1515

Funka löser offentlig sektors ökade digitala tillgänglighetskrav med ny teknik

Senast idag ska lagkraven för ökad digital tillgänglighet vara uppfyllda för offentliga aktörer. Det innebär att alla, oavsett förmåga, ska kunna ta del av information och utföra tjänster på offentliga aktörers webbplatser. Det finns ett stort behov i Sverige och EU av utveckling och kompetenshöjning inom området tillgänglighet för att leva upp till de nya kraven. För att möta den ökade efterfrågan bygger nu Funka helt nya digitala tjänster.  

Den 23 september 2020 ska alla offentliga aktörers webbplatser vara tillgängliga. EUs Webbtillgänglighetsdirektiv implementeras i Sverige genom lagen om tillgänglighet för digital offentlig service.

  • Lagstiftningen är ett viktigt steg i arbetet för allas rätt till information och tjänster. Nu tar vi nästa steg i vår digitala transformation och erbjuder marknaden tillgänglighet som tjänst, säger Susanna Laurin, Forsknings- och Innovationschef på Funka. Vi vet vad kunderna behöver och ser fram emot att på ett ännu mer effektivt sätt kunna stötta dem vad gäller allt från kontroll till processer och att bygga upp den interna kompetensen.

Den nya tjänsten innebär att kunderna löpande kommer kunna hålla sig uppdaterade om hur de ligger till i sitt tillgänglighetsarbete.  

  • Men ännu viktigare är att vi på sikt kommer att kunna ge våra kunder verktyg så att de själva kan kontrollera, åtgärda och framförallt förbättra den digitala tillgängligheten. Det ska vara lätt att göra rätt, säger Susanna Laurin.

Satsningen innebär att Funka, baserat på lång erfarenhet och spetskompetens om tillgänglighet, i kombination med AI och maskininlärning, får möjlighet att ta fram helt nya digitala tjänster. Funkas innovativa erbjudande innebär att kunderna bland annat kommer att kunna mäta sin tillgänglighetsnivå med hjälp av Funkas tillgänglighetsindex.

  • Vårt index är ett bra mått på hur väl organisationen möter tillgänglighetskraven i Webbtillgänglighetsdirektivet. Det är även en bra måttstock hur man mäter sig mot andra jämförbara organisationer, säger Jan Lundin, vd på Funka.

Den nya tjänsten, som närmare kommer att presenteras senare under hösten, innebär också att kunderna på ett nytt sätt kan ta del av Funkas kunskap, erfarenhet och genom automatiserade processer för tillgänglighet. 

  • Vi ser fram emot att ta nästa steg i utvecklingen av Funka. Vi kan kapitalisera på tjugo års erfarenhet och tack vare nya partners kan vi nu med kraft genomföra en digitalisering av vår affär. Det innebär att vi kan skala upp vår verksamhet och därmed hjälpa våra kunder vidare i sitt viktiga tillgänglighetsarbete. Vi ser även en ökad efterfrågan från privata företag i Sverige samt från myndigheter och näringsliv utomlands att tillgängliggöra sina webbplatser. Utvecklingspotentialen är med andra ord enorm, säger Jan Lundin.

*Om Webbtillgänglighetsdirektivet
Webbtillgänglighetsdirektivet är ett EU-direktiv som innebär att alla besökare på en webbplats ska, oavsett förmåga, ha samma rättigheter att ta till sig information och utföra tjänster. Direktivet innebär att hela EU får samma minikrav vad gäller digital tillgänglighet. Kraven gäller offentlig sektor, statliga och kommunala bolag samt offentligrättsliga aktörer.

För mer information, kontakta gärna:
Jan Lundin, vd, Funka, jan.lundin@funka.com, 073 526 43 52

Susanna Laurin, Forsknings- och Innovationschef, susanna.laurin@funka.com, 070 890 04 90Följande bilagor finns för nedladdning:
Pressmeddelande Funka löser offentlig sektors ökade digitala tillgänglighetskrav med ny teknik

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se
Innehåll från Tele2Annons

Så bidrar 5G till ett mer hållbart samhälle

Smarta logistikflöden som minskar koldioxidutsläppen. Självkörande, miljövänliga robotar som levererar måltider åt foodora. Och intelligenta fastigheter som håller nere energiförbrukningen.

Utbyggnaden av 5G är i full gång och med den ser vi hur en grön innovationsvåg håller på att ta fart – till nytta både för klimatet och affärerna.

Läs mer om 5G och Tele2 Företag som möjliggörare för ett mer hållbart samhälle.

Mobilnäten har under senare år successivt blivit allt snabbare och stabilare. Och nu – i takt med utbyggnaden av den femte generationens mobilnät – sker ytterligare ett stort tekniksprång framåt. Det skapar betydligt bättre möjligheter att ställa om samhället i en hållbar riktning och minska vårt miljöavtryck.

– 5G är en förutsättning för att vi ska få fram nya hållbara lösningar för individer och samhällen. Den fortsatta utvecklingen inom Internet of Things, automatisering och artificiell intelligens kommer att ha stor positiv påverkan på miljöarbetet framöver, säger Tele2s globala hållbarhetschef Erik Wottrich.

Klimat- och affärsnytta hand i hand

Redan nu ser vi hur allt fler gröna innovationer tar plats. Och de är inte bara långsiktigt bra för vår planet, utan skapar även nya affärsmöjligheter. I takt med de obegränsade möjligheter som kombinationen 5G och IoT ger kommer också många fler innovationer.

I italienska Livornos hamn finns redan i dag ett 5G-nätverk och IoT-lösningar som optimerar logistikflödet för lastning och lossning. På så sätt minimeras transporttiderna för godshanteringen och även tiden när fartygen ligger tomma. Det bidrar till att minska de totala koldioxidutsläppen i hamnen med runt 8 procent. Driften assisteras av AI och baseras på realtidsdata från lagerstatus och mängder av anslutna kameror och enheter i hamnen.

Ett annat exempel är att stockholmarna snart kommer att få möta den rosa transportroboten Doora på väg att avlämna måltider åt matleveransföretaget foodora. Tele2 levererar den 5G-uppkoppling som är en förutsättning för att Doora ska kunna fatta snabba beslut när hon rör sig på gator och torg. Huvudsyftet med pilotprojektet är att profilera ”Q-handel”, Quick Commerce, med extra snabba leveranser av måltider och annat gods. Nästa steg är att optimera alla foodoras leveranser på ett resurssnålt sätt genom att en flotta av Doora-robotar integreras med företagets trafikhanteringssystem.

– Andra intressanta innovationer som ligger nära i tid är intelligenta fastigheter och möjligheten att förhindra skogsbränder med sensorer och drönare i skogsnäringen. En annan användning som nu kommer starkt är att göra produktionen inom industrin både effektivare och säkrare med hjälp av autonoma maskiner och sensorer på medarbetare, säger Erik Wottrich.

Nya tekniken mer energieffektiv

Men 5G-tekniken möjliggör inte bara skiftet mot mer klimatsmarta samhällen. Tekniken i sig är också mer hållbar än tidigare generationers mobilnät.

– Det nät som vi nu rullar ut i Sverige är betydligt mer energieffektivt per överförd datamängd och förbrukar mycket mindre energi totalt sett, berättar Björn Lindberg, chef för Radio & Site Infrastructure på Tele2 och en av de tekniska experter som just nu jobbar intensivt med utbyggnaden av 5G-nätet.

Nästa steg handlar om att använda artificiell intelligens för att göra nätet och driften ännu mer energieffektiv. Här har Tele2 tagit ledarrollen i det internationella forskningsprojektet AI4Green, som samlar 17 olika aktörer från näringsliv och universitet i fem länder. I projektet används AI och algoritmer för att optimera energianvändningen i basstationerna. Det förväntas sänka elförbrukningen med 40 procent.

Tele2 har också bestämt sig för att ta tätpositionen inom hållbarhet bland telekomoperatörer.

– Vi har redan tagit flera steg på den här resan, och fler är på väg, berättar Erik Wottrich.

I april 2020 blev Tele2 den första klimatneutrala telekomoperatören i den egna verksamheten i Norden och Baltikum och nyligen antog företaget en ny och ambitiös hållbarhetsstrategi. Två av huvudområdena i strategin är att främja cirkulär ekonomi för att bekämpa klimatförändringar och att driva på innovation för hållbarhet.

– Första steget har varit att kartlägga hela vår värdekedja och undersöka vilket klimatavtryck vi har i varje del. I nästa steg handlar det om att sätta relevanta mål för att sänka utsläppen och slutligen att få våra kunder och leverantörer med oss på resan, säger Erik Wottrich.

Läs mer om hur Tele2 Företag kan hjälpa er att nå era hållbarhetsmål

Mer från Tele2

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tele2 och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?