Annons

Sveriges jobbskapare finns ej längre enbart i industriföretagen Stefan!

Regeringens omsättningsstöd det så kallade omställningsstödet visar sig inte träffa företagen där behoven är som störst. Endast 866 miljoner av totalt utlovade 39 miljarder har ansökts efter. Finansministern spekulerar i om företagen kanske inte behövde stödet, eller om de bara varit senfärdiga med sina ansökningar? Att Sveriges finansminister har så dålig kontakt med småföretagen och näringslivet är minst sagt oroväckande. Det visar på att det avstånd som tyvärr finns mellan politik och verklighet är skadligt för Sverige

Den enkla sanningen är att stödet i sin utformning fungerar dåligt och träffar inte där stödet behövs. Det kan jämföras med att en läkare plåstrar om ett litet rivsår istället för det djupa såret av ett knivstick som blöder ymnigt… Insatser och hjälp måste ske där det behövs!

Regeringen och även företagarorganisationer har börjat fokusera på omstart efter krisen istället för att stötta under krisen. Problemet är att vi är mitt i krisen och någon omstart kan vi ännu inte skönja, även om vi alla hoppas att allt skall vara som vanligt igen efter semestern. De flesta nyktra inser dock att det är bara en drömsk förhoppning och att krisen kommer att vara en lång bit in på hösten och kanske längre ändå. Restriktioner mot event och kulturbranschen består, konferens och hotellbranschen ser fortsatt fram emot en benhård höst och många har redan under sommaren dukat under. juli månad bjöd på 22 procent fler konkurser inom hotell och restaurang jämfört med juli ifjol.De stöd som faktisk fungerat avvecklar regeringen, som den reducerade arbetsgivaravgiften som återställdes till normal och hög nivå igen den 1 juli. Permitteringsstödet fortsätter förvisso, men nivån med 80 procents permittering tas bort från den 31 juli. 70 procent av Företagarförbundets medlemmar säger i en enkät att dessa båda stöd har hjälpt dem i krisen.

Men de andra 30%? De över 600.000 enskilda firmor som inte får lov att permittera? Det är 600.000 medborgare som lämnats i sticket nästan helt. Dessa medborgare med firma som regeringen tvingar sätta i vila för att få tillgång till A-kassa? De får alltså inte ta de jobb som kommer in, utan skall vända sig med mössan i hand till A-kassan för ersättning istället. Här skjuts eller snarare ”kanoneras” stora samhällsvärden sönder av ett stelbent regelverk kombinerat med politikers rädsla för att systemet skall missbrukas. 

Att dessa företag får den hjälp och de stöd de behöver under hösten kommer att vara avgörande för Sveriges välfärd. När hälften av Sveriges arbeten som skapar skatteintäkter finns i dessa företagen. 4 av 5 nya jobb skapas i små och medelstora företag. Dessa företagen som regeringen till dels svikit kommer att vara avgörande för om Sverige, politik och näringsliv tillsammans klarar krisen och klarar att trycka ner arbetslösheten igen.

Företagarförbundet föreslår därför:

  • Använd de miljarder som inte kommit till nytta från hyresstödet och omställningsstödet för att förlänga reducerad arbetsgivaravgift året ut. Kostnad ca 50 miljarder. 

  • Reformera permitteringsstödet och skapa ett kompetensutvecklingsstöd som låter de permitterade som önskar och vill kompetensutveckla sig och företagen under permitteringstiden. Låt dem använda permitteringstid till att utveckla och anpassa företagens produkter och tjänster, låt dem kompetensutveckla sig själva på arbetsplatserna och därmed bygga ett starkare näringsliv och företagarsverige som bättre kan skapa jobb och arbetstillfällen redan nu istället för att vänta till efter krisen. Kostnad 0 kr eftersom kostnader för permitteringar redan idag tas av statsbudgetten.
  • Erbjud A-kassa till enskilda firmor i tre olika nivåer för att dessa skall kunna fortsätta driva sina företag på den nivå de kan och vill tills krisen är över. Fullständigt kontraproduktivt för samhället att tvinga dem lägga ner, sätta företagen i vila och övergå till A-kassa på 100 procent. Vansinne var ordet sa Bull! Kostnad: Tvärtom en vinst för skattkistan om dessa företag får sälja och erbjuda sina tjänster till dels, det genererar skattekronor, A-kassan på 100 procent gör det inte!

  

Tillsammans lyckas vi

Sveriges arbetstillfällen finns inte längre enbart i de traditionella och stolta industriföretagen. Dessa är såklart viktiga för de över 1 miljon människor som arbetar där, men för de andra 2,6 miljoner som jobbar i små och medelstora företag är insatser som hjälper dessa företagens överlevnad avgörande för deras och deras familjers framtid.

Statsministern och Finansministern vi finns här för dialog, vi finns här för att ge er konkreta förslag, vi finns här för att rädda sveriges företag och rädda jobben tillsammans med regeringen i denna kris. 

Mattias Rebané

Näringspolitisk talesperson
Företagarförbundet

Följande bilagor finns för nedladdning:
Release

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Innehåll från Euro AccidentAnnons

Ohälsa – påtaglig risk för företag

Långtidsfrånvarande medarbetare är en påtaglig hållbarhetsrisk för de flesta företag. Därför erbjuder försäkringsbolaget Euro Accident även ett rehabiliteringsstöd i sin företagsbetalda sjukförsäkring. Ett stöd som hjälper åtta av tio att kunna fortsätta arbeta.

Hållbarhetsfrågan med sociala, miljömässiga och ekonomiska aspekter spelar en allt större roll för företag. Därmed har det också blivit viktigt för företag att förstå, identifiera och hantera sådana risker, vid sidan om till exempel affärsrisker och finansiella risker.

En av de viktigaste, men ofta förbisedda, hållbarhetsfrågorna handlar om hållbara medarbetare, alltså de egna medarbetarnas hälsa och välmående. Förutom de mänskliga sidorna så är kostnaderna för ohälsa höga i form av ökad sjukfrånvaro, högre personalomsättning och lägre produktivitet.

En modern sjukförsäkring

Att en medarbetare blir långtidsfrånvarande är emellertid en risk som du till viss del kan försäkra dig mot. Några som erbjuder en sådan försäkring är försäkringsbolaget Euro Accident Livförsäkring.

- Risken för sjukskrivning är högst påtaglig i dagens arbetsliv med många som blir långtidssjuka av stress och utmattning. Därför har vi skapat en modern sjukförsäkring som är bra både för medarbetaren som är försäkrad och för arbetsgivaren som betalar försäkringen, säger Jörgen Örnebrand, produktchef Tjänstepension, på Euro Accident Livförsäkring AB.

Vid risk för sjukskrivning

Förutom den ekonomiska ersättningen vid långtidsfrånvaro så ingår även ett rehabiliteringsstöd i Euro Accidents försäkring.

Rehabiliteringsstödet kan aktiveras redan vid första tecken på att en medarbetare riskerar att bli långtidssjukskriven eller för att hjälpa medarbetare att komma tillbaka i arbete igen. Efter en webbanmälan från närmaste chef samordnar en av Euro Accidents egna rehabiliteringskoordinatorer hela ärendet och ser till att rätt insatser kopplas in.

Goda chanser att hjälpa

Åtta av tio försäkrade som kommer in i Euro Accidents rehabiliteringsprocess genom sin sjukförsäkring blir inte långtidsfrånvarande.

- Om vi bara får möjlighet att starta processen tidigt så har vi en bra chans att komma in med rätt åtgärder innan det går för långt, säger Jörgen Örnebrand.

Det är inte alltid som rehabiliteringsstödet i försäkringen behöver aktiveras. Ibland kan det räcka långt med att medarbetaren själv tar ett eller flera samtal med psykolog, ekonom, jurist, ergonom eller hälsocoach genom samtalsstödet som också är en del av försäkringen.

- Samtalsstödet kan ge rådgivning och hjälp att komma vidare oavsett om det gäller privata eller arbetsrelaterade frågor. Det viktiga är att ta hjälp innan små problem växer sig stora, säger Jörgen Örnebrand.

Helförsäkring för trygga och friska medarbetare

Det här ingår i Euro Accidents Sjukförsäkring PlanSjuk som tecknas av företag för deras medarbetare:

- Samtalsstöd av psykolog, ekonom, jurist, ergonom och hälsocoach

- Chefs- och HR-stöd

- Rehabiliteringsstöd

- Ekonomisk ersättning för inkomstbortfall

Läs mer om Sjukförsäkring PlanSjuk  

Läs mer om Euro Accident

 

Mer från Euro Accident

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Euro Accident och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?