Annons

Halvårsrapport januari - juni 2020

ANDRA KVARTALET 2020

 • Försäljningen minskade med 31 procent till 2 526 MSEK (3 685).
 • Rörelseresultatet, exkl. jämförelsestörande poster, uppgick till 209 MSEK (551).
 • Rörelsemarginalen, exkl. jämförelsestörande poster, uppgick till 8,3 procent (15,0).
 • Resultat efter skatt uppgick till 122 MSEK (413).
 • Resultat per aktie, exkl. jämförelsestörande poster, minskade med 66 procent till 0,41 SEK (1,20). Inklusive dessa poster uppgick resultat per aktie till 0,35 SEK (1,20).
 • Det operativa kassaflödet uppgick till 225 MSEK (709).
 • Jämförelsestörande poster, före skatt, uppgick till 26 MSEK (0).

FÖRSTA HALVÅRET 2020

 • Försäljningen minskade med 11 procent till 6 694 MSEK (7 490).
 • Rörelseresultatet, exkl. jämförelsestörande poster, uppgick till 796 MSEK (1 137).
 • Rörelsemarginalen, exkl. jämförelsestörande poster, uppgick till 11,9 procent (15,2).
 • Resultat efter skatt uppgick till 527 MSEK (851).
 • Resultat per aktie, exkl. jämförelsestörande poster, minskade med 31 procent till 1,70 SEK (2,47). Inklusive dessa poster uppgick resultat per aktie till 1,53 SEK (2,47).
 • Det operativa kassaflödet uppgick till 752 MSEK (1 063).
 • Jämförelsestörande poster, före skatt, uppgick till 76 MSEK (0).

"Andra kvartalet 2020 visade på en försäljning om 2 526 MSEK, en minskning med 31 procent jämfört med motsvarande kvartal föregående år. Den lägre försäljningen orsakades av Covid-19 och dess påverkan på såväl de länder vi befinner oss i samt de kunder som vi förser med våra produkter. Under andra kvartalet sänkte vi våra kostnader kraftigt jämfört med första kvartalet men den lägre försäljningen slog ändå igenom och vi såg ett justerat EBITA om 229 MSEK, vilket motsvarar en marginal om 9,1 procent. Samtidigt stärkte vi ytterligare vår soliditet jämfört med föregående år till 63 procent.

HEXPOLs erfarna och decentraliserade organisation visar sin styrka i situationer som denna med stora och skiftande utmaningar. Varje enhet agerar snabbt och anpassar sig till de förutsättningar som gäller för dom lokalt, dels för att kunna supportera våra kunder men också för att säkerställa vår finansiella position. Samtidigt koordineras alla nödvändiga processer och resurser centralt för att på bästa sätt dra nytta av vår globala närvaro. När vi ser framåt är det uppenbart att Covid-19 pandemin och de åtgärder som vidtagits runt om i världen har en stor påverkan på oss alla. Inte minst råder det stor osäkerhet om vad vi kan förvänta oss framöver.

Vår tro är dock att HEXPOLs kombination av finansiell styrka och decentraliserade organisation ger oss bra förutsättningar för att ta oss igenom detta på ett bra sätt."

Peter Rosén, Tf VD & CFO

För ytterligare information kontakta:

Peter Rosén, Tillförordnad VD & CFO
Tel: +46 (0)40 25 46 60

Följande bilagor finns för nedladdning:
Halvårsrapport januari-juni 2020

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Innehåll från PreciselyAnnons

Avtal på autopilot för framtidens juristavdelning

De processer och verktyg som bolagsjurister använder i avtalsarbetet har under de senaste åren utvecklats snabbt. Med en digital plattform som automatiserar avtalsprocesser vill Precisely hjälpa bolagsjurister att uppnå bättre regelefterlevnad och produktivitet. Som ett resultat får bolagsjuristen mer tid över att hjälpa sina kommersiella team att göra bättre affärer. 

Avtal utgör en trygghet. De används för alltifrån överenskommelser med leverantörer och licenser för mjukvara, till hyra av kontor och anställning av konsulter. Liksom de flesta andra aspekter av företagande har avtal och affärsjuridik gått över till att vara allt mer digitalt. 

– En av de vanligare åtgärderna för att komma ifrån traditionell avtalshantering är att många nu har digitala arkiv istället för fysiska. Endast digital arkivering påverkar dock inte avtalsflödet i sin helhet i någon större utsträckning. Det finns många områden som behöver ses över för att nå ett säkrare, effektivare och lönsammare sätt att hantera sina avtal på, betonar Nils-Erik Jansson, grundare och VD på Precisely.

Det Nils-Erik avser är exempel på funktionalitet i Preciselys plattform. Plattformen ger företag möjlighet att maximera sina avtals prestanda och låta vem som helst skapa, förhandla, digitalt signera samt följa upp avtal, utan att bolagets jurister tappar kontrollen. Idag används bolagets teknik av fler än 200 bolag spridda över hela världen. Bland de svenska kunderna märks bl.a. Norstedts Juridik, New Wave Group och NA-KD. 

– Våra kunder reducerar sina kostnader, samtidigt som de får bättre översikt. Vi har sett resultat om 30 procents minskad ledtid för avtal, och 80 procents minskad tid för att skapa avtalen, säger Nils-Erik. 

Låter bolagsjuristen fokusera på juridiken

Plattformen gör att bolagsjuristen kan fokusera på strategi och komplex juridisk analys istället för enklare frågor.

– Vi löser flera utmaningar som ofta leder till huvudvärk för bolagsjurister. Genom att definiera digitala regler utifrån befintliga policys, compliance-rutiner och avtalsmallar behöver man inte kompromissa mellan regelefterlevnad, kontroll och snabbhet. På så vis kan bolagsjuristerna fokusera på det de är bäst på – juridiskt arbete istället för pappersarbete, konstaterar Nils-Erik.

Förbättrar den juridiska upplevelsen 

Många av Preciselys kunder vittnar om att juristavdelningen har begränsade resurser i jämförelse med övriga organisationen. Det leder ibland till att bolagsjuristen uppfattas som en flaskhals. 

– En uppskattad effekt av plattformen som har blivit alltmer central är att den hjälper juristavdelningen att samarbeta bättre med sina kommersiella avdelningar. Plattformen blir bolagsjuristernas ”superkraft” och gör det möjligt för affärssidan av företaget att hantera stora delar av den standardiserade avtalsprocessen på egen hand, samtidigt som de alltid avtalar inom förgodkända regler och ramar. Det leder till att en bättre upplevelse för alla som interagerar med Legal, adderar Nils-Erik.

Framtiden för digital avtalsförhandling

Preciselys teknik möjliggör också digital förhandling, vilket underlättar när allt fler arbetar på distans. De digitala förhandlings- och samarbetsfunktionerna gör att parterna kan komma överens snabbare - med utökad spårbarhet och kontroll. Precisely banar väg för nästa generations avtalsplattform och redan idag kan avtal registreras med stöd av AI.

– Tekniken vi har utvecklat för att analysera avtal kommer i framtiden appliceras för att hjälpa våra kunder förhandla med mer kontroll och högre effektivitet. På sikt ser vi att det kommer vara möjligt att eliminera mänsklig interaktion vid förhandling av enklare avtal, avslutar Nils-Erik.

OM PRECISELY

Precisely grundades 2014 av affärsjuristerna Nils-Erik Jansson och Simon Fouladi. Bolagets prisbelönta digitala avtalsplattform hjälper bolag att förbättra sina avtalsprocesser. Idag används Preciselys plattform av fler än 200 bolag spridda över hela världen. Bland de svenska kunderna märks bl.a. Norstedts Juridik, New Wave Group och NA-KD.  www.precisely.se  

 

Mer från Precisely

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Precisely och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

 • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

 • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

 • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?