Annons

PE Accounting ska bli miljardbolag – byter VD för nästa tillväxtfas

PE Accounting var 2011 först i Sverige med att framgångsrikt automatisera bokföring med ett helt egenutvecklat ekonomisystem och bokföringstjänst. De omsätter i år 100 msek och meddelar att de ställer om för att inom de närmaste tio åren bli ett miljardbolag. Som en del i detta tillsätter de en ny VD, Pontus Björnsson som senast kommer från Phoniro, Assa Abloy. PE Accounting värderas till 350 msek och har bland annat SEB och Alfvén & Didrikson som delägare.

”När vi startade PE Accounting så satte vi ett riktigt tufft mål. Vi skulle omsätta 100 miljoner på under 10 år och göra det utan nyemission. I januari 2021 när årsredovisningen undertecknas har det gått 9,5 år sedan PE startades och omsättningen är nu över 100 miljoner, utan att nyemissioner har genomförts. Målet vi grundare satte är uppnått och vi påbörjar vår resa mot nästa mål, att omsätta en miljard inom kommande 10 år.

Det ställer nya krav på ledarskapet och är bakgrunden till att vi nu rekryterat Pontus Björnsson som VD. Jag kommer att gå parallellt med honom fram till årsskiftet, för att sedan vara pappaledig en tid och komma tillbaka i en affärsnära roll med fokus på innovation, affärsutveckling och kultur. Det är mina stora intresseområden och jag ser fram emot att kunna fokusera på dessa,” säger Olle Rydqvist, medgrundare och nuvarande VD på PE Accounting.

Se inspelad intervju

Pontus Björnsson kommer närmast från Phoniro, Assa Abloy, där han varit VD de senaste åren. Pontus har arbetat med Cloud-lösningar i över 20 år och säger sig drivas av tanken på att stöpa om en traditionell bransch med just digitala lösningar och tjänster.

”Jag har personligen följt PE sedan 2016 och varit imponerad av bolaget och deras lösning. PE tar digitaliseringen ett steg längre genom graden av automatisering. De går från mjukvara till en komplett tjänst. Det känns otroligt spännande att transformera en bransch på det sätt som PE gör med redovisningsbranschen och den resan vill jag vara delaktig i,” säger Pontus Björnsson, tillträdande VD på PE Accounting.

Enligt PE Accounting har de till skillnad mot en del andra aktörer inom automatiserad bokföring även möjlighet att hjälpa medelstora företag transformera sin redovisning, något de ser har en stor tillväxtpotential.

”Vi bygger helt enkelt allt från grunden för att kunna vara skalbart och så automatiskt som möjligt. Fokus är inte på att bara prata om den hetaste tekniken utan snarare ständigt vara i framkant med den perfekta kombinationen av människa och maskin. Det kommer vara en stor konkurrensfördel att ha just detta i framtiden, både för oss och för de företag som vill vara ledande i sin bransch. Det blir en tydlig konkurrensfördel,” avslutar Olle Rydqvist.

Se inspelad intervju med Olle Rydqvist och Pontus Björnsson

Kort fakta om PE Accounting

  • PE Accounting redovisningsbyrå och ekonomisystem grundades 2011 och var först med att framgångsrikt automatisera redovisning i Sverige med sitt egenutvecklade ekonomisystem och redovisningsbyrå. De har fler än 800 kundbolag och 20.000 användare. Sedan starten har de växt organiskt och säger sig omsätta 100 msek 2020.
  • Tjänsteföretag med 5 till 500 anställda är huvudmålgrupp för PE Accounting.
  • SEB blev delägare 2019 och de samarbetar framförallt inom teknisk innovation som ska hjälpa hela branschen framåt.
  • Alfvén & Didriksson är delägare sedan 2016.
  • PE Accounting värderas till 350 msek 2020.
  • PE Accounting har kontor i Stockholm, Göteborg och Malmö men kan användas av tjänstebolag var som helst i Sverige.

Läs mer om PE Accountings redovisningsbyrå och egenutvecklade ekonomisystem som automatiserar bokföring  

Läs mer om digital redovisning i PE Accountings blogg

Presskontakt på PE Accounting: Magnus Serratusell Wallin, magnus.wallin@accounting.pe

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se

Innehåll från EKNAnnons

Sveriges nya enhörning räknar med dubblerad omsättning

Stefan Jansson är vd på Polarium.
Stefan Jansson är vd på Polarium.

I våras värderades det smarta energilagringsbolaget Polarium till över en miljard dollar och blev därmed Sveriges nya enhörning. Bolaget har haft en slående tillväxtresa – och för att växa snabbt utan att tappa kontrollen över verksamheten har de använt garantier från Exportkreditnämnden, EKN.

Så kan EKN hjälpa företag att växa internationellt 

Svenska Polarium grundades 2015 och erbjuder energilagringslösningar baserade på litiumjonteknik till telekombranschen, tillverkningsindustrin och kommersiella fastigheter. Deras lösningar är baserade på smarta batterier och mjukvara som kan maximera användares inköp av grön och billig el.

– Generellt sett är el som smutsigast när den är dyrast, eftersom det är vid de dyra konsumtionstopparna som vi tvingas komplettera vår användning av förnybar el med fossil el från andra länder. Genom att maximera inköpen av grön el uppfyller våra lösningar därför två av kundernas intressen: att spara pengar och att bidra till klimatomställningen, säger Stefan Jansson, vd på Polarium.

– Vi jobbar till exempel mot ett stort hotell i Stockholm där vi räknar med att kunna sänka elkostnaden med 80 procent. Det är möjligt genom att de dels kan använda lagrad el från våra batterier när nätpriserna är som högst och dels kan sälja tillbaka el till elnätet när det är förmånligt för dem.

Dubblerar omsättningen i år

Polarium omsatte 741 miljoner kronor 2020 och 1,1 miljarder kronor 2021. Under 2022 räknar de med att dubblera omsättningen. Bolaget har idag fabriker och säljkontor världen över och i våras blev de Sveriges nya enhörning när de värderades till över en miljard dollar.

– Eftersom den pågående elektrifieringen är akut har vi velat växa så snabbt som möjligt. Lyckligtvis har vi haft rätt förutsättningar för en väldigt intensiv tillväxtresa utan att behöva sälja stora andelar av bolaget. En avgörande faktor i det har varit EKN, säger Stefan Jansson.

Växte snabbt med hjälp av EKN

EKN erbjuder exportörer och deras underleverantörer garantier som stöttar bolagens export. Polarium har använt flera av EKN:s garantier under sin tillväxtresa och gör det än i dag. Det handlar exempelvis om den så kallade rörelsekreditgarantin som minskar bankens risk vid lån till bolag.

– Vi var faktiskt det första bolaget som använde förlagan till EKN:s nya garanti Exportsprånget. Det innebar att vår bank fick 80 procents riskavtäckning när de gav oss kredit, trots att vi var relativt nyetablerade. Lösningen innebar att vi kunde växa snabbt med ett mindre beroende av externt kapital. Det har varit så värdefullt för oss, säger Stefan Jansson.

Polarium använder också löpande en garanti för kundfordringar från EKN som säkrar att bolaget får betalt även om kunden inte kan betala som avtalat.

– Vi är ett tech-bolag som gör många affärer på utsatta marknader. Med den här garantin har vi kunnat tacka ja till affärer som vi inte hade kunnat ta annars; lägre kreditrisker ger högre tillväxt. Samma garanti kan även användas för att ge kunder attraktiva finansieringsvillkor och det är något som vi sneglar på framåt.

”Grön och billig el för alla”

I våras investerade AMF 955 miljoner kronor i Polarium och i höstas blev även Alecta ny delägare i bolaget. Tillväxtresan fortsätter mot målet, som enligt vd:n är ”grön och billig el för alla”.

– Globalt sett står fossila bränslen fortfarande för 80 procent av all elproduktion. Vi är mitt i en förflyttning mot ett helt nytt energisystem sett till infrastruktur, distribution och konsumtion. Här har Polarium en viktig roll att spela och än har vi bara sett början, säger Stefan Jansson.

Läs mer om hur du kan säkra finansiering för din fortsatta tillväxt 

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera