Annons

SynAct Pharma Initiates RESOVIR: Scientific and clinical Collaboration to Explore AP1189 in Viral Infections

SynAct Pharma AB ("SynAct Pharma") hereby announces that the company together with Prof Mauro Teixeira, MD, PhD, Universidade Federal de Minas, Belo Horizonte, Brazil and Prof Mauro Perretti, PhD William Heavy Research Institute, Barts and the London School of Medicine, Queen Mary University, London, UK has established a scientific and clinical collaboration, RESOVIR (resolution in viral inflammation), aimed to investigate pharmacological promotion of inflammatory resolution as a novel approach to control viral infections. The first step of the collaboration will be to run an exploratory clinical study in Covid-19 infected patients aimed to investigate repeated dosing of SynAct Pharma´s clinical stage compound AP1189. Later the collaboration will investigate the potential of promoting inflammatory resolution in other viral diseases such as Dengue and Influenza virus.

A large number of patients suffering from devastating viral diseases currently have limited or no treatment options. The COVID-19 pandemic has more than ever highlighted the need for treatments aimed to control unwanted hyperinflammatory responses associated with viral infections.

The RESOVIR collaboration is a scientific and clinical collaboration between Professor Mauro Teixeira, MD, PhD, Universidade Federal de Minas, Belo Horizonte, Brazil, and Professor Mauro Perretti, PhD William Heavy Research Institute, Barts and the London School of Medicine, Queen Mary University, London, UK, and SynAct Pharma AB.

Prof Perretti is a pioneer in the understanding of the clinical potential associated with promotion of inflammatory resolution through pharmacological targeting of specific pathways including the melanocortin system. Prof Perretti has played a major role for our understanding of the therapeutic potential of the AP1189 compound, which is now in Phase II study in Rheumatoid Arthritis patients.

Prof Teixeira is a pioneer in investigating the potential for promoting inflammatory resolution in viral infection settings, with main focus on Dengue and Influenza where viral-induced hyperinflammation, as in COVID-19 infection, plays a significant role for the development of severe life-treating organ injuries. 

The first task in the RESOVIR collaboration will be to investigate the potential benefits of SynAct Pharma´s clinical stage compound AP1189 in COVID-19 patients presenting an hyperinflammation status. The investigation will be setup as an exploratory double-blind placebo-controlled study with once daily dosing of AP1189 in COVID-19 patients with pulmonary symptoms and will be initiated as soon as final approval has been granted by local authorities.

The RESOVIR collaboration will in addition to generate data on the potential clinical effects of A1189 treatment, give crucial new insights into the potential of pharmacological promotion of resolution of the inflammatory. It is the intention of partnership to investigate further the potential of promoting inflammatory resolution in other viral settings with a first focus on Dengue and Influenza virus.

“I look very much looking forward to continue the collaboration with SynAct Pharma. Promotion of inflammatory resolution has the potential to control the development of hyperinflammation in viral infections as is to be considered an innovative therapeutic approach to reduce prolonged morbidity and hospitalization in severely infected patients”, said Prof Mauro Perretti, PhD.

The AP1189 compound is a biased melanocortin receptor agonist developed for once daily oral dosing and is currently tested in Phase 2 clinical trials in Rheumatoid Arthritis and Nephrotic Syndrome.

“We have recently had good progress in the study in patients with Rheumatoid Arthritis where the compound is tested in treatment naïve patients with severe active disease as an add on to Methotrexate treatment. In the study in patients with Nephrotic Syndrome, the compound is given to patients with continuous proteinuria following a minimum of two months treatment with ACE Inhibitors. We are now initiating a very fascinating scientific and clinical collaboration with Mauro Perretti and Mauro Teixeira to establish the potential for promoting resolution in viral infections, a study that could open up new important disease indications for AP1189”, said Dr Thomas Jonassen, MD CSO SynAct Pharma.

This information is such information that SynAct Pharma AB is obliged to publish in accordance with the EU Market Abuse Regulation. The information was submitted, through the agency of the below contact person, for publication on August 28, 2020.

For further information about SynAct Pharma AB, please contact:

Jeppe Øvlesen                                                                                Thomas Jonassen

CEO, SynAct Pharma AB                                                                CSO, SynAct Pharma AB

Phone: +45 28 44 75 67                                                                  Phone: +45 40 15 66 69
Mail: joo@synactpharma.com                                                         Mail: tj@synactpharma.com

Följande bilagor finns för nedladdning:
Synact Pharma Press release COVID 20200828

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Innehåll från Nectarine HealthAnnons

Nya generationens trygghetslarm är här

Nectarine Health har utvecklat ett AI-armband som ersätter dagens föråldrade trygghetslarm.
Nectarine Health har utvecklat ett AI-armband som ersätter dagens föråldrade trygghetslarm.

Med syfte att öka tryggheten hos den åldrande befolkningen och uppdatera den förlegade teknik som i dag används som trygghetslarm, har Nectarine Health skapat en smart lösning på ett stort problem. Nu har företaget tagit sikte på global lansering. 

Skadliga fallolyckor är ett stort folkhälsoproblem. 1500 personer över 65 år omkommer varje år i Sverige till följd av fallolyckor, och problemet ser likadant ut världen över. Det förebyggande arbetet involverar ofta ett trygghetslarm med begränsade funktioner som bygger på att användaren själv kan kalla på hjälp. Men det visar sig i undersökningar att upp till 80 procent av användarna inte förmår att trycka på larmet när olyckan väl är framme.

Det svenska techbolaget Nectarine Health tog avstamp i den här problematiken och utvecklade en helt ny innovativ lösning som kan ersätta den daterade tekniken. 

– Vår innovation förenar avancerad AI med ett diskret och bekvämt armband som användaren bär på sig dygnet runt. Armbandet möjliggör monitorering där vårdpersonal och anhöriga kan få information om bärarens status i realtid och eventuella hälsoförändringar på lång sikt, säger Anton Smith, CTO på Nectarine Health.

Smart armband som reagerar vid fallolycka

Armbandet bärs alltså dygnet runt och har en batteritid på cirka nio månader. Systemet består även av basstationer som placeras i eluttag i hemmet. Dessa båda komponenter samverkar för att samla in data om användarens rörelsemönster hemma. Vid en fallolycka eller om något oförutsett händer, reagerar systemet direkt på händelsen och ett larm skickas automatiskt till anhöriga eller personal inom äldreomsorgen.

Nectarine Healths lösning används sedan flera år tillbaka inom svensk äldreomsorg. Nu är tanken att expandera erbjudandet och etablera det nya trygghetslarmet på bred front i hemmiljö. Många äldre i dag vill bo kvar hemma så länge som möjligt, men detta är ofta förenat med stor oro hos familjemedlemmar. 

– Vår lösning ger de äldre chansen att bestämma över sitt eget liv och behålla friheten i att bo hemma. Detta är värdefullt för användaren själv, men också för de anhöriga som kan lita på att systemet varnar om det skulle hända något, säger Jan Stålemark, vd för Nectarine Health.

AI möjliggör förebyggande insatser

Nectarine Healths långsiktiga mål är att öka tryggheten i hemmet. Genom att samla in data över tid kan man med hjälp av AI tidigt upptäcka förändringar i användarens beteende och på så sätt förebygga olyckor och sjukdomar. 

– Därmed kan vi minska inläggningarna på sjukhus vilket är positivt ur ett samhällsekonomiskt perspektiv, men också eftersom uppryckande från hemmet och de dagliga rutinerna ofta försämrar måendet ytterligare, säger Jan Stålemark.

Den nya produkten för hemmabruk kommer lanseras på den svenska och amerikanska marknaden i början av 2021. Då kommer Nectarine Health börja sälja systemet kopplat till en abonnemangstjänst.

– Vi satsar både i Sverige och USA, inledningsvis kommer USA bli vår primära marknad. Det är en attraktiv marknad där behovet är stort. Detta innebär att det finns stor potential för oss att etablera vår innovation som en viktig hjälpande hand, säger Anton Smith.

Fakta om Nectarine Health

Vi utvecklar teknik som möjliggör för äldre personer att bo kvar längre i sitt eget hem, och samtidigt känna trygghet och självständighet. Prevention är möjligt med hjälp av produktens avancerade AI-algoritmer. Under 2021 kommer produkten lanseras på konsumentmarknaden i Sverige och i USA. 

Läs mer om Nectarine Health på nectarinehealth.com

 

Mer från Nectarine Health

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nectarine Health och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?