1515

Finska Polaria satsar på hållbar expansion i Sverige

Stockholm, 16 september 2020; Polaria, den marknadsledande tillverkaren av spegelförsedda och helt fuktsäkra badrumsskåp i plåt på sin hemmamarknad Finland, satsar på internationell expansion hösten 2020 med start i Sverige, Norge och Baltikum. I takt med ökade krav på hållbarhet och återvinning av material i en cirkulär ekonomi har Polarias tillväxt ökat. I Sverige finns stora återförsäljare av badrumsinteriörer, till exempel Dahl, Fresk, Ahlsell, Beijer med flera. Polaria verkar intensivt för att arbeta upp kanaler till dessa samt till kommuner och regioner.

Sedan starten av tillverkning av badrumsskåp i plåt på 1980-talet har Polaria fram till hösten 2020 producerat över två miljoner skåp. Företaget är idag en eftersökt leverantör till större producenter av hela badrumsinteriörer. Planen för expansionen är att en betydande del av företagets produktion i framtiden ska gå till svenska kunder. Siktet är inställt på grossister, byggbolag, privata och offentliga upphandlingsorganisationer på den svenska marknaden för hyresfastigheter som omfattar miljontals boenden.

–Plåtskåp i badrum och andra våtutrymmen har en lång tradition i Sverige, säger Timo Karhula, Vd, Polaria. Det underlättar vår etablering liksom att den svenska marknaden liknar den finska. Även vårt bredare sortiment har en elegant nordisk design som uppskattas över hela världen. Hållbarhet och kostnadseffektivitet förenad med design, hög kvalitet och ett modernt uttryck.  

I Sverige är intresset för hållbarhet och återvinningsbara produkter i en cirkulär ekonomi lika stort som i Finland. Den svenska miljöministern har uttryckt regeringens generella ståndpunkt: ”Återvinning och återanvändning är centrala delar i omställningen till en cirkulär ekonomi och är högt prioriterade frågor för regeringen". Polarias skåp tillverkas av pulverlackerat stål med nanokeramisk ytbehandling med utmärkt vatten- och fuktbeständighet och går fria från korrosion. Plåt kan återvinnas till 100 procent utan att förlora sina unika egenskaper. 

–Vi ser stora möjligheter i Sverige, säger Timo Karhula. Sverige är ett framträdande land inom plåtprodukter. Förutom en etablerad badrumsdemo i Showrooms by MAKAJO i Stockholm kommer vi också, när läget tillåter, att intensifiera besöken med vår specialutrustade lastbil. Den har en toppmodern högkvalitativ badrumsutställning med skåp samt handfat och även andra detaljer i elegant designad plåt. Att se är att tro, när man får känna på kvaliteten och ser utrustningen på nära håll så växer övertygelsen sig stark att hållbarhet och kvalitet också kan vara estetiskt tilltalande.

Intresset för Polarias plåtskåp är stort redan efter en kort tid i Sverige. Sveriges ledande handelsbolag inom VVS, Dahl Sverige AB, har vid sin filial i Borlänge gjort flera affärer med bland annat kommunalt ägda fastigheter inom allmännyttan.

–Vi möter genomgående positiva reaktioner. Kabinetten är snygga, gedigna och med väl integrerade detaljer som kommer att hålla länge. Eftersom det ofta är dyrt att byta ut trasiga delar i badrum är hållbarheten över tid en viktig framgångsfaktor, säger Pär-Olof Långberg, säljare affärsområde Fastighet, Dahl Sverige AB. Man ska också veta att många köpare i Sverige har preferenser för oorganiska material som till exempel plåt vilka är mer beständiga än organiska material som till exempel kemiskt impregnerat trä.                

Plåt är hundra procent hållbart och till hundra procent återvinningsbart utan att förlora i kvalitet i en lång tradition. Det finns idag alternativa material som också är fukttåliga, till exempel kemiskt impregnerat trä och plast. Gemensamt för dessa sistnämnda material är att de innebär låg och ibland ingen grad av återvinning, utan bidrar till slit- och slängsamhället med ökad förbrukning av jordens resurser. Därför står Polarias metallkabinett väl rustade att möta framtidens krav på en både säker, tilltalande och hållbar livs- och boendemiljö.

För mer information vänligen kontakta

Annamari Salo, Kommunikation                                  Hermine Bond, presskontakt
T: +358 40 541 1194                                                      T: +46 70 720 09 71
E: annamari.salo@polaria.fi                                          E: hermine.bond@coast.se

Timo Karhula, Vd
T: +358 40 751 1492
E: timo.karhula@polaria.fi  

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Innehåll från RottnerosAnnons

Rottneros sätter social hållbarhet i fokus

För att få en bättre arbetsplats jobbar Rottneros kontinuerligt med att ifrågasätta normer och strukturer, vilket kan framkalla blandande känslor. Men det kan räcka med att göra saker lite annorlunda för att öppna perspektiven och påminna om att vi är större än stereotyperna. Vad är din reaktion på den här bilden?
För att få en bättre arbetsplats jobbar Rottneros kontinuerligt med att ifrågasätta normer och strukturer, vilket kan framkalla blandande känslor. Men det kan räcka med att göra saker lite annorlunda för att öppna perspektiven och påminna om att vi är större än stereotyperna. Vad är din reaktion på den här bilden?

Rottneros är specialister på pappersmassa och tar fram material till förnybara produkter över hela världen. Genom att sätta hållbarhet och människan i fokus skapar Rottneros en utvecklande och engagerad arbetsplats. I nära kundrelationer jobbar de för att bidra till en bättre och mer hållbar värld.

Rottneros hållbarhetsarbete fokuserar på sunda finanser, socialt ansvarstagande och miljöhänsyn.

Inom området social hållbarhet arbetar bolaget med att skapa en attraktiv, inkluderande och trygg arbetsplats som medarbetarna känner sig stolta över.

– För oss är det viktigt med social hållbarhet och att vara en arbetsgivare som är tillgänglig för alla människor, inte minst för kompetensförsörjningen. Vi vill att alla ska se oss som en intressant arbetsgivare och vi anser att ju fler perspektiv och infallsvinklar vi har på olika frågor desto bättre blir vi, säger Ida Mörtsell, Direktör HR, Säkerhet och Kommunikation.

Berikande med ett brett perspektiv

En homogen grupp ger ett snävt perspektiv. För att kunna ta snabba och rätt beslut från början behöver man kunna titta på saker ur så många perspektiv som möjligt. En människa som känner sig trygg och sedd vågar lyfta upp idéer, vill ge det lilla extra och mår bra av att komma till jobbet. Det är resonemanget kring varför Rottneros anser att mångfald och en god social hållbarhet skapar en arbetsplats med stor affärsnytta. För att få en bättre arbetsplats jobbar bolaget kontinuerligt med att ifrågasätta normer och strukturer, vilket kan framkalla blandande känslor.

– Ofta handlar det jobbiga om att avstå något av sina privilegier för att andra ska få det bättre. Det kan exempelvis vara när vi reviderade tjänstebilspolicyn och förlängde bytestiden från tre till fyra år. Oavsett bilmärke så är det alltid nyproduktion som har störst miljöpåverkan och när vi kan vi bidra till ökad hållbarhet så vill vi göra det, säger Ida Mörtsell.

Att avstå helt från alkohol vid intern representation är också något som införts på Rottneros för att skapa en tryggare arbetsplats. Många situationer som uppdagades världen över i samband med

 #metoo kunde kopplas till alkoholförtäring. Lennart Eberleh, VD och koncernchef menar att om man inte tillhör en minoritetsgrupp är risken stor att man saknar infallsvinklar och därför behöver bli bättre på att lyssna och försöka förstå andra människors upplevelser.

– Jag, som man, har aldrig varit med om ovälkommen beröring i samband med en jobbsituation och kan inte ens föreställa mig hur det skulle vara. Men när jag gör perspektivbyte och försöker förstå så inser jag att det måste vara fruktansvärt. 

Arbeta med oliktänkande i praktiken 

En enkel, men effektfull förändring som Rottneros har gjort för att ta tillvara på människors olika perspekt, är att bredda referenstagningen vid nyanställning. 

– Idéen kom i samband med att vi höll gemensamma intervjuer. Vi kunde ha helt olika uppfattningar av samtalen och vi såg olika saker. Vi konstaterade också att referenserna ofta är homogena grupper av personer som delar värderingar och uppfattningar med varandra., berättar Ida Mörtsell. Lennart Eberleh fortsätter;

– Nu när vi börjat kräva referenser som tillhör någon av diskrimineringsgrupperna så får vi en mycket mer träffsäker rekrytering. Nu får du en befattning hos oss för att du är mest lämpad för jobbet, inte för att du tillhör en specifik grupp eller känner rätt personer.

Ökad flexibilitet, i spåren av pandemin 

Pandemins snabba digitaliseringsresa ger fördelar till landsbygden, där Rottneros fabriker finns. Exempelvis blir allt fler utbildningar digitala, vilket skapar ökad tillgänglighet och lika villkor oavsett var man befinner sig i landet. Möjligheten till flexibilt arbete på distans är också något som pandemin fört med sig. 

– Medarbetarna är vår största tillgång och att skapa en arbetsmiljö som är hållbar är ett av våra viktigaste uppdrag. För många kan arbete på distans och att få möjlighet att arbeta flexibelt sänka stressen och bidra till att livspusslet plötsligt fungerar. För en småbarnsförälder kan det till och med vara skillnaden från att kunna tacka ja till ett jobb eller inte. Vi hittar individuella lösningar där individens och verksamhetens behov kan mötas, säger Lennart Eberleh.

Läs mer om Rottneros här

Om Rottneros

Rottneros är börsnoterat på Nasdaq Stockholm och består av de två massabruken Vallviks Bruk och Rottneros Bruk, fibertrågstillverkaren Rottneros Packaging samt råvaruanskaffningsbolagen Nykvist Skogs och Rottneros Baltic. Koncernen omsatte ca 2,1 MSEK 2020 och hade 318 anställda.

 

Mer från Rottneros

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Rottneros och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?