1515

Sciety-nätverket investerar 22 Mkr i läkemedelsbolag inom kronisk smärta

PharmNovo som utvecklar en ny typ av smärtläkemedel väckte stort intresse bland investerare och avslutade nyligen en emission om 22 miljoner kronor med Sciety. I investeringen deltog även Almi Invest med 6,5 miljoner kronor. Det nya kapitalet ska gå till produktion av bolagets läkemedelskandidat PN6047 och regulatoriska säkerhetsstudier.

– Vi är mycket glada över det stora intresset från Sciety-nätverket och våra nya aktieägare. Vårt mål är att förbättra livskvaliteten hos människor som lider av kronisk smärta. Nästa steg är nu att slutföra det prekliniska arbetet för att sedan ta kandidaten vidare till studier på människa, säger Per von Mentzer, vd för PharmNovo.

– PharmNovo adresserar behovet av förbättrade behandlingar mot kronisk smärta, vilket är ett växande folkhälsoproblem i hela världen. Bolaget positionerar sig tydligt genom att utveckla ett läkemedel mot neuropatisk smärta där det i dag saknas adekvata läkemedel. PharmNovo har också ett starkt team med bakgrund inom smärtforskning och Big Pharma och erfarenhet av att ta läkemedelskandidater till klinik och marknad, berättar Andreas Lindblom, vd för Sciety.

Bolagets huvudkandidat PN6047 har i prekliniska studier på djurmodeller visat lovande resultat både avseende effektivitet och säkerhet. Det nya kapitalet ska användas för att slutföra det prekliniska programmet som omfattar CMC (kemi, tillverkning och kvalitetskontroll) och toxikologiska säkerhetsstudier. 

PharmNovo utvecklar läkemedel mot smärta baserat på en ny typ av selektiva deltaopioider, så kallade DORA, med målsättningen att ge effektiv smärtlindring utan de negativa biverkningarna hos konventionella opioider. Konceptet syftar till att specifikt aktivera de fördelaktiga delarna av systemet samtidigt som man undviker den typ av aktivering som resulterar i oönskade biverkningar. 

Presskontakt 

Andreas Lindblom, vd för Sciety: andreas.lindblom@sciety.se, tel. 070-375 73 73.
Per von Mentzer, vd för PharmNovo: per.von.mentzer@pharmnovo.com, tel. 070-544 32 50.

Om PharmNovo

PharmNovo är ett läkemedelsbolag med huvudsäte i Medicon Village i Lund. Bolaget utvecklar läkemedel mot smärta baserat på en ny typ av selektiva deltaopioider, så kallade DORA, med målsättningen att ge effektiv smärtlindring utan de negativa biverkningarna hos konventionella opioider. Huvudkandidaten, PN6047, är inriktad på kronisk neuropatisk smärta men företaget ser också klinisk potential inom andra områden som migrän, ångest/depression och kronisk hosta. PharmNovo grundades av Dr. Bengt von Mentzer, som har mer än 30 års erfarenhet av läkemedelsutveckling och smärtforskning hos Astra Zeneca. Teamet består av framstående forskare inom akademi och industri och har ett internationellt nätverk av ledande expertrådgivare.

Om Sciety

Sciety är Nordens ledande investerarnätverk inom life science och digital hälsa. Sciety kombinerar erfarenhet från life science och finans för att välja ut framstående bolag i branschen. I nätverket ingår riskkapitalbolag, family offices och affärsänglar. Scietys vision är att innovationer inom life science ska nå sin fulla potential.

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Innehåll från RiksbyggenAnnons

Bostadspolitisk expert: Saknas dedikerade satsningar för att upprätthålla byggtakten

Johanna Ode, bostadspolitisk expert på Riksbyggen.
Johanna Ode, bostadspolitisk expert på Riksbyggen.

Äntligen ligger byggtakten av nya bostäder på en acceptabel nivå. Men Johanna Ode, bostadspolitisk expert på Riksbyggen, menar att det inte räcker.

– Det krävs dedikerade politiska satsningar för att hålla byggandet uppe över tid, och om vi väntar tills nästa lågkonjunktur slår till med att införa dem är det för sent.

Nästan alla Sveriges kommuner rapporterar bostadsbrist, men, för första gången på många år visar nu Boverkets siffror att bostadsbyggandet 2021 kommer att ligga över den takt som krävs för att på sikt nå balans på bostadsmarknaden.

– Det är så klart jättepositivt att vi har en hög byggtakt generellt sett, men det betyder inte att den bara kommer att rulla på. Det är långa ledtider i bostadsbyggandet och får vi en konjunkturändring är risken att bostadsbyggandet avstannar uppenbar, säger Johanna Ode.

Stödet är avgörande för om det byggs

För att undvika den risken efterlyser hon och Riksbyggen flera åtgärder från politiskt håll, bland annat höjda nivåer och mer långsiktiga besked kring det statliga investeringsstödet för hyresrätter.

– Det här stödet gör det möjligt att bygga nya hyresrätter över hela landet, även på orter där vi inte hade fått ihop kalkylen annars. De orterna behöver också fler bostäder, och stödet är avgörande för om de blir byggda eller inte, men det finns en stor politisk osäkerhet kring hur det kommer att utvecklas, något som hämmar bostadsbyggandet.

Läs mer om Riksbyggens bostadspolitiska opinionsarbete

Men även på bostadsrättsmarknaden efterlyser Johanna Ode fler åtgärder, framförallt statliga garantier innan byggstart.

– I dag vill färre privatpersoner köpa ny bostad på ritning i samma grad som tidigare. Samtidigt kräver bankerna att hälften av lägenheterna i ett nytt projekt ska vara sålda innan de ska bevilja ett lån, och det här glappet ställer till det.

Satsningar som gynnar hela samhället

Därför skulle Johanna Ode gärna se att staten går in och erbjuder statliga garantiåtaganden som kan hjälpa till att överbrygga glappet och möjliggöra för fler projekt att sätta spaden i marken tidigare. Eftersom bostadsbyggandet står för 11 procent av BNP menar Johanna Ode att sådana här och liknande satsningar inte bara gynnar de enskilda personer som äntligen kan skaffa en bostad, utan hela samhället.

– Man brukar säga att varje byggarbetare sysselsätter ytterligare tre personer i nästa led, så att hålla igång bostadsbyggandet ger stora effekter på samhällsekonomin.

Men det är inte bara nybyggnation som löser problemen på bostadsmarknaden.

– Det är jättepositivt att vi har en hög nybyggnadstakt, men ska vi vara ärliga innebär det att bostadsmarknaden är i balans först om ett decennium, och det är lång tid att vänta för den som behöver bostad här och nu.

Läs mer om Riksbyggens förslag om ett startlån för unga vuxna

Vill se startlån för unga vuxna

Därför menar Johanna Ode att det behövs satsningar som gör att vi kan nyttja det befintliga beståndet på bättre sätt, något som dessutom är bra ur hållbarhetsperspektiv, samt satsningar som gör det lättare för unga vuxna att ta sig in på bostadsmarknaden. På Riksbyggen har man därför konceptet Hyrköp av bostadsrätt för unga vuxna, där personer upp till 35 år får hyra sin lägenhet i fem år medan de sparar ihop till kontantinsatsen. Men Johanna Ode vill även här se statliga satsningar.

– Vi på Riksbyggen har tagit fram förslag på något vi kallar Ungbolån, ett startlån för unga vuxna som kan jämföras med CSN-lån, och som gör det möjligt för dem att starta sitt vuxna liv och bidra till samhället med den trygghet en egen bostad innebär. Det finns en statlig utredning som tittar på startlån för förstagångsköpare.

– Nu gäller det att det blir tillräckligt enkelt och attraktivt utformat för att det ska vara användbart och att regeringen ser till att det införs, så fler unga vuxna kan köpa en egen bostad.

Mer från Riksbyggen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Riksbyggen och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?