1515
Annons

Handelns betydelse i utsatta områden utreds

Ett nytt forskningsprojekt vid Lunds universitet ska under två år undersöka handelns betydelse för upplevd trygghet i utsatta områden. Ett utsatt område är en stadsdel eller förort med låg socioekonomisk status och där det ofta finns kriminell påverkan på lokalsamhället. 

Projektet följer pågående samarbetsprojekt för ökad trygghet och levande stadsmiljö i Stockholm/Järfälla, Malmö, Helsingborg, Jönköping och Kristianstad.

-I tidigare studier har vi sett att trygghetsfrågor isoleras och sorteras in i olika organisatoriska stuprör. Vi har också sett att nyhetsrapportering har betydelse för vilka platser som upplevs som trygga och otrygga. Vissa platser tenderar att demoniseras och hamna i en ond cirkel av medial ryktesspridning (särskilt i sociala media) som kan vara svår att bryta. I detta projekt tar vi ett helhetsgrepp om trygghetsaspekten och undersöker den utifrån ett platsutvecklingsperspektiv med fokus på rumslighet och kommunikation, säger Cecilia Cassinger, projektledare och docent vid institutionen för strategisk kommunikation, Lunds universitet.

Forskningen kopplar an till en sedan länge aktuell diskussion om vad som blir kvar i städerna när handeln stänger ner. Den lokala handelns betydelse och sårbarhet uppmärksammas ofta i kriser, såsom den pågående covid-19 pandemin, men bakom kriserna finns mer långsamma processer kopplat till negativa mediabilder, oattraktiv fysisk stadsmiljö och handelns egen strukturomvandling

-Expansionen av extern och e-handel leder till färre fysiska handelsmiljöer i städerna. Vi vill bidra till diskussionen om de olika aktörernas, inklusive konsumentens, moraliska bidrag och ansvar för stadsmiljön. Det nya med detta projekt är att det undersöker den fysiska handelns samhällsbärande funktion och värde för att upprätthålla trygghet i städerna, förklarar Ola Thufvesson, fil dr i kulturgeografi vid institutionen för service management och tjänstevetenskap och forskare i projektet.

Projektet finansieras av Handelsrådet och inleds i början av 2021. Närmast kommer forskarna att möta deltagare i projektets referensgrupp i ett panelsamtal om strategier för trygga stadskärnor under Lunds universitets framtidsvecka den 14 oktober. Här kan du läsa mer samtalet.

Medverkande

Cecilia Cassinger, institutionen för strategisk kommunikation, Lunds universitet

Ola Thufvesson och Carin Renhcrona, institutionen för service management, Lunds universitet

Ulf Silbersky, platsutvecklare, Platspilot AB 

Cecilia Cassinger, projektledare

Institutionen för strategisk kommunikation, Lunds universitet

E-post: cecilia.cassinger@isk.lu.se

Tel. 072 22 333 20

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Fondita väljer Euroclear Sweden för att automatisera fondinstruktioner

Fondita, ett av Finlands ledande fondbolag, automatiserar orderflöden och fondflyttar med Euroclear Swedens tjänster. Med det nya samarbetet reducerar Fondita både kostnader och risker förknippade med manuell fondadministration.  
 

-Vi är mycket glada över att inleda samarbete med Euroclear Sweden och ser en stor nytta av en smidigare och automatiserad orderhantering som underlättar vårt arbete och bidrar till ökad säkerhet. Vi ser fram emot att distributionen av våra fonder till anslutna fonddistributörer blir smidigare och säkrare genom samarbetet, säger Fredrik von Knorring, vice VD och kundansvarig på Fondbolaget Fondita. 

 

Genom uppkopplingen till Euroclear Sweden får Fondita nu effektivare orderflöden från ett stort antal nordiska fonddistributörer och dessutom minskad operationell risk. En automatiserad orderhantering innebär att transaktionerna sker i realtid, vilket ger en snabb och effektiv fondhandel.


- Vi är glada för samarbetet med Fondita och stolta över förtroendet att få bidra till deras automatisering. Med Fondita ombord breddar vi ytterligare vårt nordiska erbjudande och utökar vårt ekosystem med en viktig aktör, säger Fredrik Edensvärd Senior Relationship Manager på Euroclear Sweden. 

 

   

För mer information, kontakta:

Karin Strand, Kommunikationschef, Euroclear Sweden 
Tel: +46 736-84 92 62 E-post: karin.strand@euroclear.com

 

Rimmi Portin, Marknadsföring och kommunikation, Fondbolaget Fondita

Tel: +358 (0) 9 66 89 89 11 E-post: rimmi.portin@fondita.fi

 

   

   
Om Euroclear Sweden
 

Euroclear Sweden är sedan 1971 Sveriges värdepapperscentral och tillhandahåller en digital plattform för värdepappershantering som bidrar till en säker och effektiv handel med värdepapper på den svenska marknaden. Bolaget ingår sedan 2008 i Euroclearkoncernen som innefattar Euroclear Bank, Euroclear Belgium, Euroclear Finland, Euroclear France, Euroclear Nederland, Euroclear Sweden, Euroclear UK & International och MFEX by Euroclear.
euroclear.com/sweden

    

Om Fondita 

Fondbolaget Fondita AB är ett fondbolag som framgångsrikt handplockat bolag till sina aktiefonder på utvecklade aktiemarknader sedan 1997. Hos Fondita värdesätts kontinuitet, kvalitet och närhet.
Majoriteten av fondbolaget ägs av Fonditas medarbetare. Alla kundmedel är placerade i fondbolagets åtta aktiefonder. fondita.se
  

Följande bilagor finns för nedladdning:
Pressmeddelande (PDF)

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?