Annons

Lån till företagen via preferensaktie räddar småföretag, och löser Sveriges konflikt med EU

Efter att regeringens så kallade omsättningsstöd nu varit aktivt i en dryg vecka, kan vi konstatera att även detta stöd fungerar dåligt. Det ser bra ut vid första anblick, men vid närmare titt så upptäcker företag efter företag att stödet är klent eller ingen hjälp alls. Regeringen och även företagarorganisationer har börjat fokusera på omstart efter krisen istället för att stötta under krisen. Problemet är att vi är mitt i krisen och någon omstart kan vi ännu inte skönja, även om vi alla hoppas att allt skall vara som vanligt igen efter semestern. De flesta nyktra inser dock att det bara är en dröm eller förhoppning. Krisen kommer sannolikt att vara en lång bit in på hösten och kanske längre ändå.   De stöd som fungerat och faktiskt hjälpt många företag är korttidspermittering (gäller 6 mån kan förlängas ytterligare 3 mån tar oss till mitten av december) och sänkt arbetsgivaavgift som nu tas bort från och med den 1 juli. 70 procent av Företagarförbundets medlemmar säger i en enkät att dessa båda har hjälpt dem i krisen. Men de andra 30 procenten? Alla de enskilda firmor som inte får lov att permittera? Alla enskilda firmor som regeringen tvingar sätta sina företag i vila för att få tillgång till A-kassa? De får alltså inte ta de jobb som kommer in utan skall vända sig med mössan i hand till A-kassan istället. Här skjuts stora samhällsvärden sönder av ett stelbent regelverk kombinerat med politikers rädsla för att systemet skall missbrukas. Alla andra stöd fastnar på krångliga villkor. Tex. ”bedömning av företags livskraft efter krisen” eller för kort återbetalningstid! 70 procent av småföretagarna uppger i en enkät från Företagarförbundet att de hittills inte ha haft någon nytta alls av annat än sänkt arbetsgivaravgift och korttidsjobben. Sammantaget verkar det som om regeringen vill att det skall se ut som om politikerna hjälper till, men samtidigt saknas den reella ekonomiska viljan. Utöver detta så finns det en risk att svenska skattebetalare kommer att få framtida pålagor nu när EU skall bilda en återstartsfond på 8000 miljarder där 60% skall gå som bidrag till sydeuropa.  Det är inte en valrörelse det här, där man skall vinna politiska poäng, det är ett land som skall räddas. Det måste vara slut på det spelet nu! Det är på allvar därute för hundratusentals arbetstagare, företag och människor. Sverige har tillsammans med Holland, Danmark och Österrike varit motståndare till att rena bidrag betalas ut från en nybildad gigantisk stödfond i EU på 8000 miljarder. Sverige har istället propagerat för en låne-modell, med återbetalning inom två år. Ganska snäv återbetalningstid här på samma sätt som ”lånerbjudanden” till svenska företag. Österrike och Danmark vacklar nu och Sverige och Holland står närmast ensamma med sitt motstånd. Dags att vara konstruktiva. Sverige kan med fördel presentera den modell för utlåning med säkerhet till företag inom EU mot preferensaktie som Företagarförbundet föreslagit regeringen. En modell med schysta villkor för företagen som ger dem chans att klara krisen, behålla jobben, investera i framtiden och återbetala på sina villkor.   Preferensaktielån är ett lån med fem viktiga egenskaper: 1. Låg personlig risk för företagaren - annars är konkursen ett säkrare alternativ, ingen vill riskera hem och familj 2. Låg kostnad 3. Lång återbetalningstid - En självklarhet  4. Förtur på framtida vinster för långivaren, staten och skattebetalarna 5. Transparent digitalt som gör att man verkligen kan se att pengarna når företagen Så funkar det: · Företaget får tillgång till pengar via ett preferensaktielån. (Motsvarande 10 års inbetalda allmänna löneavgifter).  · Långivaren har en preferensaktie som säkerhet i företaget (blir delägare utan rösträtt) · Preferensaktien ger långivaren förtur på 70% av framtida vinster tills stödet är återbetalt och preferensaktien återköpt. Med en företagares envishet upprepar vi: Skapa ett Preferensaktielån som ger hopp om framtiden för både jobb och företag Aktivera de över 400 miljarder som Riksbanken lovade till utlåning. Sätt dessa pengar i arbetet på riktigt istället för att enbart symbolisera politik. Företagen har betalt in mer än 1600 miljarder till de ”välfyllda ladorna” genom den allmänna löneavgiften under de senaste 10 åren. Dessa pengar är företagens och arbetstagarnas pengar och bör nu användas för att hjälpa dem att behålla jobben, företagen, innovationerna och inte minst en tro på framtiden. Tillsammans lyckas vi Ministrar som ännu inte tagit ledigt från krisen! -  Vi finns här för dialog, vi finns här för att ge er konkreta förslag, vi finns här för att stödja Regeringen i denna kris.  Företagarförbundet – för företagare på riktigt! PS: För övrigt så har behovet för en Småföretagarminister som förstår småföretagen på riktigt aldrig varit större  

Mattias Rebané

Näringspolitisk talesperson
Företagarförbundet

Företagarförbundet är en ideell och partipolitiskt obunden organisation, som sedan 1936 arbetar för att göra det bättre, enklare och tryggare att starta och driva samt utveckla småföretag i Sverige. Att skapa opinion om och öka förståelsen för småföretagarnas roll samt betydelse i samhällsutvecklingen och för tillväxten är kärnan i vår verksamhet. Därutöver levererar vi kvalificerade förmåner och tjänster till våra medlemmar.

Följande bilagor finns för nedladdning:
Release

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från GoCo Development Annons

Innovationskluster inom hälsa i Mölndal tar form

Signaturbyggnaden The House – en miljö konstruerad för naturliga möten över kontorsgränserna med dedikerade innovationsledare.
Signaturbyggnaden The House – en miljö konstruerad för naturliga möten över kontorsgränserna med dedikerade innovationsledare.

I januari tidigare i år togs det första spadtaget för det som ska bli GoCo Health Innovation City i Mölndal – ett innovationskluster vars huvudsyfte är att driva innovation inom hälsa och skapa ett bättre liv för människor. 

Det började med att AstraZeneca hade markyta som bolaget inte behövde för sin egen expansion. Istället för att exempelvis bygga logistik- och lagerlokaler vände man sig till stadsutvecklingsbolaget Next Step Group och fastighetsbolaget Vectura, som i sin tur skapade en joint venture: GoCo Development AB.

- Mölndal har många ledande aktörer inom life science och i närområdet finns redan etablerade hälsoföretag som AstraZeneca och Essity, så vi har redan en bra grund att stå på, säger Peder Wahlgren, vd på GoCo Development.

”För att vi ska nå målet krävs en bra mix av aktörer”

Målet med GoCo Health Innovation City är att driva innovation inom hälsa och i slutändan skapa ett bättre liv för människor. Det är GoCo Developments uppgift att driva projektet och skapa en attraktiv stadsdel tillsammans med olika aktörer och verksamheter. 

- För att klustret ska bli levande krävs en bra mix av aktörer. Utveckling kring nya innovationer har blivit alltmer komplex och kräver många kompetenser. Istället för att skapa allt själva, kan det vara enklare och bättre att liera sig med mindre företag som är mer agila. Vi vill att innovationsklustret ska vara som ett knytkalas – man tar med det man själv gillar och testar något nytt, säger Peder Wahlgren och fortsätter:

- Men stadsdelen ska inte bara huseras av life science-företag, utan vi vill också ha hit Chalmers och Göteborgs universitet, Västra Götalandsregionen, it-företag och staten i form av exempelvis RISE. Vi ska också bygga hotell, äldreboende och trygghetsboende. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om GoCo Health Innovation City 

Det första bolaget flyttar in hösten 2021 

I januari togs det första spadtaget, efter att detaljplanen på 100 000 kvadratmeter byggrätt blivit godkänd. Först ut är en toppmodern laboratoriebyggnad för det japanska cancerdiagnostikbolaget Fujirebo. Inflyttning sker under hösten 2021. 

- Parallellt ska vi påbörja byggnationen av vår signaturbyggnad – The House – efter semestern. Det är en 21 000 kvadratmeter stor byggnad som representerar mycket av vad vi vill uppnå med GoCo Health Innovation City. The House ska främja naturliga möten över kontorsgränserna där samarbeten och kunskapsutbyten ska frodas, säger Peder Wahlgren. 

Trots den rådande coronakrisen, har GoCo Development fortsatt drivit projektet framåt och rekryterat personal. 

- Vissa bolag har varit avvaktande, men vi fortsätter i den förutbestämda produktionstakten med övertygelsen att innovationsklustret är mer relevant än någonsin. Om det är något som pandemin har lärt oss, är det vikten av samarbete – både nationellt och internationellt, avslutar Peder Wahlgren.

Fakta GoCo Health Innovation City

* GoCo Health Innovation City ska bli Sveriges största life science-kluster.

* 100 000 kvadratmeter utvecklas i anslutning till AstraZenecas anläggning i Mölndal.

* Inom fem till åtta år ska klustret bestå av 350 stora och små företag, forskare och studenter.

* En satsning på 3,5 miljarder.

* Bakom satsningen står Next Step Group, Vectura Fastigheter och AstraZeneca.

EXTERN LÄNK: Läs mer på www.goco.se 

Mer från GoCo Development

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med GoCo Development och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?