Annons

Kraftiga uppvärderingar av skogen trots avstannande prisutveckling enligt Svefas Skogsfastighetsindex

Färsk statistik från Svefa, Sveriges ledande, oberoende fastighetsrådgivare visar avstannande prisutveckling för skogsfastigheter. Även om många delar av landet har haft en god utveckling är bilden inte lika positiv som tidigare.

Stockholm toppar fortfarande Svefas Skogsfastighetsindex men det är Halland som är årets mest positiva utropstecken. Halland bedöms av Svefa att vara ett av de mest attraktiva länen för skogsinvesteringar. Faktorer som bidrar till länets starka utveckling är närhet till starka kunder, befolkningstillväxt och god skoglig produktionsförmåga.  

De flesta delar av landet hade en positiv utveckling men det finns även områden som hade en högst osäker utveckling eller till och med utmärkte sig negativt. Södermanland är det län som uppvisade störst ökning, 5,7 procent, jämfört med föregående år. I Uppsala län sjönk skogsfastighetspriserna med 2,0 procent jämfört med föregående år men även Gävleborg, Västerbotten och Norrbotten hade en negativ prisutveckling.

”Fjolåret var i mångt och mycket ett år som präglades av följdeffekter i form av politisk osäkerhet, bränder, torka, insektsangrepp och ränteläge. Trots den avstannande prisutvecklingen valde flera av de stora skogsbolagen att kraftigt värdera upp sina skogsbestånd. Osäkerheten på marknaden är stor just nu och vi ser att transaktionsvolymerna, framförallt i södra Sverige, minskar medan de fortfarande ökar i norra Sverige” säger Paul Nord affärsområdeschef Svefa Skog och Lantbruk.

Bakgrund - Svensk Fastighetsmarknad Fokus Skog
Rapporten gavs ut första gången 2011 och innehåller analyser för samtliga län i Sverige och årets rapport beskriver bedömda värden avseende den skogliga fastighetsmarknaden i mars 2020. 

För mer information och kommentarer
Paul Nord, Affärsområdeschef Skog & Lantbruk, tel: 010-603 86 92
paul.nord@svefa.se

Johan Hopstadius, Press, tel: 076-634 20 05
johan.hopstadius@svefa.se

Följande bilagor finns för nedladdning:
Svensk Fastighetsmarknad Fokus Skog

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?