Annons

Funka löser offentlig sektors ökade digitala tillgänglighetskrav med ny teknik

Senast idag ska lagkraven för ökad digital tillgänglighet vara uppfyllda för offentliga aktörer. Det innebär att alla, oavsett förmåga, ska kunna ta del av information och utföra tjänster på offentliga aktörers webbplatser. Det finns ett stort behov i Sverige och EU av utveckling och kompetenshöjning inom området tillgänglighet för att leva upp till de nya kraven. För att möta den ökade efterfrågan bygger nu Funka helt nya digitala tjänster.  

Den 23 september 2020 ska alla offentliga aktörers webbplatser vara tillgängliga. EUs Webbtillgänglighetsdirektiv implementeras i Sverige genom lagen om tillgänglighet för digital offentlig service.

  • Lagstiftningen är ett viktigt steg i arbetet för allas rätt till information och tjänster. Nu tar vi nästa steg i vår digitala transformation och erbjuder marknaden tillgänglighet som tjänst, säger Susanna Laurin, Forsknings- och Innovationschef på Funka. Vi vet vad kunderna behöver och ser fram emot att på ett ännu mer effektivt sätt kunna stötta dem vad gäller allt från kontroll till processer och att bygga upp den interna kompetensen.

Den nya tjänsten innebär att kunderna löpande kommer kunna hålla sig uppdaterade om hur de ligger till i sitt tillgänglighetsarbete.  

  • Men ännu viktigare är att vi på sikt kommer att kunna ge våra kunder verktyg så att de själva kan kontrollera, åtgärda och framförallt förbättra den digitala tillgängligheten. Det ska vara lätt att göra rätt, säger Susanna Laurin.

Satsningen innebär att Funka, baserat på lång erfarenhet och spetskompetens om tillgänglighet, i kombination med AI och maskininlärning, får möjlighet att ta fram helt nya digitala tjänster. Funkas innovativa erbjudande innebär att kunderna bland annat kommer att kunna mäta sin tillgänglighetsnivå med hjälp av Funkas tillgänglighetsindex.

  • Vårt index är ett bra mått på hur väl organisationen möter tillgänglighetskraven i Webbtillgänglighetsdirektivet. Det är även en bra måttstock hur man mäter sig mot andra jämförbara organisationer, säger Jan Lundin, vd på Funka.

Den nya tjänsten, som närmare kommer att presenteras senare under hösten, innebär också att kunderna på ett nytt sätt kan ta del av Funkas kunskap, erfarenhet och genom automatiserade processer för tillgänglighet. 

  • Vi ser fram emot att ta nästa steg i utvecklingen av Funka. Vi kan kapitalisera på tjugo års erfarenhet och tack vare nya partners kan vi nu med kraft genomföra en digitalisering av vår affär. Det innebär att vi kan skala upp vår verksamhet och därmed hjälpa våra kunder vidare i sitt viktiga tillgänglighetsarbete. Vi ser även en ökad efterfrågan från privata företag i Sverige samt från myndigheter och näringsliv utomlands att tillgängliggöra sina webbplatser. Utvecklingspotentialen är med andra ord enorm, säger Jan Lundin.

*Om Webbtillgänglighetsdirektivet
Webbtillgänglighetsdirektivet är ett EU-direktiv som innebär att alla besökare på en webbplats ska, oavsett förmåga, ha samma rättigheter att ta till sig information och utföra tjänster. Direktivet innebär att hela EU får samma minikrav vad gäller digital tillgänglighet. Kraven gäller offentlig sektor, statliga och kommunala bolag samt offentligrättsliga aktörer.

För mer information, kontakta gärna:
Jan Lundin, vd, Funka, jan.lundin@funka.com, 073 526 43 52

Susanna Laurin, Forsknings- och Innovationschef, susanna.laurin@funka.com, 070 890 04 90Följande bilagor finns för nedladdning:
Pressmeddelande Funka löser offentlig sektors ökade digitala tillgänglighetskrav med ny teknik

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.seInnehåll från InfrontAnnons

Goda investeringsråd visar sig viktigare än någonsin

Det har länge funnits en debatt bland investerare om de relativa fördelarna med passiva kontra aktiva investeringar. Båda har sin plats. Passiva fonder tenderar att ge högre avkastning på uppåtgående och mindre volatila marknader, medan aktiva fondförvaltare i allmänhet kan uppnå bättre resultat på svagare marknader och där volatiliteten är högre.

Det är därför kanske inte förvånande att många passiva investerare under de senaste årens hausse på aktiemarknaden, när volatiliteten var låg och avkastningen på indexföljande fonder var hög, kunde slå sina aktiva motsvarigheter. 

Nu har dock marknadsförhållandena förändrats. Osäkerheten till följd av den ryska invasionen av Ukraina, särskilt kring energiförsörjningen i Europa, har tillsammans med konsekvenserna av den senaste covidpandemin lett till en ökad risk för en global recession. Centralbanker runt om i världen har höjt räntorna i ett försök att stävja den skenande inflationen. Makroekonomiska faktorer som dessa har lett till svagare aktie- och obligationsmarknader, vilket har resulterat i en betydande ökning av volatiliteten i alla tillgångsklasser. Många investerare, särskilt passiva investerare som inte är vana vid sådana volatila marknader, kämpar nu för att klara av det.

De nuvarande volatilitetsnivåerna, särskilt på aktiemarknaderna, är dock inte nya. Om man tittar på S&P 500-indexet är den senaste tidens höga marknadsvolatilitet faktiskt i linje med det historiska genomsnittet för de senaste 90 åren - det var den låga volatiliteten under senare år som var undantaget snarare än regeln. Så vad innebär detta för passiva investerare?

Nya tidens investeringar

Zlatko Vucetic, vd på Infront, menar att dagarna med enkla investeringar är över. 

– Investerare kan inte längre bara hoppa på indextåget, luta sig tillbaka och vänta på kursvinster. Nu när vi återigen upplever normala - det vill säga volatila - marknader, kommer många investerare att behöva anpassa sig och inta en mer aktiv hållning om de ska kunna undvika det värsta av nedgången och njuta av positiv avkastning, fortsätter han.

Att övergå från en passiv strategi till en mer aktiv strategi kräver förvisso en viss anpassning. För att kunna fatta lägliga och välinformerade investerings- och handelsbeslut är aktiva investeringsförvaltare i högre grad beroende av teknik. Snabba, tillförlitliga och intuitiva verktygslådor som kan sammanföra marknadsdata, portföljdata, nyheter och analyser från en mängd olika källor, till exempel. Eftersom det är viktigt att kunna agera när som helst och var som helst när man investerar aktivt på instabila marknader, behöver investerare dessutom ha tillgång till denna information på vilken enhet som helst, oavsett om det rör sig om en smartphone, surfplatta eller dator.

Det är här som Infront kan hjälpa till. 

– När finansmarknaderna är volatila är det viktigare än någonsin att ha rätt systemstöd. Professionella investerare behöver snabb och enkel tillgång till viktiga marknadsdata för att kunna fatta smarta investeringsbeslut. Infront levererar detta genom att tillhandahålla realtidsdata och analyser av hög kvalitet, så att investerare kan investera med framförhållning och skydda sitt kapital, avslutar Zlatko.

Läs mer här 

 

Mer från Infront

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Infront och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera