Annons

Tre av fyra SME har leveransproblem från sina utländska underleverantörer

Coronapandemin har drabbat svenska små- och medelstora exportföretags leverantörskedjor hårt. Tre av fyra företag säger att de har eller har haft problem med leveranser från sina utländska underleverantörer. Och svårast har det varit från Asien. Men endast ett av tjugo företag har valt att ersätta sina utländska leverantörer med svenska Det visar en undersökning som EKN låtit Demoskop göra.

Den visar också:

8 av 10 av de undersökta företagen har underleverantörer utomlands.

3 av 4 i Europa.

4 av 10 i Asien.

2 av 10 i Nordamerika.

3 av 4 har haft problem med leveranser från underleverantörer under krisen.

2 av 10 har haft stora problem.

1 av 20 har ersatt sina utländska leverantörer med svenska.

1 av 20 planerar att ersätta sina utländska leverantörer, men har ännu inte gjort det.

- Globaliseringen handlar om tre regioner, Europa, Östasien och Nordamerika, och är egentligen väldigt lite global. Exporterande svenska små- och medelstora företag har underleverantörer huvudsakligen i Europa, Asien och något lite i Nordamerika. Att de har det beror till syvende och sist på en sak, det är det mest kostnadseffektiva, säger Stefan Karlsson, chefekonom EKN, och tillägger:

- Därför är jag inte alls förvånad över att bara ett av tio företag tänker ersätta utländska leverantörer med svenska, trots leveransproblem. Egentligen är det självklart. Hade det gått så hade man redan gjort det.

Störst problem har företagen haft med leveranser från Asien, där 20 procent säger att de haft stora problem. För Europa är siffran 16 procent.

- Även om leveransproblemen varit stora under Coronapandemin tror jag inte det kommer att leda till att så värst många företag tar hem produktion till Sverige. Det svenska alternativet är sällan konkurrenskraftigt, om det över huvud taget finns. Dessutom är det inte i tillverkningen av komponenter som värdetillväxten sker för de svenska exportföretagen. De har mycket större marginaler på sitt varumärke. design och teknikutveckling än på själva tillverkningen av produkten. Enklast är väl att säga Ericsson som främst har sitt värdeskapande i teknikutveckling och standards, säger Stefan Karlsson.

Fakta om undersökningen

Tid Demoskop svarade för undersökningen, som genomfördes 10 - 18 juni 2020

Målgrupp Exportföretag med 1 - 249 anställda

Antal intervjuer 300 intervjuer

Metod Telefonintervjuer med VD eller en av VD utsedd person

Vägning Resultatet har vägts med avseende på bransch och antal anställda

För mer information och undersökningen kontakta:

Rikard Björk, pressansvarig, rikard.bjork@ekn.se, 076 -797 04 65

Följande bilagor finns för nedladdning:
Release

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Innehåll från SnowflakeAnnons

Snowflake samlar och delar tillförlitlig Covid19-data

Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.
Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.

Coronapandemin har visat att vi behöver ta del av information på rätt sätt – från pålitliga källor, strukturerat och uppdaterat i realtid. Snowflake tar fasta på detta och samlar tillförlitlig data på sin Cloud Data Platform.

I Snowflakes Data Cloud Platform kan användaren skapa en ”single source of truth” med realtidsdata som samlats in från källor som WHO och John Hopkins-universitet. Data över antalet smittade i världen sammanställs på Snowflake Data Marketplace. Plattformen kan hjälpa företag och organisationer att fatta välgrundade beslut och bli mer datadrivna. 

– Datan är redan förberedd för analys när den ligger på vår plattform vilket gör informationen lätt att hantera. Den är även enkel att kombinera med sin egen data för att skapa en bättre bild över sin verksamhet, säger Sam Bäcknäs, Senior Sales Engineer på Snowflake i Sverige. 

Kombinerar datakällor för värdefull analys

Data över antalet smittade kombineras med data om befolkningstäthet och även geolokalisering. För globala bolag kan denna information vara avgörande vid planering kring när kontor och butiker på olika platser i världen ska öppna igen, eller för att förutse hur försäljningen kommer att påverkas i olika länder och regioner. Enligt Sam Bäcknäs är det just kombinationen av datakällor som möjliggör intressanta och värdefulla analyser. 

EXTERN LÄNK: Få tillgång till Covid19-data genom Snowflake Data Marketplace  

– Genom att binda ihop data på Snowflake Data Marketplace över antalet smittade med exempelvis befolkningstäthet och väderinformation kan man göra prediktioner om hur smittspridningen kommer utvecklas och var man borde satsa mer på förebyggande arbete, säger han och fortsätter:

– Jag ser även stor potential för ”data sharing” mellan olika sjukhus i Stockholmsregionen som exempel. Då skulle personalen kunna få information om lediga intensivvårdsplatser i realtid i en dashboard istället för genom telefonsamtal mellan sjukhusen. Detta är lättare att överblicka och innebär mindre belastning för personalen. 

EXTERN LÄNK: Nyfiken på Data Sharing? Läs mer här 

Molnlösning innebär många fördelar

Sam Bäcknäs menar att många företag och organisationer i dag sitter på värdefull data som kan kombineras och visualiseras för viktiga insikter om den egna verksamheten, och som de även kan sälja vidare. Genom att samla all data på Snowflakes plattform kan kunden dra nytta av alla fördelar med den skalbarhet och administrativa enkelhet som en molnlösning erbjuder. 

Fakta Snowflake
Snowflake är en helt molnbaserad data-plattform som finns på Azure, AWS och GCP och är skapad för framtidens datahantering. Produkten fungerar som ”software as a service” och möjliggör att kunder samlar sin värdefulla data på ett och samma ställe. Genom Snowflake Data Marketplace ges också möjligheten att sälja egna dataset som kan vara av intresse för andra bolag.
Läs mer på www.snowflake.com  

 

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?