Annons

Cartana förvärvas av 10x Genomics för 425 miljoner kronor

Det amerikanska bioteknikföretaget 10x Genomics förvärvar det svenska bolaget Cartana, som för två år sedan finansierades av Sciety-nätverket.

Tre år efter start blir det svenska bioteknikbolaget Cartana en del av det Nasdaqnoterade amerikanska 10x Genomics, som är marknadsledande inom single cell analysis-teknologi. Köpeskillingen inkluderar ett initialt belopp om 360 miljoner kronor samt en tilläggsköpeskilling om 65 miljoner kronor, förutsatt att överenskomna milstolpar uppfylls. 

Cartana som i dag finns på Karolinska Institutet kommer även fortsättningsvis att vara baserade i Stockholm.

– Vi är oerhört glada att vi nu blir en del av 10x Genomics, som enligt oss är den mest framgångsrika och snabbast accelererande leverantören av life science-verktyg i världen. Detta kan påskynda utvecklingen och spridningen av vår teknologi med mycket större bredd än vad som skulle ha varit möjligt om vi hade gjort det själva, säger Malte Kühnemund, grundare och Vice VD för Cartana. 

– Med sin innovativa och vetenskapsdrivna entreprenörsprofil är 10x Genomics rätt partner för oss och rätt hem för Cartana. För teamet betyder det en fantastisk möjlighet att få utvecklas och växa i ett stort globalt företag, säger han. 

Efter nyemissionen som genomfördes med Sciety 2018 lanserade bolaget sin första produkt inom neurologi och kunde samtidigt öka takten i sin produktutveckling. Under 2020 lanserade de sin andra produkt inom onkologi. 

– Det här är en mycket glädjande nyhet och ett rättvist erkännande av Cartanas teknologi. Vi gratulerar Cartana och dess aktieägare till affären. Det är också glädjande att bolaget stannar i Stockholm och att 10x Genomics på detta sätt ökar sin närvaro här. Det är betydelsefullt för svensk life science, säger Andreas Lindblom, VD för Sciety.

Cartanas reagenser för gensekvensering direkt i hela vävnadsprover är ett resultat av över tio års forskning. Teknologin ger forskare information både om enskilda hjärncellers typ och funktion och om deras lokalisering i förhållande till varandra. Detta är värdefullt vid forskning för att förstå samspelet mellan celler och hur den omkringliggande miljön påverkas och bidrar till olika sjukdomstillstånd. 

Sciety

www.sciety.se

Presskontakt

Andreas Lindblom, VD för Sciety: andreas.lindblom@sciety.se, tfn. 0703 75 73 73.

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?