Handelns betydelse i utsatta områden utreds

Ett nytt forskningsprojekt vid Lunds universitet ska under två år undersöka handelns betydelse för upplevd trygghet i utsatta områden. Ett utsatt område är en stadsdel eller förort med låg socioekonomisk status och där det ofta finns kriminell påverkan på lokalsamhället. 

Projektet följer pågående samarbetsprojekt för ökad trygghet och levande stadsmiljö i Stockholm/Järfälla, Malmö, Helsingborg, Jönköping och Kristianstad.

-I tidigare studier har vi sett att trygghetsfrågor isoleras och sorteras in i olika organisatoriska stuprör. Vi har också sett att nyhetsrapportering har betydelse för vilka platser som upplevs som trygga och otrygga. Vissa platser tenderar att demoniseras och hamna i en ond cirkel av medial ryktesspridning (särskilt i sociala media) som kan vara svår att bryta. I detta projekt tar vi ett helhetsgrepp om trygghetsaspekten och undersöker den utifrån ett platsutvecklingsperspektiv med fokus på rumslighet och kommunikation, säger Cecilia Cassinger, projektledare och docent vid institutionen för strategisk kommunikation, Lunds universitet.

Forskningen kopplar an till en sedan länge aktuell diskussion om vad som blir kvar i städerna när handeln stänger ner. Den lokala handelns betydelse och sårbarhet uppmärksammas ofta i kriser, såsom den pågående covid-19 pandemin, men bakom kriserna finns mer långsamma processer kopplat till negativa mediabilder, oattraktiv fysisk stadsmiljö och handelns egen strukturomvandling

-Expansionen av extern och e-handel leder till färre fysiska handelsmiljöer i städerna. Vi vill bidra till diskussionen om de olika aktörernas, inklusive konsumentens, moraliska bidrag och ansvar för stadsmiljön. Det nya med detta projekt är att det undersöker den fysiska handelns samhällsbärande funktion och värde för att upprätthålla trygghet i städerna, förklarar Ola Thufvesson, fil dr i kulturgeografi vid institutionen för service management och tjänstevetenskap och forskare i projektet.

Projektet finansieras av Handelsrådet och inleds i början av 2021. Närmast kommer forskarna att möta deltagare i projektets referensgrupp i ett panelsamtal om strategier för trygga stadskärnor under Lunds universitets framtidsvecka den 14 oktober. Här kan du läsa mer samtalet.

Medverkande

Cecilia Cassinger, institutionen för strategisk kommunikation, Lunds universitet

Ola Thufvesson och Carin Renhcrona, institutionen för service management, Lunds universitet

Ulf Silbersky, platsutvecklare, Platspilot AB 

Cecilia Cassinger, projektledare

Institutionen för strategisk kommunikation, Lunds universitet

E-post: cecilia.cassinger@isk.lu.se

Tel. 072 22 333 20

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Innehåll från Adlego BiomedicalAnnons

Testar långsiktig vaccinkandidat

Med en ny investerare i ryggen, två pågående projekt kring covid-19 och en lyckad studie som kan revolutionera hur vi bildar antikroppar mot livshotande virus har Adlego Biomedical växlat upp inför kommande utmaningar.

Kapplöpningen i att kommersialisera ett säkert vaccin mot covid-19 fortsätter. Det biomedicinska forskningsbolaget Adlego Biomedical genomför prekliniska tester inom två EU-finansierade projekt för att utvärdera effekt och kartlägga eventuella biverkningar av ett DNA-vaccin och en antiviral behandling.

– Arbetet löper på enligt plan. Det kommer dock ta lång tid innan dessa vaccinkandidater och de antivirala medlen är färdigtestade. Just den här pandemin av SARS-CoV-2 kommer säkerligen vara över innan vi kan se något av våra vaccin på marknaden, säger Urban Höglund, vd för Adlego Biomedical och fortsätter:

– Men de kandidater vi arbetar med kommer kunna anpassas för att fungera även för kommande coronavirus. De 300 miljoner vaccindoser som köpts upp av Europeiska kommissionen riktar in sig på delar av viruset som ständigt muterar, medan våra vaccinkandidater kan vara mer långsiktigt gångbara. 

Ny plattform för att framställa antikroppar 

Parallellt med detta intensiva arbete har Adlego Biomedical även haft ett fortsatt stort fokus på andra projekt. Bland annat har man deltagit i en nypublicerad studie, där forskare undersökt om RNA från det så kallade Kunjinviruset kan användas för att framställa antikroppar mot andra virus.   

– Studien bevisar att den här nya plattformen baserad på Kunjinvirus faktiskt fungerar. Genom att använda Kunjinvirus som förändras genetiskt kan man åstadkomma immunrespons mot olika typer av farliga virus som Ebola, potentiellt också SARS-CoV-2, säger Urban Höglund. 

Japansk investerare går in i företaget 

Adlego Biomedical har även fått en ny investerare som banar väg för fortsatt arbete med att testa nya behandlingsmetoder för cancer. 

– Vi har gjort ett antal projekt kring cancerbehandlingar för det japanska företaget Shigeru GmbH som har sin bas i Schweiz. De har funnit att vi är en partner som de vill investera i för att förstärka samarbetet, vilket såklart känns roligt, säger Urban Höglund. 

Fakta om Adlego Biomedical

Adlego Biomedical är ett forskningsbolag specialiserat på prekliniska tester av nya tester av nya läkemedelskandidater och behandlingsmetoder. Adlego hjälper läkemedelsföretag med alla aspekter av deras läkemedelsutveckling. Läs mer om Adlego här. 

Mer från Adlego Biomedical

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Adlego Biomedical och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?