Annons

Ny rapport: Covid-19 försenar förvaltarnas påverkansarbete

- Kan starta en kedjereaktion av sociala effekter i tillväxtmarknaderna, uppger förvaltare i en ny rapport från Söderberg & Partners.

Idag släpper Söderberg & Partners för femte året i rad rapporten Hållbara fonder. Syftet med analysen är att underlätta för sparare som vill kunna välja de mest hållbara fonderna på den svenska fondmarknaden. Pandemin försenar påverkansarbetet Årets rapport innehåller ett särskilt temaavsnitt om Covid-19. I detta avsnitt berättar fondförvaltare att de tvingats senarelägga flera bolagsdialoger på grund av Covid-19 situationen, vilket har försenat påverkansarbetet. Dialogerna har istället ofta inletts med att behandla pandemins effekter på bolagets verksamhet. I rapporten uppger dessutom en av de intervjuade fondförvaltarna att de framförallt ser att dessa förseningar påverkar leverenskedjan mot tillväxtmarknader, och att detta på kort sikt kan leda till en dominoeffekt av sociala (ESG) effekter. På lång sikt ser de att detta medför den strategiska frågan om att flytta leveranskedjan bort från tillväxtmarknaderna. Med andra ord har bolagen i ljuset av Covid-19 fått större insikt om de globala leverantörskedjornas instabilitet och känslighet för kriser. Detta kan bli underlag för beslut om att flytta hem tillverkning och andra verksamheter från tillväxtmarknader. Betygen I årets resultat har ca. 12% av de betygsatta fonderna har fått grönt betyg, medan ungefär 76% är gula och resterande 12% är röda. Det är en höjning i andel gröna fonder jämfört med föregående års analys. Det är aktiefonder som fått störst andel gröna fonder (ungefär 15%), jämför exempelvis med hedgefonder där endast 1% av fonderna har fått grönt betyg i analysen (53 % gult och 46% rött betyg). I kategorin räntor är 6% av fonderna gröna, 75% gula och 18% röda. Inom blandfonder har 14% grönt betyg. Det är en ökning i grönt betyg för både räntor och blandfonder jämfört med tidigare år, vilket är ett resultat av att hållbarhet blivit mer integrerat i ränteinvesteringar än tidigare. Bland annat har förvaltare börjat inkorporera hållbarhetsdata i kreditanalysen för att skapa en förståelse för hur hållbarhetsrisker påverkar kreditvärdigheten. Däremot är det en lång väg kvar innan hållbarhetsarbetet inom denna typ av förvaltning är lika systematisk som för aktiefonder. Årets analys visar också att hållbarhetsinformation har blivit alltmer tillgängligt för fondförvaltare, dels interna hållbarhetsanalyser dels ett växande utbud av ESG-data från externa leverantörer. Att data finns är däremot inte bevis nog för att investeringarna faktiskt är hållbara och har en långsiktig positiv effekt. För att tillgodogöra sig hållbarhetsinformationen på ett sätt som gynnar investeringarna behöver förvaltningen hållbarhetskompetens som kan utvärdera hållbarhetsnyckeltal och använda relevanta mätetal som är materiella för företagens finansiella prestation. - Nästa steg är integrera hållbarhetsaspekter i investeringsbesluten, vilket vi ser att fler fondförvaltare gör, men det är en bit kvar innan det genomsyrar hela fondutbudet och samtliga produkter, säger Lingyi Lu, ESG-ansvarig på Söderberg & Partners. Om hållbarhetsanalysen Söderberg & Partners hållbarhetsanalys av fonder är unik då den tar hänsyn till både hur innehaven i fonderna väljs ut samt hur kapitalet som investerats i fonden används för att påverka bolag i en mer hållbar riktning. Hållbarhetsbetyget bygger på två parametrar: positivt urval (arbetssätt för att höja den övergripande hållbarhetsnivån i innehaven) och ansvarsfullt ägande (påverkan genom sin roll som ägare). Fonderna tilldelas betyget rött, gult eller grönt enligt Söderberg & Partners trafikljussystem. Grönt betyg tilldelas de fondförvaltare som, utöver att välja in hållbara bolag, även försöker påverka bolag som inte anses ha lika bra hållbarhetsarbete. Ett högt betyg krävs alltså i både positivt urval och ansvarsfullt ägande för att en fond ska få grönt betyg i hållbarhet. Detta är ett högt ställt krav, men säkerställer också att bara de allra mest hållbara fonderna blir gröna. Du kan läsa hela rapporten här (https://www.soderbergpartners.se/hallbarhetsanalyser/).

För mer information, kontakta:

Rasmus Löwenmo Buckhöj, Informationschef, Söderberg & Partners
Rasmus.LowenmoBuckhoj@soderbergpartners.se
Mobil: 076- 149 50 05

Snabba fakta om Söderberg & Partners Söderberg & Partners grundades 2004 och är en av Sveriges ledande finansiella rådgivare och förmedlare av försäkringar och finansiella produkter. Vi bedriver verksamheter inom bland annat tjänstepensionsrådgivning, försäkringsrådgivning och försäkringsförmedling, samt kapitalrådgivning och kapitalförvaltning. Vi utvecklar och erbjuder även digitala verktyg för bland annat finansiell rådgivning och för löne-, och förmånshantering. Kundlöfte och värderingar Vårt mål är att leverera de bästa lösningarna och de mest kompetenta råden genom att ständigt förnya och utveckla det traditionella arbetssättet i branschen. Vår företagsfilosofi präglas av tre viktiga hörnstenar: Öppenhet, Analys och Personlig. Vi sätter alltid kundens intressen först, och all rådgivning som sker inom Söderberg & Partners utgår från varje kunds unika behov. Vi vet att väl underbyggda råd gör skillnad.

Följande bilagor finns för nedladdning:
Release

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från AccountorAnnons

Life science-bolag behöver ha koll på sina siffror

Kling i Nasdaq-kockan. Yilmaz Mahshid, CFO på Pledpharma med Anders Larsson och Malin Wikstrand från Accountor i samband med Pledpharmas notering på Nasdaq 31 oktober 2019.
Kling i Nasdaq-kockan. Yilmaz Mahshid, CFO på Pledpharma med Anders Larsson och Malin Wikstrand från Accountor i samband med Pledpharmas notering på Nasdaq 31 oktober 2019.

Rätt ekonomisk information i rätt tid är viktigt inom Life Science för att dessa bolag ska kunna gå ut med denna till investerare och på marknaden. Noterade bolag har i tillägg specifika regler och rapporteringstider att följa. 

– Det är extra roligt att jobba med life science- och utvecklingsbolag just för att de är så intresserade av sina siffror, säger Malin Wikstrand, redovisningskonsult på Accountor. 

Malin Wikstrand sitter på Accountors Lundakontor i Medicon Village Science Park. Accountor har haft kontor där sedan 2012 då Medicon Village startade upp, idag en nätverksmiljö med 150 företag och organisationer med tillsammans 2200 medarbetare. Det är en intressant miljö att finnas i och Accountor har life science samt forsknings- och innovationsföretag härifrån som kunder. Hon tycker det är inspirerande att sitta nära kunder. 

– Det är roligt att man kan stöta på varandra, ta en kaffe eller lunch och lyssna på hur det går för deras projekt. Det är en häftig miljö att sitta i, säger Malin Wikstrand. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om Accountors samarbete med Life Science-bolag. 

Börsnotering ställer fler krav

Malin Wikstrand tycker om att jobba med bolag som har tydliga rutiner. Att sätta upp rutiner och att arbeta helt digitalt är hennes vardag. Är bolagen börsnoterade har de fler krav på sin ekonomiska information och på transparens. 

– Det är roligt att vara med i den processen, säger Malin Wikstrand. 

Effektiviserar och professionaliserar

Ett bolag hon jobbar med, Pledpharma, noterades på Nasdaq förra året.  

– Sedan vi började jobba med Accountor har vi gått över från mycket manuell hantering av ekonomiarbetet till helt digitalt arbete. Utöver att digitaliseringen har effektiviserat ekonomiarbetet ger den också en skalbarhet. Vi kan växa utan något större merarbete. Arbetet flyter dessutom på obehindrat oavsett var i världen vi är samtidigt som vi samarbetar med Malin Wikstrand i Lund och Peter Einarsson, senior advisor på Accountor, i Stockholm, säger Yilmaz Mahshid, PhD, CFO på Pledpharma. Han fortsätter:

– Övergången till Nasdaq med rapportering enligt IFRS gör att det behöver vara bra kvalitet på rapporteringen samt att vi är mer pålästa då vi genomgår granskning från många håll. Processerna och arbetet inom ekonomi har professionaliserats till en helt annan nivå och Accountor har varit en del utav den professionaliseringen. 

Fakta Accountor 

Accountor är en del av Accountor Group, en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR. Accountor hjälper företag till en mer effektiv ekonomi och effektivare personalprocesser.

I Sverige är de 300 anställda, varav 270 konsulter på 8 orter. Accountor Group har över 100 kontor i sju länder: Sverige, Finland, Norge, Danmark, Nederländerna, Ryssland och Ukraina. De drivs av en passion att uppnå resultat och att sträva mot framgång tillsammans med sina kunder. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om Accountor här. 

 

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?