Annons

Streamingbolag fortsätter att öka i värde

Det är en gammal sägning att nöjesindustrin blomstrar i kristider, detta då behovet av underhållning många gånger är större än någonsin. Även under den rådande, globala krisen ser detta ut att vara sant – om än med viss modifikation. Efter månader av restriktioner går stora nöjesbranscher på knäna, medan andra växer sig starka. Inte minst går det bra för streamingbolagen, som kan matcha den stora efterfrågan på hemmaunderhållning.

Coronavirusets framväxt har inneburit en ekonomisk jojo. Börserna världen över har störtdykt för att börja klättra uppåt igen, men det finns en ständigt överhängande oro över att den rådande lågkonjunkturen ska vända trendkurvan neråt igen.  Handeln har haft det tufft och sett till de rådande restriktionerna, har det varit nattsvarta dagar för butiker och restauranger. Andra branscher, som istället fokuserar på hemleveranser och underhållning som kan konsumeras i hemmet, har klarat sig avsevärt bättre. Inte minst har det gått bra för flera av de stora streamingaktörerna. Disney lanserar snart sin streamingtjänst i Sverige I november 2019 lanserade Disney sin streamingtjänst Disney+ i sex länder, däribland USA, Kanada och Australien. Sedan dess har ett tiotal ytterligare länder fått ta del av den efterlängtade tjänsten och i Sverige förväntas den släppas i September. För mer läsning, finns här en löpande bevakning på Disneys plus i Sverige (https://www.filmtopp.se/lista/disney-plus-basta-serierna) att ta del av. Där finns exempelvis en summering av vilka serier vi kan förvänta oss dyka upp på tjänsten när den väl kommer hit. Precis som för så många andra bolag möttes Walt Disney Company av ett enormt bakslag på börsen mot slutet av februari 2020. Den 20 februari var deras aktie värderad till 140 dollar och en månad senare var den nere på 86 dollar, vilket alltså är ett tapp på 61,4 procent. Sedan dess har Disney Plus nått över 50 miljoner användare och bolagets värde klättrat upp till 124,8 dollar per aktie. När Disney Plus (https://www.filmtopp.se/streaming/disney/) fortsätter att lanseras i resten av världen och Disney kan återuppta sin filmproduktion, pekar allt mot att bolaget kommer att nå nya höjder. Netflix är fortsatt herren på täppan Till skillnad mot Walt Disney Company har Netflix Inc, som etablerat sig som en global "go-to-tjänst" när det kommer till streaming, gått starkt framåt under den rådande krisen. Den 20 februari var deras aktie värderad till 386 dollar. Den 16 mars låg värdet på 296,8 dollar. Sedan dess har intresset för Netflix varit enormt och den 19 maj passerade den 455 dollar-strecket. En otroligt stark återhämtning med andra ord. Om Netflix kommer att fortsätta klättra uppåt återstår att se. Till sin fördel har de blivit synonyma med streaming, till sin nackdel riskerar de att förlora marknadsandelar till Walt Disney Company, som förvisso inte producerar originalinnehåll med samma aggressivitet, men under åren har köpt upp flera stora filmbolag (https://www.insider.com/companies-disney-owns) med enorma kataloger och kan hävda exklusivitet till deras innehåll. Nordic Entertainment Group fortsätter ta ny mark Här i Sverige ser vi också en positiv utveckling för NENT Group, som bland annat ligger bakom streamingtjänsten Viaplay. Den senaste tiden har de levererat en handfull framgångsrika originalserier och börjat marknadsföra sin tjänst på en helt annan nivå. Den 20 februari värderades deras aktie till 326 kronor, för att sedan dyka ner till 180 kronor kort därefter. De har gjort en stark upphämtning sedan dess och är nu uppe på 317 kronor aktien.  En stor del i framgången har också legat i NENT Groups noterbara framåtanda. Den 20 maj meddelade (https://www.avanza.se/placera/pressmeddelanden/2020/05/20/nordic-entertainment-group-nent-group-lanserar-viaplay-i-estland-lettland-och-litauen.html) exempelvis bolaget att de från det första kvartalet 2021 kommer att börja streama till Baltikum, vilket är ett steg i ledet för att vinna mer internationell mark.

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från MedicagoAnnons

Medicago firar 25 år – därför har de lyckats

Fyllning av vialer i C-klass.
Fyllning av vialer i C-klass.

Sedan Medicago grundades 1995 har bolaget utvecklats till att bli en väletablerad kontraktstillverkare på den svenska marknaden. Under de senaste 15 åren har Medicago erbjudit kontraktstillverkning inom både medicinteknik och bioteknik. 

Kontraktstillverkning inom bio- och medicinteknik kan innebära en lång och utdragen process där många bitar ska falla på plats, till exempel krävs rätt teknik för ändamålet såväl som ekonomiska förutsättningar och tidsram. Trots stor efterfrågan kan det vara svårt att hitta aktörer som möter behoven, och att hitta en match är inte helt enkelt, i synnerhet för företag som vill tillverka mindre volymer. Det Uppsalabaserade företaget Medicago erbjuder ett koncept med korta beslutsvägar, hög flexibilitet och konkurrenskraftiga ledtider. Medicagos vd Jan Henriksson berättar: 

 –För de som har bråttom eller som önskar en mindre produktion är vi mycket konkurrenskraftiga inom både bioteknik och medicinteknik. Vår storlek gör att vi snabbt kan sätta igång kvalitetssäkrade produktioner med spårbarhet på alla komponenter. Speciellt starka är vi på frystorkning och tillverkning i renrum. 

Kvalitetssäkrade produktioner optimerade efter kundens behov

Företaget anpassar tillverkningsprocesserna utefter sina kunders behov. Vissa önskar hjälp med delar av tillverkningsprocessen för att komplettera sin befintliga produktionskapacitet, medan andra vill att Medicago sköter hela processen från idé till färdig produkt. Oavsett omfattning gäller alltid kvalitetssäkrade produktioner, vilket Medicago har lång erfarenhet av med kvalitetssystemen ISO9001 och ISO13485. 

– Vi har full spårbarhet i alla led. Då vi är certifierade sker regelbundet externa auditeringar som säkerställer att alla viktiga bitar finns på plats. Inom medicinteknik arbetar vi med både klass 1-produkter såväl som medicintekniska produkter med mycket höga kvalitetskrav. Det är viktigt för oss att vara en pålitlig leverantör och att kunderna känner sig trygga hos oss, avslutar Jan Henriksson.

Fakta Medicago
Medicago är ett familjeägt företag som grundades 1995, beläget i Uppsala och verksamt inom bio- och medicinteknik. Företaget är en väletablerad kontraktstillverkare enligt ISO9001 och ISO13485 åt både stora och små kunder. Medicago har också ett eget produktsortiment, med tillverkning av bland annat buffertar (SmartBuffers®), immunologiska reagenser och kit samt lektiner och bioaktiva proteiner, som marknadsförs och säljs över hela världen. Läs mer på www.medicago.se

Mer från Medicago

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Medicago och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?