
Anders Mörck, ekonomi- och finansdirektör, tel. 0706-46 52 11

Investment AB Latour är ett blandat investmentbolag bestående av en helägd industrirörelse samt en portfölj av börsnoterade innehav där Latour är huvudägare eller en av huvudägarna. Börsportföljen består av nio betydande innehav som den 30 september 2020 hade ett marknadsvärde på 68 miljarder kronor. Den helägda industrirörelsen omsätter cirka 15 miljarder kronor.

Följande bilagor finns för nedladdning:
Pressmeddelande 2020-10-29

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se

Innehåll från HP/POLYAnnons

Teknik och flexibilitet är avgörande för att locka och behålla talanger

För att fullt ut utnyttja hybridarbete som den affärsfördel det faktiskt är måste företagen vara flexibla och ge de anställda ökat inflytande samt verktygen de behöver. 

–Poly breddar och stärker HPs erbjudande med helt nya hybridupplevelser, säger Stefan Bergdahl, VD för HP i Norden.

Tre år efter att Covid-19-pandemin vände upp och ner på arbetslivet har en mix av distans- och kontorsarbete blivit det nya normala. Sedan dess har varje organisations utmaning varit att anpassa sig och implementera lösningar för hybridarbete som passar dem och deras vision, mål och kultur. 

Ingen har knäckt den exakta koden än 

– De flesta organisationer och företag är fortfarande i en test-fas och försöker identifiera det perfekta formatet. Det är inte helt lätt och många verksamheter använder tjänster och produkter som de tror ska fungera eftersom det gett positiv effekt för ett annat företag, säger Stefan Bergdahl. Men det är inte alls säkert att tjänster och produkter som passar perfekt för ett företag automatiskt passar lika bra för ett annat. 

”Ingen universell lösning” 

Vissa arbetsgivare, som HP, uppmuntrar sina anställda att arbeta från den plats som passar dem bäst. Andra kräver att medarbetarna finns på plats fysiskt under hela eller åtminstone delar av arbetsveckan.

– Vilka tjänster och produkter som behöver köpas in beror förstås på respektive verksamhet och vilka arbetsuppgifter de anställda har, konstaterar Stefan Bergdahl. 

Han fortsätter:

– Företagskulturen spelar en oerhört viktig roll i det hela: litar man på sina anställda? Måste de verkligen vara på kontoret bara för att chefen tycker sig ha bäst koll då? Är det, traditionellt sätt, ett väldigt socialt kontor med mängder av interaktioner mellan de anställda? Vissa företag har faktiskt sett produktiviteten sjunka i vissa team, så det finns ingen universell lösning för alla. Det måste skräddarsys efter varje verksamhet. 

Tekniken måste fungera 

I en nordisk undersökning genomförd av IDC svarade 43 procent av de som hybridarbetar att deras digitala verktyg utanför kontoret inte bidrog till liknande produktivitet som de på kontoret. Lika många tyckte att de digitala samarbetsverktygen inte fungerade tillfredsställande, vilket resulterade i att 38 procent uppgav att de aktivt sökte efter ett nytt jobb för att få en bättre arbetsupplevelse.

Liknande resultat har HP Sverige fått i en egen undersökning som de utfört tillsammans med SIFO: fyra av tio tillfrågade vill inte arbeta på en arbetsplats som inte erbjuder hybridkontor. För svenska medarbetare är numera en flexibel arbetsmiljö högsta prioritet, till och med viktigare än hög lön.

HP och Poly - för framtiden 

HPs Nordenchef menar att HPs förvärv av Poly, som genomfördes år 2022, öppnar för nya hybridupplevelser.

–Det är viktigt att tekniken stödjer de hybrida mötena. När några är på plats medan andra deltar på distans är det viktigt med perfekt bild och ljud för att alla ska känna sig inkluderade. Högupplöst kamera som följer talarens rörelser och brusfritt ljud är några grundläggande funktioner för att samtalet ska få liv. Polys produkter och tjänster för mötes- och konferenslösningar kompletterar HPs teknik och tillsammans skapar vi ett holistiskt erbjudande för perfekta hybridupplevelser från konferensrummet eller köket.

Flexibilitet en nyckel till framgång 

Samtidigt finns fortfarande fördelar med att mötas fysiskt, exempelvis vid utbildningsyften. Företagskulturen gynnas också av att medarbetarna då och då träffar varandra eftersom det är enklare för arbetsgivaren att få en överblick kring de anställdas välmående om de regelbundet kommer in på kontoret.

– Ledorden är att vara flexibel och ge de anställda ökat inflytande över sin vardag genom att ge dem de verktyg som behövs, sammanfattar Stefan Bergdahl. Det pågår just nu en enorm mängd forskning kring hybridarbete och det ska bli väldigt spännande att blicka tillbaka på 2020-talet och jämföra med nuet. 

Läs mer om HP och Poly här! 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med HP/POLY och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera