Annons

SynAct Pharma initierar RESOVIR: Vetenskapligt och kliniskt samarbete för att utforska AP1189 i virala infektioner

SynAct Pharma AB ("SynAct Pharma") meddelar härmed att bolaget, tillsammans med prof Mauro Teixeira, MD, PhD, Universidade Federal de Minas, Belo Horizonte, Brasilien och prof. Mauro Perretti, PhD William Heavy Research Institute, Barts och London School of Medicine, Queen Mary University, London, Storbritannien har etablerat ett vetenskapligt samarbete, RESOVIR (resolution i viral inflammation), som syftar till att undersöka potentialen för farmakologisk intervention med AP1189 för att främja inflammatorisk resolution som en ny metod för att kontrollera virala infektioner. Det första steget i samarbetet kommer att vara att genomföra en undersökande klinisk studie på COVID-19-infekterade patienter som syftar till att undersöka upprepad dosering av SynAct Pharmas kliniska läkemedelskandidat AP1189.

Ett stort antal patienter som lider av förödande virussjukdomar har för närvarande begränsade eller inga behandlingsalternativ. COVID-19-pandemin har mer än någonsin betonat behovet av behandlingar som syftar till att kontrollera oönskade hyperinflammatoriska reaktioner associerade med virusinfektioner.

RESOVIR-samarbetet är ett vetenskapligt och kliniskt samarbete mellan professor Mauro Teixeira, MD, doktor, Universidade Federal de Minas, Belo Horizonte, Brasilien, och professor Mauro Perretti, doktor William Heavy Research Institute, Barts och London School of Medicine, Queen Mary University, London, Storbritannien och SynAct Pharma AB.

Prof Perretti är en pionjär inom förståelsen av den kliniska potentialen förknippad med främjande av inflammatorisk resolution genom farmakologisk inriktning på specifika vägar inom melanocortinsystemet. Prof Perretti har även spelat en viktig roll i att förstå den terapeutiska potentialen för AP1189-föreningen som tillämpas i pågående fas II-studie i reumatoid artrit.

Prof Teixeira är en pionjär när det gäller att undersöka potentialen att främja inflammatorisk upplösning i viral infektion med huvudfokus på Dengue och influensa där viral inducerad hyperinflammation, som vid COVID-19-infektion, spelar en viktig roll för utveckling av livshotande organskador.

Det första momentet i RESOVIR-samarbetet är att undersöka de potentiella fördelarna med AP1189 hos COVID-19-patienter med hyperinflammation. Studien kommer att utformas som en undersökande dubbelblind placebokontrollerad studie med dagligen dosering av AP1189 i COVID-19-patienter med symtom på lungsjukdom och kommer att inledas så snart slutgiltigt godkännande har beviljats av de lokala myndigheterna.

RESOVIR-samarbetet kommer inte bara att fokusera på det kliniska resultatet av behandlingen med AP1189 utan kommer även att ge ny och avgörande insikt i regleringen av inflammatoriska vägar vid virusinfektion och viktigare undersöka potentialen för farmakologisk främjande av resolution av viktiga delar i det inflammatoriska systemets reaktion som ett sätt att hjälpa kroppen att hantera virusinfektion. Samarbetet kommer även att utvidgas för att undersöka potentialen för att främja inflammatorisk resolution vid andra virussjukdomar med första fokus på Dengue och influensavirus.

”Jag ser väldigt mycket fram emot att fortsätta mitt samarbete med SynAct Pharma i det här spännande samarbetet. Främjande av inflammatorisk resolution har potential att kontrollera utvecklingen av hyperinflammation vid virusinfektioner, vilket är att betrakta som ett innovativt tillvägagångssätt för att minska långvarig sjuklighet och sjukhusvistelse hos svårinfekterade patienter.”, säger professor Mauro Perretti, PhD.

AP1189-föreningen är en biased melanokortinreceptoragonist utvecklad för oral dosering en gång dagligen och studeras för närvarande i kliniska fas II-studier i reumatoid artrit och nefrotiskt syndrom.

”Vi har nyligen haft goda framsteg i studien på patienter med reumatoid artrit där föreningen testas i behandlingsnaiva patienter med svår aktiv sjukdom som ett tillägg till metotrexatbehandling. I studien på patienter med nefrotiskt syndrom ges föreningen till patienter med kontinuerlig proteinuri efter minst två månaders behandling med ACE-hämmare. Vi inleder nu ett mycket spännande vetenskapligt och kliniskt samarbete med Mauro Perretti och Mauro Teixeira för att fastställa potentialen för att främja upplösning vid virusinfektioner, en studie som kan öppna nya viktiga sjukdomsindikationer för AP1189, säger Dr Thomas Jonassen, MD CSO SynAct Pharma.

Denna information är sådan information som SynAct Pharma AB är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom nedanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 28 augusti 2020.

För ytterligare information om SynAct Pharma AB, vänligen kontakta:

Jeppe Øvlesen                                                                                Thomas Jonassen

VD, SynAct Pharma AB                                                                   CSO, SynAct Pharma AB

Telefon: +45 28 44 75 67                                                                Telefon: +45 40 15 66 69
E-post: joo@synactpharma.com                                                     E-post: tj@synactpharma.com

Följande bilagor finns för nedladdning:
Synact Pharma Press release Swedish Version 20200828

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Innehåll från SkistarAnnons

Svemester i fjällen – höjdaren på önskelistan

Svensken skyr stillasittande – och längtar efter en aktiv vintersemester på hemmaplan.

När allt fler inser vikten av en aktiv livsstil står våra svenska berg högt på önskelistan.

Mer om SkiStars undersökning 

Svenska barn och unga lägger mycket tid med att vara med sina mobiltelefoner. Samtidigt säger sig 68 procent av barnens föräldrar att de gärna väljer en skidsemester som tillfälle att minska deras barns skärmtid. 

Undersökningen gjordes av HUI på uppdrag av den svenska skidkoncernen SkiStar. 

Ett år senare har det rådande pandemiläget om möjligt gjort det ännu tuffare för alla föräldrar som försöker få bukt med barnens mobilanvändande och skärmtid.

Men det handlar inte bara om att ägna fritiden åt annat. Barn och ungdomar är inte skapta för allt för mycket stillasittande, och fysisk aktivitet är förstås bra för både hälsan – och för att orka med skolarbetet. 

Svenska barn rör sig för lite

Tendensen att unga rör sig för lite bekräftades i en undersökning i november 2019. Världshälsoorganisationen WHO konstaterade då i en rapport att 81 procent av världens unga i åldern 11-17 år inte kom upp i WHO:s rekommendationer om minst en timmes fysisk aktivitet per dag. 

I Sverige rörde sig åtta av tio barn och unga för lite, medan siffrorna i Finland gick i en ljusare riktning. 

– Vi tror att en aktiv semester är ett bra sätt att bryta mönster och inleda en förändring mot minskad skärmtid för barn och ungdomar, ett nytt beteende som man kan ta med sig hem efter semestern. Genom vår undersökning får vi svart på vitt att barnfamiljer upplever att en skidsemester är ett bra sätt att minska skärmtiden. Det görs dessutom på ett positivt och naturligt sätt genom att ersätta skärmen med andra roliga aktiviteter, säger Linda Morell, marknadschef på SkiStar.

Svemestern – här för att stanna

2020 är också året då svemester blivit ordet att räkna med. Och att uppleva naturen och närmiljön har plötsligt blivit en ny livsstil. I sommar har allt fler upptäckt att den svenska fjällvärlden kan vara väl så spännande som destinationer hundratals mil bort. 

Att fira semester med närhet i pisten kan också handla om att stärka banden med sina nära och kära. SkiStars undersökning visade att en aktiv livsstil under semestern stärker banden mellan familjemedlemmarna. 66 procent av de tillfrågade föräldrarna upplevde att de hade fått en starkare relation till sina barn efter semestern. 

– Att umgås med sina närmaste vet vi är en av de viktigaste sakerna man vill få ut av sin semester. På våra skidorter finns det många roliga aktiviteter som familjen kan göra ihop och det verkar vara att vinnande koncept för att få föräldrar och barn att faktiskt umgås mer med varandra, fortsätter Linda Morell.

Bokningsläget på topp i Sälen under jul och nyår

Och pendeln tycks nu vara på väg att svänga ordentligt. Inför årets vintersäsong har exempelvis Skandinaviens största skiddestination, SkiStar Sälen, noterat ett rekordhögt intresse. Inför jul- och nyårshelgerna har bokningsläget ökat med hela 33 procent, jämfört med samma period under föregående år. 

– Det visar att många vill tillbringa tid i skidbacken med välmående och hälsa i fokus. Sälen är barnfamiljernas mecka och det här bekräftar än en gång att Sälen ligger i topp när barnfamiljerna får välja, säger SkiStars vd Stefan Sjöstrand. 

Mer om SkiStars skidorter här 

Om SkiStars undersökning:

- Undersökningen är gjord av HUI med ett riksrepresentativt urval av Sveriges befolkning i åldrarna 25-80 år.

- Undersökningen gjordes i juni 2019 med sammanlagt 1010 respondenter.

- Datainsamlingen har utförts i form av en webbenkät med en svarsfrekvens på 100 %.

Detta är SkiStar: 

SkiStar äger och driver Skandinaviens fem största alpina skidanläggningar: Sälen, Åre och Vemdalen i Sverige, Hemsedal och Trysil i Norge samt St Johann in Tirol i Österrike och Hammarbybacken i Stockholm. SkiStars vision är att skapa minnesvärda fjällupplevelser som den ledande operatören av europeiska alpindestinationer.

Mer från Skistar

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Skistar och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?