Annons

SynAct Pharma Initiates RESOVIR: Scientific and clinical Collaboration to Explore AP1189 in Viral Infections

SynAct Pharma AB ("SynAct Pharma") hereby announces that the company together with Prof Mauro Teixeira, MD, PhD, Universidade Federal de Minas, Belo Horizonte, Brazil and Prof Mauro Perretti, PhD William Heavy Research Institute, Barts and the London School of Medicine, Queen Mary University, London, UK has established a scientific and clinical collaboration, RESOVIR (resolution in viral inflammation), aimed to investigate pharmacological promotion of inflammatory resolution as a novel approach to control viral infections. The first step of the collaboration will be to run an exploratory clinical study in Covid-19 infected patients aimed to investigate repeated dosing of SynAct Pharma´s clinical stage compound AP1189. Later the collaboration will investigate the potential of promoting inflammatory resolution in other viral diseases such as Dengue and Influenza virus.

A large number of patients suffering from devastating viral diseases currently have limited or no treatment options. The COVID-19 pandemic has more than ever highlighted the need for treatments aimed to control unwanted hyperinflammatory responses associated with viral infections.

The RESOVIR collaboration is a scientific and clinical collaboration between Professor Mauro Teixeira, MD, PhD, Universidade Federal de Minas, Belo Horizonte, Brazil, and Professor Mauro Perretti, PhD William Heavy Research Institute, Barts and the London School of Medicine, Queen Mary University, London, UK, and SynAct Pharma AB.

Prof Perretti is a pioneer in the understanding of the clinical potential associated with promotion of inflammatory resolution through pharmacological targeting of specific pathways including the melanocortin system. Prof Perretti has played a major role for our understanding of the therapeutic potential of the AP1189 compound, which is now in Phase II study in Rheumatoid Arthritis patients.

Prof Teixeira is a pioneer in investigating the potential for promoting inflammatory resolution in viral infection settings, with main focus on Dengue and Influenza where viral-induced hyperinflammation, as in COVID-19 infection, plays a significant role for the development of severe life-treating organ injuries. 

The first task in the RESOVIR collaboration will be to investigate the potential benefits of SynAct Pharma´s clinical stage compound AP1189 in COVID-19 patients presenting an hyperinflammation status. The investigation will be setup as an exploratory double-blind placebo-controlled study with once daily dosing of AP1189 in COVID-19 patients with pulmonary symptoms and will be initiated as soon as final approval has been granted by local authorities.

The RESOVIR collaboration will in addition to generate data on the potential clinical effects of A1189 treatment, give crucial new insights into the potential of pharmacological promotion of resolution of the inflammatory. It is the intention of partnership to investigate further the potential of promoting inflammatory resolution in other viral settings with a first focus on Dengue and Influenza virus.

“I look very much looking forward to continue the collaboration with SynAct Pharma. Promotion of inflammatory resolution has the potential to control the development of hyperinflammation in viral infections as is to be considered an innovative therapeutic approach to reduce prolonged morbidity and hospitalization in severely infected patients”, said Prof Mauro Perretti, PhD.

The AP1189 compound is a biased melanocortin receptor agonist developed for once daily oral dosing and is currently tested in Phase 2 clinical trials in Rheumatoid Arthritis and Nephrotic Syndrome.

“We have recently had good progress in the study in patients with Rheumatoid Arthritis where the compound is tested in treatment naïve patients with severe active disease as an add on to Methotrexate treatment. In the study in patients with Nephrotic Syndrome, the compound is given to patients with continuous proteinuria following a minimum of two months treatment with ACE Inhibitors. We are now initiating a very fascinating scientific and clinical collaboration with Mauro Perretti and Mauro Teixeira to establish the potential for promoting resolution in viral infections, a study that could open up new important disease indications for AP1189”, said Dr Thomas Jonassen, MD CSO SynAct Pharma.

This information is such information that SynAct Pharma AB is obliged to publish in accordance with the EU Market Abuse Regulation. The information was submitted, through the agency of the below contact person, for publication on August 28, 2020.

For further information about SynAct Pharma AB, please contact:

Jeppe Øvlesen                                                                                Thomas Jonassen

CEO, SynAct Pharma AB                                                                CSO, SynAct Pharma AB

Phone: +45 28 44 75 67                                                                  Phone: +45 40 15 66 69
Mail: joo@synactpharma.com                                                         Mail: tj@synactpharma.com

Följande bilagor finns för nedladdning:
Synact Pharma Press release COVID 20200828

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Innehåll från FastighetsbyrånAnnons

”Det är dags för bindande bud vid bostadsköp”

Bostadsaffärerna skulle kunna bli tryggare för både säljare och köpare ifall budgivningen blev bindande i Sverige. Det menar i alla fall Johan Engström, vd för Fastighetsbyrån. 

Fastighetsbyrån erbjuder tryggare budgivning med BankId 

Du har precis lagt det vinnande budet på drömbostaden. Du och din partner har skålat i champagne och ska nu åka till mäklaren för att skriva på kontraktet. Då brummar det i fickan. ”Tyvärr har säljaren bestämt sig för att gå vidare med en annan köpare.” 

Va? Men det var ju klart?!

Många känner tyvärr igen sig i den här situationen. Andra har upplevt upptrissade budgivningar med anonyma köpare som sedan plötsligt försvinner när priset är tillräckligt högt.

Bidrar till osäkerhet

Johan Engström menar att dessa situationer bidrar till att skapa såväl stor osäkerhet för köpare och säljare, som bristande tillit för mäklaryrket. Inte sällan förekommer rykten och spekulationer om lockpriser och riggade budgivningar. 

– Mäklaren är enligt lag skyldig att presentera varje inkommet bud till säljaren, även om det är anonymt och kommer i sista sekund. Men det föder en hel del onödig stress och osäkerhet för alla inblandade. 

Han poängterar ironin i att vi i Sverige har invaggats i tron att muntliga avtal är lika giltiga som skriftliga – men när det gäller livets största affär är detta som bortblåst. Han menar dock att det kan finnas en potentiell lösning i sikte. 

– I våra grannländer Norge och Danmark använder man sig av bindande bud, och det tror jag vi skulle ha glädje av här i Sverige också. Då blir varje bud mer seriöst och genomtänkt, vilket skulle ge en lugnare budgivning och en ökad trygghet genom hela processen. 

”Marknaden är redo”

I Norge fungerar bindande bud ungefär som ett offertförfarande, att budet måste inkomma inom en viss tidsfrist. Om säljaren accepterar inom den tidsramen är affären i hamn. I Danmark är alla bud hemliga och öppnas vid samma tidpunkt. Gemensamt för de två länderna är att det bud man lägger är juridiskt bindande. Men i Sverige är som bekant ingenting klart förrän kontraktet är påskrivet. 

– Jag tror att det finns stort intresse för bindande bud i Sverige, säger Johan Engström. På Fastighetsbyrån har vi sedan ett par år tillbaka erbjudit möjligheten att lägga bud digitalt med hjälp av Bank-ID, men vi kan fortfarande inte neka anonyma budgivare. 

En snabb titt på inkomna anmälningar till Fastighetsmäklarinspektionen (FMI) bekräftar att det ofta handlar om upplevda oegentligheter med budgivning och lockpriser. Skulden hamnar inte sällan på mäklaren, som i regel alltså bara gör sitt jobb.

– Man kan tro att vi får högre priser genom att spela på osäkerhet. Men jag tror vi kan få bättre harmoni på marknaden om alla vet precis vad som gäller. Bindande bud skulle ge både säljare, budgivare och mäklare en större trygghet och jag tycker att politikerna så fort som möjligt ska utreda hur det skulle kunna utformas på ett sätt som gynnar alla, avslutar Johan Engström. 

Frågor och svar om budgivningar

Mer från Fastighetsbyrån

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fastighetsbyrån och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?