Annons

Funka löser offentlig sektors ökade digitala tillgänglighetskrav med ny teknik

Senast idag ska lagkraven för ökad digital tillgänglighet vara uppfyllda för offentliga aktörer. Det innebär att alla, oavsett förmåga, ska kunna ta del av information och utföra tjänster på offentliga aktörers webbplatser. Det finns ett stort behov i Sverige och EU av utveckling och kompetenshöjning inom området tillgänglighet för att leva upp till de nya kraven. För att möta den ökade efterfrågan bygger nu Funka helt nya digitala tjänster.  

Den 23 september 2020 ska alla offentliga aktörers webbplatser vara tillgängliga. EUs Webbtillgänglighetsdirektiv implementeras i Sverige genom lagen om tillgänglighet för digital offentlig service.

  • Lagstiftningen är ett viktigt steg i arbetet för allas rätt till information och tjänster. Nu tar vi nästa steg i vår digitala transformation och erbjuder marknaden tillgänglighet som tjänst, säger Susanna Laurin, Forsknings- och Innovationschef på Funka. Vi vet vad kunderna behöver och ser fram emot att på ett ännu mer effektivt sätt kunna stötta dem vad gäller allt från kontroll till processer och att bygga upp den interna kompetensen.

Den nya tjänsten innebär att kunderna löpande kommer kunna hålla sig uppdaterade om hur de ligger till i sitt tillgänglighetsarbete.  

  • Men ännu viktigare är att vi på sikt kommer att kunna ge våra kunder verktyg så att de själva kan kontrollera, åtgärda och framförallt förbättra den digitala tillgängligheten. Det ska vara lätt att göra rätt, säger Susanna Laurin.

Satsningen innebär att Funka, baserat på lång erfarenhet och spetskompetens om tillgänglighet, i kombination med AI och maskininlärning, får möjlighet att ta fram helt nya digitala tjänster. Funkas innovativa erbjudande innebär att kunderna bland annat kommer att kunna mäta sin tillgänglighetsnivå med hjälp av Funkas tillgänglighetsindex.

  • Vårt index är ett bra mått på hur väl organisationen möter tillgänglighetskraven i Webbtillgänglighetsdirektivet. Det är även en bra måttstock hur man mäter sig mot andra jämförbara organisationer, säger Jan Lundin, vd på Funka.

Den nya tjänsten, som närmare kommer att presenteras senare under hösten, innebär också att kunderna på ett nytt sätt kan ta del av Funkas kunskap, erfarenhet och genom automatiserade processer för tillgänglighet. 

  • Vi ser fram emot att ta nästa steg i utvecklingen av Funka. Vi kan kapitalisera på tjugo års erfarenhet och tack vare nya partners kan vi nu med kraft genomföra en digitalisering av vår affär. Det innebär att vi kan skala upp vår verksamhet och därmed hjälpa våra kunder vidare i sitt viktiga tillgänglighetsarbete. Vi ser även en ökad efterfrågan från privata företag i Sverige samt från myndigheter och näringsliv utomlands att tillgängliggöra sina webbplatser. Utvecklingspotentialen är med andra ord enorm, säger Jan Lundin.

*Om Webbtillgänglighetsdirektivet
Webbtillgänglighetsdirektivet är ett EU-direktiv som innebär att alla besökare på en webbplats ska, oavsett förmåga, ha samma rättigheter att ta till sig information och utföra tjänster. Direktivet innebär att hela EU får samma minikrav vad gäller digital tillgänglighet. Kraven gäller offentlig sektor, statliga och kommunala bolag samt offentligrättsliga aktörer.

För mer information, kontakta gärna:
Jan Lundin, vd, Funka, jan.lundin@funka.com, 073 526 43 52

Susanna Laurin, Forsknings- och Innovationschef, susanna.laurin@funka.com, 070 890 04 90Följande bilagor finns för nedladdning:
Pressmeddelande Funka löser offentlig sektors ökade digitala tillgänglighetskrav med ny teknik

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?