Annons

SynAct Pharma initierar RESOVIR: Vetenskapligt och kliniskt samarbete för att utforska AP1189 i virala infektioner

SynAct Pharma AB ("SynAct Pharma") meddelar härmed att bolaget, tillsammans med prof Mauro Teixeira, MD, PhD, Universidade Federal de Minas, Belo Horizonte, Brasilien och prof. Mauro Perretti, PhD William Heavy Research Institute, Barts och London School of Medicine, Queen Mary University, London, Storbritannien har etablerat ett vetenskapligt samarbete, RESOVIR (resolution i viral inflammation), som syftar till att undersöka potentialen för farmakologisk intervention med AP1189 för att främja inflammatorisk resolution som en ny metod för att kontrollera virala infektioner. Det första steget i samarbetet kommer att vara att genomföra en undersökande klinisk studie på COVID-19-infekterade patienter som syftar till att undersöka upprepad dosering av SynAct Pharmas kliniska läkemedelskandidat AP1189.

Ett stort antal patienter som lider av förödande virussjukdomar har för närvarande begränsade eller inga behandlingsalternativ. COVID-19-pandemin har mer än någonsin betonat behovet av behandlingar som syftar till att kontrollera oönskade hyperinflammatoriska reaktioner associerade med virusinfektioner.

RESOVIR-samarbetet är ett vetenskapligt och kliniskt samarbete mellan professor Mauro Teixeira, MD, doktor, Universidade Federal de Minas, Belo Horizonte, Brasilien, och professor Mauro Perretti, doktor William Heavy Research Institute, Barts och London School of Medicine, Queen Mary University, London, Storbritannien och SynAct Pharma AB.

Prof Perretti är en pionjär inom förståelsen av den kliniska potentialen förknippad med främjande av inflammatorisk resolution genom farmakologisk inriktning på specifika vägar inom melanocortinsystemet. Prof Perretti har även spelat en viktig roll i att förstå den terapeutiska potentialen för AP1189-föreningen som tillämpas i pågående fas II-studie i reumatoid artrit.

Prof Teixeira är en pionjär när det gäller att undersöka potentialen att främja inflammatorisk upplösning i viral infektion med huvudfokus på Dengue och influensa där viral inducerad hyperinflammation, som vid COVID-19-infektion, spelar en viktig roll för utveckling av livshotande organskador.

Det första momentet i RESOVIR-samarbetet är att undersöka de potentiella fördelarna med AP1189 hos COVID-19-patienter med hyperinflammation. Studien kommer att utformas som en undersökande dubbelblind placebokontrollerad studie med dagligen dosering av AP1189 i COVID-19-patienter med symtom på lungsjukdom och kommer att inledas så snart slutgiltigt godkännande har beviljats av de lokala myndigheterna.

RESOVIR-samarbetet kommer inte bara att fokusera på det kliniska resultatet av behandlingen med AP1189 utan kommer även att ge ny och avgörande insikt i regleringen av inflammatoriska vägar vid virusinfektion och viktigare undersöka potentialen för farmakologisk främjande av resolution av viktiga delar i det inflammatoriska systemets reaktion som ett sätt att hjälpa kroppen att hantera virusinfektion. Samarbetet kommer även att utvidgas för att undersöka potentialen för att främja inflammatorisk resolution vid andra virussjukdomar med första fokus på Dengue och influensavirus.

”Jag ser väldigt mycket fram emot att fortsätta mitt samarbete med SynAct Pharma i det här spännande samarbetet. Främjande av inflammatorisk resolution har potential att kontrollera utvecklingen av hyperinflammation vid virusinfektioner, vilket är att betrakta som ett innovativt tillvägagångssätt för att minska långvarig sjuklighet och sjukhusvistelse hos svårinfekterade patienter.”, säger professor Mauro Perretti, PhD.

AP1189-föreningen är en biased melanokortinreceptoragonist utvecklad för oral dosering en gång dagligen och studeras för närvarande i kliniska fas II-studier i reumatoid artrit och nefrotiskt syndrom.

”Vi har nyligen haft goda framsteg i studien på patienter med reumatoid artrit där föreningen testas i behandlingsnaiva patienter med svår aktiv sjukdom som ett tillägg till metotrexatbehandling. I studien på patienter med nefrotiskt syndrom ges föreningen till patienter med kontinuerlig proteinuri efter minst två månaders behandling med ACE-hämmare. Vi inleder nu ett mycket spännande vetenskapligt och kliniskt samarbete med Mauro Perretti och Mauro Teixeira för att fastställa potentialen för att främja upplösning vid virusinfektioner, en studie som kan öppna nya viktiga sjukdomsindikationer för AP1189, säger Dr Thomas Jonassen, MD CSO SynAct Pharma.

Denna information är sådan information som SynAct Pharma AB är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom nedanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 28 augusti 2020.

För ytterligare information om SynAct Pharma AB, vänligen kontakta:

Jeppe Øvlesen                                                                                Thomas Jonassen

VD, SynAct Pharma AB                                                                   CSO, SynAct Pharma AB

Telefon: +45 28 44 75 67                                                                Telefon: +45 40 15 66 69
E-post: joo@synactpharma.com                                                     E-post: tj@synactpharma.com

Följande bilagor finns för nedladdning:
Synact Pharma Press release Swedish Version 20200828

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Innehåll från K2AAnnons

Vill leda fastighetsbranschen med skarpa hållbarhetsmål

Karina Antin är ny hållbarhetschef på det gröna fastighetsbolaget K2A.
Karina Antin är ny hållbarhetschef på det gröna fastighetsbolaget K2A.

Det går att göra lönsamma affärer utan att tumma på hållbarhetsmålen. Det menar fastighetsbolaget K2A som riktat in sig på Svanenmärkta hus och låter klimatfrågorna leda vägen framåt. Företaget har redan tuffa hållbarhetskrav, men siktar ännu högre.

Med en ny hållbarhetschef på plats vill fastighetsbolaget K2A fortsätta pusha gränserna för sitt hållbarhetsarbete – trots att man redan nu ligger i framkant. Företaget har en hög andel miljöcertifierade fastigheter, och var dessutom först i världen med att få sina aktier grönklassade av forskningsinstitutet CICERO Shades of Green.

– Detta innebär att en oberoende part har bedömt att K2A:s kapitalflöden och investeringar är i linje med en koldioxid- och klimatresilient framtid. Vi är väldigt stolta över våra gröna aktier som visar att vi vill accelerera vårt hållbarhetsarbete, säger Karina Antin, hållbarhetschef på K2A.

K2A är det enda bolaget i världen som har en tredelad grön finansiering, där de gröna aktierna är en del och gröna lån och obligationer är två andra. Företaget har själv kontroll över hela värdekedjan – från produktionen av Svanenmärkta lägenhetsvolymer i trä, till långsiktigt ägande och förvaltning av färdigställda bostäder.

– Fördelen med att äga hela processen är att vi har full kontroll på materialflöden och aktivt kan reducera vår klimatpåverkan i varje steg av värdekedjan. Det gör det möjligt att ha ett långsiktigt arbetssätt som är hållbart både miljömässigt och finansiellt över tid, säger Karina Antin.

För K2A innebär hållbarhet inte bara satsningar för att kvalitetssäkra byggprocessen och minska klimatpåverkan, utan företaget tar också ett socialt ansvar och har som målsättning att ha de mest välmående hyresgästerna. Vi vill att samhället som påverkas av vår verksamhet också ska gynnas av den.

– Allt fler kommuner tar hållbarhetsaspekten i beaktande vid fördelning av mark och kraven på byggaktörer kommer att öka. Inom kort ser vi att hållbarhet i den här branschen är do or die, säge Karina Antin.

Många företag har i dag som målsättning att ha netto-noll utsläpp av växthusgaser år 2030. K2A vill gå längre än så och satsar på att bli klimatpositiva innan 2030.

– Vi kommer att sätta ännu vassare hållbarhetsmål framöver, och vi vill nå dit utan att behöva köpa utsläppsrätter. Vi ser redan nu att vi kan göra lönsamma affärer utan att tumma på vårt hållbarhetsarbete, säger Karina Antin.

Fakta om K2A 

K2A Knaust & Andersson Fastigheter AB – det gröna fastighetsbolaget, äger, utvecklar och långsiktigt förvaltar hyresrätter för alla typer av boenden samt samhällsfastigheter. K2A är det första bolaget i världen med gröna aktier. Kontakt: info@k2a.se 

Läs mer om K2A:s viktiga och hållbara arbete här

 

Mer från K2A

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med K2A och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?