Annons

Fler småföretagarkvinnor har kompetens att hantera psykisk ohälsa

Fler kvinnliga än manliga chefer i mindre företag uppger att de har kompetens att hantera psykisk ohälsa. Dock menar runt hälften av småföretagarkvinnorna att de saknar verktygen som krävs när det gäller att hantera både psykisk ohälsa, till exempel stress, utmattning eller ångest, som fysisk ohälsa som ryggont hos en medarbetare. Det visar en undersökning som Länsförsäkringar genomfört.

Sedan flera år tillbaka förklaras nästan hälften av sjukskrivningarna i Sverige av psykisk ohälsa. Kvinnor sjukskrivs i högre grad på grund av psykisk ohälsa medan män något oftare sjukskrivs på grund av fysisk ohälsa. Arbetsmiljöverket har gjort studier som visar att kvinnor och män har samma benägenhet att utveckla psykisk ohälsa om bakgrundsfaktorer som sektor de är verksamma inom är desamma. – De flesta småföretagare vet att tidiga insatser när en medarbetare inte mår bra är mycket viktiga. Men här finns en stor osäkerhet kring vilka insatser som ska sättas in och i vilken ordning säger Kristina Ström Olsson, hälsostrateg på Länsförsäkringar. De som presterar sämre på jobbet för att de mår dåligt, den så kallade sjuknärvaron, saknas i den sjukskrivningsstatistik som det ofta hänvisas till. – Här kan finnas ett stort mörkertal, en stor grupp som kan behöva insatser för att främja hälsa och välbefinnande och för att minska risken för sjukskrivning. Den som leder eller driver ett företag har ansvar för att se över medarbetarnas arbetsbelastning och mående. Negativ stress och otydlighet ökar risken för ohälsa på jobbet. Arbetsgivarens ansvar är långtgående när det kommer till att minska risken för ohälsa och olycksfall på arbetsplatsen säger Kristina Ström Olsson. – Att minska på stress är en viktig arbetsmiljöfråga men att vara chef på ett mindre företag kan vara knepigt till exempel om en medarbetare som man kanske känner väl och umgås med privat börjar må dåligt. Det kan vara frestande att agera som vän och släppa den professionella rollen. Här är det viktigt att prioritera rätt saker så situationen inte blir värre. Att ta hjälp utifrån kan vara ett sätt att lösa den uppkomna situationen, säger Kristina Ström Olsson. Fyra av tio bland de mindre företagen som drivs av kvinnor anser att de har kompetens att hantera fysisk ohälsa bland medarbetarna. Ungefär lika stor andel saknar verktygen även här. Hälsosam arbetsplats - Kristinas fyra tips till chefer på mindre företag 1. Skapa ett gott arbetsklimat genom att ha ett rättvist och stödjande ledarskap 2. Ha en öppen kommunikation. 3. Ge tydliga förväntningar och mål med eget ansvar för medarbetarna. 4. Se över arbetsbelastningen och se till att det finns tid för återhämtning i vardagen. Det gäller även dig själv. 5. Ha stöd av en oberoende expertresurs. Har du som chef kompetens att hantera psykisk ohälsa (t ex stress utmattningssyndrom eller ångest)/fysisk ohälsa(t ex ryggont) hos dina medarbetare? Svarsalternativ Totalt Kvinnor Män Psykisk ohälsa Ja 43 48 40 Nej 57 52 57 Fysisk ohälsa Ja 43 40 44 Nej 57 60 56   Har du som chef verktyg att hantera psykisk ohälsa (t ex stress utmattningssyndrom eller ångest)/fysisk ohälsa(t ex ryggont) hos dina medarbetare? Svarsalternativ Totalt Kvinnor Män Psykisk ohälsa Ja 49 52 48 Nej 51 48 52 Fysisk ohälsa Ja 52 53 50 Nej 48 47 50   Om undersökningen Undersökningen genomfördes genom telefonintervjuer med 1 000 slumpmässigt utvalda företagsledare i företag med 1 till 10 anställda. Intervjuerna genomfördes av PFM Research på uppdrag av Länsförsäkringar. Frågeställningarna var: -Har du som chef kompetens att hantera psykisk ohälsa (tes stress utmattningssyndrom eller ångest)/fysisk ohälsa (tex ryggont) hos dina medarbetare? Svarsalternativ: ja/nej - Har du som chef verktyg att hantera psykisk ohälsa (tes stress utmattningssyndrom eller ångest)/fysisk ohälsa (tex ryggont) hos dina medarbetare? Svarsalternativ: ja/nej Fakta om arbetsmiljöarbete Att jobba systematiskt med arbetsmiljön handlar om fem övergripande delar; att undersöka arbetsförhållandena, göra en riskbedömning, åtgärda risker som kommit fram, göra en handlingsplan för det som inte genomförs direkt och slutligen att följa upp och lära av arbetet. För ytterligare information kontakta: Kristina Ström Olsson, hälsostrateg Länsförsäkringar, 072-141 12 41, kristina.stromolsson@lansforsakringar.se Presskontakt, 08-588 41850, press@lansforsakringar.se Länsförsäkringsgruppen består av 23 lokala och kundägda länsförsäkringsbolag och det gemensamt ägda Länsförsäkringar AB. Genom sitt lokala länsförsäkringsbolag får kunderna ett helhetserbjudande inom bank, försäkring och pension. Genom Agria Djurförsäkring erbjuder vi djur- och grödaförsäkring, genom Länsförsäkringar Fastighetsförmedling helhetslösningar för en trygg bostadsaffär och genom Wasa Kredit finansieringstjänster som leasing, avbetalning och lån.

Följande bilagor finns för nedladdning:
Release

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ScriveAnnons

Så underlättar pappersfria avtal vardagen för företagen

E-signering blir enklare att lagra digitalt.
E-signering blir enklare att lagra digitalt.

Glöm pappersarkivering i pärmar, osignerade anställningskontrakt och borttappade dokument. Allt fler företag väljer att digitalisera sina avtalsprocesser. 

Här är skälen till att en pappersfri verksamhet blivit ett trendbegrepp 2020.

Kom igång säkert med Nordens ledare inom e-signering – läs mer om Scrive här 

Få bättre koll genom att skippa arkiven och pärmarna

I en djungel av etikettlösa pärmar är det svårt att leta reda på rätt avtal, dokument och offerter. Svenska e-signeringsleverantören Scrives lösning är istället att digitalisera alla kontrakt och sedan lagra dem virtuellt.

På så sätt kan både chefer och anställda komma åt sina kontrakt från kontoret eller butikerna med en enkel knapptryckning. Det leder till snabbare kundservice, bättre skydd mot bedrägerier och ett betydligt bättre system för säker förvaring av avtal. Och risken för att du som företagare ska tappa bort dokument är obefintlig. Du får helt enkelt bättre koll.

Lägg tiden på annat än administration

Tid är pengar. Och genom att automatisera avtalsprocessen finns både tid och pengar att hämta. Ett av företagen som Scrive har jobbat med har exempelvis kortat ned tiden det tar att bli kund hos dem från i genomsnitt 14 dagar till mindre än en timme. Som företagare kan du alltså eliminera kostsamma och tidskrävande fel som kan bli en följdverkan av manuell behandling.

Genom att digitalisera kontraktskrivandet och därmed minska administrationstiden kan medarbetare som tidigare haft som uppgift att hantera fel i kontrakt få andra och mer relevanta arbetsuppgifter. Kort och gott: som företagare kan du kraftigt reducera kostnader, tid och resurser på skrivare, papper, postgång, lagring och generell administration.

Bli grönare – och tjäna pengar på kuppen

Allt fler företag har som policy att miljöanpassa sina verksamheter. Det kan handla om klimatsmarta möten, hållbara seminarier och försök till minskat matsvinn efter fredagsfikat. Men det kan också vara ekonomiskt lönsamt att satsa på miljön. När Scrive 2018 firade tio miljoner signerade digitala dokument innebar det samtidigt att deras kunder sluppit att skriva ut motsvarande 100 miljoner A4-papperssidor.

Digitalisera – och lägg vantarna på de påpassade talangerna

Företagen skriker efter arbetskraft. På talangernas marknad kommer rekryteringsfrågan knappast bli mindre viktig i framtiden. En av de vanligaste orsakerna till att kandidater väljer att hoppa av en rekryteringsprocess är relaterade till tid. Allt fler HR-avdelningar har insett vikten av ett kvickt och smidigt agerande vid anställningar.

Scrive har med sin populära e-signeringstjänst snabbat upp många anställnings- och kontraktsprocesser i både små och stora bolag. I dag kan slutanvändarna e-signera och hantera sina dokument var de än befinner sig, på vilken enhet som helst. Det ligger rätt i tiden ur ett digitaliseringsperspektiv.

Testa Scrive gratis i 30 dagar – läs mer här

Mer från Scrive

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Scrive och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?