1515

Var tredje person oroar sig över sin privatekonomi

Nästan var tredje person oroar sig över sin privatekonomi nu under den rådande Coronakrisen. För de personer som förlorat sina jobb eller tvingats stanna hemma från jobbet kan inkomstbortfallet göra det svårt att betala tillbaka skulder i tid.

Svenska hushåll är högre belånade än någonsin tidigare och skuldkvoten har närapå fördubblats sedan 90-talet. De senaste åren har skuldsättningen ökat med cirka 7 procent varje år och det är just snabblån och andra konsumtionslån som ökar allra mest. Den ökade skuldsättningen i Sverige har inte varit något större problem när vi levt i en högkonjunktur. Men nu när hushållen förlorar stora delar av sin inkomst på grund av coronapandemin riskerar många att få svårt att betala tillbaka sina skulder.

De som har möjlighet bör därför göra vad de kan för att sänka sin skuldkvot. Ska du låna pengar är det exempelvis viktigt att du jämför långivarna åt för att hitta det billigaste lånet. Hos oss på Lånakuten kan du jämföra snabblån och lån utan UC. Dessa lån är i regel dyra och därför är det av största vikt att du väljer det billigaste. På Lånakuten kan du jämföra snabblånen med varandra så du kan vara säker på att du hittar den billigaste långivaren. Därmed kan du spara pengar på ditt lån och inte betala mer än nödvändigt.

Om du redan har flera smålån kan du välja att samla dessa i ett större lån och på så vis få lägre ränta och sänka dina rörliga utgifter.

Drygt 30 procent av svenskarna oroar sig

I takt med att många förlorar sina jobb eller tvingas gå ned i tid ökar oron över den egna privatekonomin. Fastighetsbyrån har låtit Novus genomföra en undersökning som visar att drygt 30 procent av svenskarna oroar sig över sin egen privatekonomi. Bland gruppen unga är oron ännu högre med omkring 40 procent. Ett eventuellt inkomstbortfall skulle drabba många väldigt hårt, särskilt personer med en hög skuldkvot, det vill säga där utgifterna utgör en stor del av den disponibla inkomsten.

Lugnande besked från Riksbanken

Samtidigt som ett inkomstbortfall skapar oro kom ett lugnande besked från Riksbanken nyligen. Man har i dagsläget inga planer på att höja styrräntan utan lämnar den oförändrad på 0 procent. Hushållen behöver därför inte vara alltför oroliga att räntan på lånen ska höjas. Det finns fortsatt goda möjligheter till en låg ränta.

I och med att styrräntan lämnas oförändrad kommer långivarna med stor sannolikhet inte göra några räntejusteringar. Långivarna har redan nu svårt att locka till sig nya kunder och högre räntor skulle inte vara rätt väg att gå.

 

Dieter Wallmark-Kalisch

Produktansvarig
dieter@speqta.com

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Innehåll från HSBAnnons

HSB i framkant – så driver man en organisation som utvecklar framtidens boende

Pernilla Bonde, vd för HSB betonar att medlemsorganisationens vinster inte går till aktieägare utan tillbaka till verksamheten som kommer alla medlemmar till del.
Pernilla Bonde, vd för HSB betonar att medlemsorganisationens vinster inte går till aktieägare utan tillbaka till verksamheten som kommer alla medlemmar till del.

Bostadsmarknaden står, minst sagt, inför stora utmaningar. Pernilla Bonde, vd för HSB Riksförbund, förklarar varför en hundraåring är bäst rustad för att leverera framtidens bostäder.

Läs mer om hur HSB fungerar 

Nya utmaningar brukar kräva nya aktörer, men i fallet svensk bostadsmarknad behöver så inte vara fallet.

– HSB startades för nästan hundra år sedan för att det var svårt, nästan omöjligt, för människor att hitta ett eget hem, säger Pernilla Bonde.

– Det gör att vi är samhällsbyggare in i själen. Vi har alltid utgått från de utmaningar som finns på bostadsmarknaden och inte gett oss förrän vi har hittat lösningar på dem.

Många utmaningar

I dag, liksom på 1920-talet, är bostadsbristen den dominerande frågan. Hur ska unga få tag på sin första bostad, och hur kan vi bygga ett bra boende så att prislappen passar en vanlig lön? Lägg på det klimatfrågan, digitalisering och social hållbarhet så är det ganska många utmaningar som behöver lösas. Något Pernilla Bonde menar att HSB är väl rustade för att ta sig an.

HSB bygger och utvecklar bostäder i många attraktiva lägen.
HSB bygger och utvecklar bostäder i många attraktiva lägen.

– Var tionde svensk bor hos oss och vi har väldigt god kännedom om våra medlemmars önskemål och behov. Dessutom ägs vi av våra medlemmar och även om vi självklart ska göra vinst kan vi jobba långsiktigt på ett helt annat sätt än vad privata byggbolag som styrs av kvartalsmål kan göra.

Ett exempel är HSB:s garantifond, en avsättning där HSB garanterar eventuella osålda lägenheter i en ny förening. Ett annat är bosparandet, där HSB i dag som enda aktör i landet gör det möjligt för ungdomar att spara ihop till kontantinsatsen till en lägenhet. Samtidigt driver HSB ett aktivt påverkansarbete för att få politikerna att göra det lättare för unga att köpa en egen bostad. Och HSB har själva tagit fram HSB Dela, en ny finansieringslösning för ungdomar där HSB och bostadsköparen delar på köpet.

– I dag pratas det mycket om hållbarhet, men vi pratar inte, vi gör, både när det gäller ekonomisk, social och miljömässig hållbarhet. Med HSB Dela har vi hittat ett helt nytt sätt för unga att kunna köpa en halv bostad, men bo i hela. Det kommer nya initiativ från hela vår organisation hela tiden, och det agerar vi på.

HSB LIVING LAB. Här finns möjlighet att hitta lösningar för framtidens hållbara boende i en verklig miljö.
HSB LIVING LAB. Här finns möjlighet att hitta lösningar för framtidens hållbara boende i en verklig miljö.

Löser problem på nya sätt

Något som hittills bland annat har resulterat i att HSB har byggt Sveriges största solcellspark, att man driver HSB Living Lab som är Sveriges enda fullskaliga bostadshus och forskningslabb i ett, och att man bygger bostäder även på orter där priserna inte är lika höga som i attraktiva lägen i storstäder.

– Att lösa problem på nya sätt är djupt rotat i vår kultur och våra värderingar. Våra strategier utgår alltid från vad vi ser för utmaningar på bostadsmarknaden och hur vi kan lösa dem. Vi vet precis varför vi finns, och det är för att göra skillnad för våra ägare och påverka samhället till det bättre.

Läs mer om hur HSB fungerar 

 

Mer från HSB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med HSB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?