1515

Facken inom industrin säger nej till avtalsförslag

Samtliga förbund inom Facken inom industrin avvisar idag den första hemställan som kom från de opartiska ordförandena (Opo) på måndagen den 19 oktober. Det föreslagna avtalsvärdet över en avtalsperiod på 29 månader är totalt 4,5 procent.

Facken inom industrin skriver i sitt svar att avtalsvärdet är oacceptabelt lågt. Den pågående återhämtningen av ekonomin och utvecklingen av konkurrenskraften ger stöd för en löneökningstakt väsentligt högre än vad hemställan anger. Dessutom saknar hemställan nödvändiga avsättningar till system för arbetstidsförkortning- deltidspension/flexpension, vab-tillägg på de avtalsområden där det krävs och en låglönesatsning för LO-förbunden.

För att en slutlig hemställan ska kunna antas av Facken inom industrin måste avtalsvärdet vara väsentligt högre.

Nu väntar slutförhandlingar och slutlig hemställan innan den 31 oktober då nuvarande avtal löper ut.

Facken inom industrin
Marie Nilsson, förbundsordförande IF Metall
Martin Linder, förbundsordförande Unionen
Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer
Per-Olof Sjöö, förbundsordförande GS
Eva Guovelin, förbundsordförande Livs

Presskontakt:
IF Metall: Jesper Pettersson, 072-058 37 30
Unionen: Kawa Zolfagary, 072-594 19 67
Sveriges Ingenjörer: Alexander Orlinge, 070-962 47 33
GS: Julius Petzäll-Mendonca, 070-660 91 29
Livs: Karl Melin, 070-638 61 12
Facken inom industrin är ett samarbetsorgan för GS, IF Metall, Livs, Sveriges Ingenjörer och Unionen

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Innehåll från AppliconAnnons

Innovativ kärnbanksplattform som möter framtidens behov

Victoria Sundberg, CEO, Applicon.
Victoria Sundberg, CEO, Applicon.

Vid upphandling av en kärnbanksplattform finns det mycket att tänka på gällande lösningen och leverantören. Som bank ska man förvänta sig att plattformen tillgodoser ens behov samtidigt som den underlättar innovation. Fintechbolaget Applicon är experter på att implementera kärnbanksplattformar och erbjuder en egen unik lösning – så kan din bank få det bästa av två världar. 

Världen rör sig snabbare än någonsin och som bank behöver man följa med i teknikutvecklingen. Dagens bankkunder har andra krav i dag än vad de hade för tio år sen, därför gäller det att välja en kärnbanksplattform som är anpassad för den svenska marknaden. Kärnbanksplattformen ska även ha stor innovationskraft, kunna göra analys, vara lätt att integrera och vara skalbar. 

– Man ska välja en leverantör som vet vad de håller på med och du ska välja en standardplatta som är enkel att använda och integrera mot, annars kommer affärsutvecklingen att bli lidande. Helst ska du göra ett val som innebär att du inte behöver byta ut plattformen igen, utan kan lägga all framtida kraft på kunderbjudandet, säger Andreas Eliasson, Head of Sales & Business Development på Applicon. 

Liten spelare där den enskilde kunden får stort fokus

Applicon är en lokal partner som är specialiserad på kärnbanksprocesser och implementationer, tillsammans med SAP erbjuder de en egen kärnbanksplattform. Med deras stora kunskap har de en framskjuten plats på arenan. 

– I det unika samarbetet med SAP kan vi bygga kundunika lösningar, där man får det bästa av två världar. Man får en standardplattform av en global aktör som driver teknikutvecklingen och en lokal leverantör som kan bank. Med Origo som huvudägare av Applicon får man även stabilitet, kapacitet och långsiktighet, säger Victoria Sundberg, CEO på Applicon. 

En annan viktig del att tänka på i valet av kärnbanksplattform är att den ska vara en möjliggörare för fler affärer, där det ska gå att driva gemensamma initiativ. Applicon säkrar att man som bank ligger i det finansiella ekosystemet. Ett exempel är hur Avanza Bank och Landshypotek Bank samarbetar kring bolån, där Avanza kan erbjuda det via sin plattform, men lånen ligger i Applicons plattform. 

Framtidens bankerbjudande

Ekosystem är en viktig del av framtiden, men det handlar också om att se potentialen i data. I dag är kärnbankplattformen undanskuffad, där data i den inte utnyttjas. Framtidens bankerbjudande kommer att se möjligheten i data och ge personlig finansiell rådgivning utifrån den.

– Med hjälp av data kommer bankerna kunna ge ännu bättre rådgivning. Man behöver ha en tydlig plattform som möjliggör att man får ut värdet av data, så banken i sin tur kan omsätta det i smarta, individanpassade tjänster till sina kunder. Med oss som leverantör och med vår lösnings förmåga att hantera realtidsanalys tillåts detta, avslutar Victoria Sundberg. 

Så väljer du kärnbanksplattform.

Om Applicon

Applicon är ett fintechbolag som i över 25 år har arbetat med ett stort antal banker och finansföretag i Sverige och Norden. Vi har bred erfarenhet av bank-, finans- och affärsprocesser, förvaltning, systemutveckling och implementation av standardsystem samt anpassning av internationella banksystem. Vårt tekniska kunnande och vana att jobba nära verksamheten i kombination med djup branscherfarenhet har gjort oss till specialister på IT-tjänster inom bank och finans.

 

Mer från Applicon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Applicon och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?