Hoppa till innehållet

Annons

Värdet av kunddata – en outforskad möjlighet

PressreleaseFondab moderniserar. I en fortfarande tämligen omodern finansbransch finns det fantastiska möjligheter att utmana och vidareutveckla rådande processer, erbjudanden och kanske till och med affärsmodeller. Ser man till fondmarknaden som en del i detta så befinner sig de fondbolag som insett värdet av en nära kundrelation i ett guldläge, inte bara i att upprätthålla sitt erbjudande, men även vidareutveckla det för att ta sin affär till nästa nivå – men det gäller att hänga med.

Filip Birkhammar Head of Sales Fondab
 

– Vi har tidigare pratat om att vi ser en tydlig trend där fondbolag vill komma närmare sina kunder. Det händer här och nu och det är väldigt uppfriskande för oss att ta del av ett nytt sätt att tänka på, som inte bara andas gammeldags finansbransch, säger Filip Birkhammar, Head of Sales på Fondab och fortsätter: 

– Den senaste tiden har våra möten med fondbolag mer och mer handlat om konverteringsgrader, churn rate och kunddata. För de fondbolag som är tidigt på bollen finns fina värden att skörda som i slutändan kan bidra till att etablera en närhet till de som faktiskt fyller på i fonderna – fondspararna själva.

Våga komma ur ett gammalt tänk 

Inträdesbarriären för att börja arbetet med att komma sina kunder närmre är i fondbranschen inte särskilt stora, om man ser till hur man jobbar med frågan idag. Genom att bekräfta och erkänna den potential som finns med kunddata skapar man sig bättre möjligheter att hitta rätt verktyg för att ta sig igenom informationsträsket och komma tillbaka med det som är vettigt för verksamheten. Ett bra första steg. 

– Data genereras varje sekund i ofantliga mängder som varken jag eller du kan hålla reda på själva. Det kan kännas överväldigande, men det finns en del användbar och handlingsbar insikt dold i djupet. Med rätt strategi, verktyg och analys kan man åstadkomma mycket. Bättre kännedom om kunderna kan nämligen göra oss klokare, och samtidigt kunderna både mer nöjda och lönsamma, berättar Filip.

Rid på vågen 

Även om bank och finans generellt fortfarande känns ganska omodern så är den ändå i en märkbar förändring. Begrepp och företeelser som Fintech, Open Banking och PSD2, för att nämna ett par, har inte undgått någon vid det här laget, för att inte tala om Mifid II och andra compliance- och regelverksrelaterade förändringar. Här finns det en möjlighet att faktiskt rida på förändringsvågen och på bästa sätt försöka omsätta allt nytt till något praktiskt kopplat till den egna verksamheten. 

– Det är bra att försöka hitta sätt att rida på vågen genom att utnyttja de möjligheter som faktiskt introduceras. Som en Fintech-aktör själva kan vi förhoppningsvis hjälpa fondbolagen en bit på traven med hjälp av vår infrastruktur för fondhandel och slutkundshantering. En viktig pusselbit i det stora, säger Filip.

Snegla på hur andra branscher gör 

Även om det händer saker i branschen generellt så är ett arbete med kunddata fortfarande en outforskad företeelse, särskilt inom fondmarknaden. En nackdel är att fondbolag generellt sett inte utnyttjat möjligheterna med kunddata fullt ut, vilket betyder att det inte finns strategier att efterlikna eller lärdomar att dra. Det man ska komma ihåg är att det däremot inte krävs särskilt mycket för att komma igång, och exempel på hur man kan göra finns det massor av, inte minst inom andra branscher. 

– Vill man inte uppfinna hjulet på nytt så kan man faktiskt snegla på andra branscher som i många fall befinner sig på en helt annan nivå när det kommer till exempelvis kundanskaffning och merförsäljning. Med ganska små medel kan man få ett bra försprång gentemot konkurrenterna, berättar Filip.

Det kan bli svårt om du är sist ur startblocken 

Att fondmarknaden generellt sett fortfarande ligger efter betyder inte att aktörer inte jobbar med frågan. Det finns en grupp fondbolag som identifierat potentialen med en närhet och förståelse för sina kunder och jobbar idag med diverse olika satsningar för att ta sig till nästa nivå. – Det gäller att hänga med i svängarna för att inte lämnas i skuggan av sina konkurrenter. Om man inte redan är på bollen bör man överväga att sätta av ett par slantar för enklare analysverktyg. I många fall finns det smidiga lösningar anpassade för olika budgetar och storlekar på verksamheten, avslutar Filip.

Filip Birkhammar
Head of Sales, Fondab
Tel: +46 73 600 11 63
E-post: filip.birkhammar@fondab.com

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se

Innehåll från KardexAnnons

Kardex avslöjar de tre hetaste lagertrenderna 2023

Störningar i försörjningsleden, ökande kundkrav och brist på arbetskraftsresurser tär idag på lagereffektiviteten inom industrin. Men det finns mycket att vinna med innovativa lösningar. Kardex årliga Trend Radar visar att moderna, automatiserade lagerlösningar, robotteknik och prediktiva analyser möjliggör ökad tillväxt och stora ekonomiska vinster. 

Kardex Trend Radar övervakar trender för att säkerställa att Kardex och dess kunder ligger i framkant när det gäller innovation. Baserat på interna resurser, branschexperter samt globala data presenterar Kardex sin rapport om lagerinsikter för 2023. Rapporten diskuterar de senaste intralogistiska trenderna, illustrerar vikten av att använda ny teknik och robotar för sin lagerautomation och prediktiv analys samt fokuserar på vilka moderna verktyg som kommer att säkerställa att lagren förblir effektiva och produktiva under 2023 och framåt.

3 heta trender: 

Flexibla lagerhanteringssystem

Flexibla och dynamiska system är nyckeln till att hantera lagerfluktuationer med snabbhet och precision, vilket möjliggör hög produkttillgänglighet och optimerar orderuppfyllelsen. Modulära och skalbara system anpassar sig sömlöst till verksamheten, vilket möjliggör intern expansion utan att tvinga fram omlokalisering.

Lagerautomation med robotar

Drivna av snabba tekniska framsteg och bättre överkomliga priser, går robotlösningar snabbt in i leveranskedjan. Robotar ger snabbhet och precision till kämpande processer över hela försörjningskedjan. De stöder processer med noll defekter, ökar produktiviteten och sänker kostnaderna samtidigt som de ökar flexibiliteten för att kunna möta kundernas snabbt förändrade behov.

Prediktiva analyser

Företag verkar idag i en värld som är alltmer osäker och föränderlig. Därför blir det allt viktigare att använda data, statistiska algoritmer och maskininlärning för att förutspå framtida händelser. I stället för stela processer kommer framtida beslut att fattas mer självständigt av system som använder algoritmer. Denna algoritmbaserade analysmetod kommer att möjliggöra flexiblare, snabbare och en mer kostnadseffektiv produktion. 

Företag världen över letar efter sätt att maximera sina interna resurser, och experter förväntar sig att den globala försäljningen av lagerautomation kommer att nå uppskattningsvis 39 miljarder euro år 2027 med en årlig tillväxttakt på cirka 15 procent.*

Kardex använder sofistikerad teknologi för att globalt övervaka över 2 700 maskiner genom sitt mjukvarusystem Kardex Connect. Branschledare förväntar sig att användningsgraden av prediktiv och preskriptiv analys för innovationer och teknik inom försörjningskedjan kommer att öka från 28 till 79 procent under de kommande fem åren.**

– Eftersom aldrig skådade utmaningar stör lagerprocesserna, övervakar Kardex noga lagerutmaningar och tekniktrender och anpassar lösningar för att se till att kundernas faciliteter förblir toppmoderna, säger Ruud Hoog, Senior Director Business Development.

Om Kardex

Vi är en av världens ledande tillverkare av lagerautomater och erbjuder våra kunder flexibla, skräddarsydda lagersystem. Kardex installerar och servar både enkla, skalbara lösningar och stora, helautomatiserade flöden för kunder inom bland annat e-handel, tillverkning, elektronik, fordons- och livsmedelsindustrin. www.kardex.com  

Läs Rapporten Trends Shaping Intralogistics in 2023   

* $41 Billion Global Warehouse Automation Market (2022 to 2027) - by Technology, In-dustry and Regions - ResearchAndMarkets. com | Business Wire

** Evolution to Revolution. Building the Supp-ly Chains of Tomorrow. 2022 MHI Annual Industry Report.

 

 

Mer från Kardex

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Kardex och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera