Annons

SwedSec återkallar rådgivares licens

Rådgivaren har inte dokumenterat rådgivning om bolån.

Vid en stickprovskontroll upptäcktes att rådgivaren hade betalat ut bolån på ungefär 36 miljoner kronor vid cirka 20 kundmöten utan att dokumentera merparten av rådgivningstillfällena. På så sätt bröt han mot företagets regler för rådgivning om bostadskrediter som grundar sig på lag och på Finansinspektionens regler.  SwedSecs disciplinnämnd anger att när bolånerådgivningen inte dokumenteras kan företaget inte verifiera att rådgivningen utförts på rätt sätt. Det innebär en risk för att tillsynsmyndigheten ingriper mot företaget. Rådgivarens agerande har även utsatt företaget och dess kunder för ekonomiska risker. Disciplinnämnden konstaterar att rådgivaren måste ha känt till företagets regler för kreditgivning. Genom de upprepade överträdelserna har han allvarligt brustit i sitt arbete. Nämnden återkallar därför hans licens. Med hänsyn till vad rådgivaren uppgett om att han numera lärt sig hur dokumentationen ska bli ett naturligt inslag i kundmötet och att han vet hur han ska arbeta framöver, anser nämnden att det finns utrymme för att tidsbegränsa återkallelsen. Disciplinnämndens hela beslut i anonymiserad form finns att läsa här >> (https://www.swedsec.se/wp-content/uploads/2020/06/Anonymiserat-beslut-2020-33.pdf) För ytterligare information kontakta:  Katarina Lidén, VD SwedSec Licensiering AB  08-56 26 07 15 eller katarina@swedsec.se SwedSec Licensiering AB arbetar för höga kunskaper, regelefterlevnad och god etik hos anställda på finansmarknaden. Detta görs genom licensiering baserat på kunskapskrav och tester och genom ett disciplinärt förfarande vid regelöverträdelser. SwedSecs vision är att förtroendet för finansmarknaden ska vara högt. 187 företag är anslutna till SwedSec och ca 24 000 av deras anställda är SwedSec-licensierade. För mer information besök: www.swedsec.se (http://gantrack2.com/t/l/1460248/0_NzQxOTQxMzUwNDcy/).

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?