Annons

Nästan var tionde småföretagare trodde hemförsäkringen gällde för företaget när det startades

Nio procent av landets företagare med upp till 49 anställda, trodde att hemförsäkringen gällde för företaget när det startades. Det visar en undersökning gjord av undersökningsföretaget Novus på uppdrag av Länsförsäkringar. – Det är viktigt att man som företagare ordnar med en företagsförsäkring som är anpassad för verksamheten. Om man jobbar hemifrån är det lätt att anta att hemförsäkringen täcker företagsrelaterade skador eller brott, men det gör den inte, Susanne Fagerberg, försäkringsspecialist på Länsförsäkringar.

Undersökningen visar att det är något vanligare att enskilda näringsidkare tror att hemförsäkringen gäller även för företag (15 procent) än bland dem som driver aktiebolag (8 procent).

– Jag vill verkligen lyfta fram att det inte är någon skillnad på försäkringsbehovet beroende på vilken företagsform man har eller i vilken bransch man verkar. Det är lika viktigt för den som är konsult och arbetar hemifrån som för en hantverkare som arbetar på annan plats.  Utan företagsförsäkring kan det bli väldigt kostsamt om du exempelvis drabbas av inbrott eller förlorar intäkter efter avbrott som beror på inbrottet i verksamheten En hemförsäkring skyddar bara det som är kopplat till det privata, säger Susanne Fagerberg.

Undersökningen visar också att tre av tio företagare känner inte att de har tillräcklig kunskap om sitt försäkringsskydd. Två procent uppger att de missat en affärsmöjlighet för att de saknat rätt typ av försäkring.

– Som företagare är det också alltid viktigt att se till att ha en ansvarsförsäkring. Den gäller om du skulle bli skadeståndsskyldig. Om man saknar ansvarsförsäkring som ju är en del i en vanlig företagsförsäkring kan företagare till och med riskera att missa uppdrag, säger Susanne Fagerberg.

Försäkringstips till dig som företagare:

  1. Kom ihåg att hemförsäkringen inte täcker jobbrelaterade skador. Se alltså till att du har en separat försäkring för ditt företag.
  2. Undersök vilken egendom du behöver försäkra. Det kan skilja om du jobbar hemifrån, om företaget hyr eller äger en lokal eller om du jobbar på resande fot.
  3. Vilken typ av verksamhet bedriver du? Har du ansvar för annans egendom i ditt arbete, vilka tjänster utför du? Tänk på att behovet kan se olika ut beroende på din jobbsituation.
  4. Se över om du har eller behöver försäkringar för dig själv eller eventuella anställda som täcker tjänstepension, olycksfall eller inkomstbortfall vid långvarig sjukdom.

Läs mer om att starta eget

Länk till Länsförsäkringars pressrum

Länk till Länsförsäkringar på Twitter 

Om undersökningen

Undersökningen genomfördes genom 1001 telefonintervjuer av Novus på uppdrag av Länsförsäkringar. Målgruppen var företag i Sverige med upp till 49 anställda. Frågorna som ställdes: När du startade ditt företag, trodde du då att hemförsäkringen gällde för ditt företags verksamhet eller saker (verktyg, datorer, lager med mera).  Känner du att du som företagare har tillräcklig kunskap om ditt försäkringsskydd? Har du någon gång missat en affärsmöjlighet för att du inte haft rätt typ av försäkring?

För ytterligare information kontakta:

Susanne Fagerberg, försäkringsspecialist på Länsförsäkringar, telefon 070-609 5689

Presskontakt, telefon 08-588 41850, press@lansforsakringar.se

Följande bilagor finns för nedladdning:
Release

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera