1515

EcoDataCenter är först i världen med ny metod för vätskekylda chassin från Schneider Electric, Iceotope och Avnet

EcoDataCenter i Falun, världens första klimatpositiva datacenter, tar nu ytterligare ett steg mot minskad energianvändning. En ny metod för vätskebaserad kylning som har utvecklats i ett samarbete mellan Schneider Electric, Iceotope och Avnet, beräknas minska energianvändningen i datacentret med upp till 14 procent.

Anläggningen i Falun drivs helt av förnybara energikällor och tack vare integrationen med Falu Energi & Vatten leds all överskottsvärme tillbaka till värmeverket. För att ytterligare minska energianvändningen installeras nu en helt ny, chassibaserad vätskekylningsmetod. Metoden har utvecklats i ett samarbete mellan energispecialisten Schneider Electric, kylteknikföretaget Iceotope och konsultföretaget Avnet, som jobbar med teknisk integration. Implementeringen beräknas minska energianvändningen för kylning av rack med upp till 90 procent och för hela datacentret med cirka 14 procent.

Kyllösningen för chassin, som utvecklats av Iceotope, har en effekt på 46kW per rack, med en möjlighet att skala upp till en densitet på över 100kW. Vätskekylning ger en lägre driftstemperatur och mer utrymme för utrustning, genom att eliminera kravet på kalla och varma korridorer i datacentermiljöer. Det kan i sin tur förbättra tillförlitligheten hos både chip och hårddiskar. Dessutom kan kylmetoden fånga och återanvända hög värme i lokala, förnyelsebara energisystem.

– Vi är tidiga med att använda ny och innovativ teknik, med vetskap om att företag snart kommer att se de operativa och miljömässiga fördelarna och följa våra i fotspår, säger Lars Schedin, vd på EcoDataCenter. Den integrerade lösningen för vätskekylning, som Schneider Electric, Avnet och Iceotope har levererat, gör att vi kan sätta nya banbrytande industristandarder för energieffektiva datacenter. Tillsammans ger vi våra kunder möjlighet att agera för en mer hållbar framtid.

Vätskebaserad kyllösning ger lägre kostnad

Analyser av chassi-kyllösningar visar en effektiv kraftanvändning (PUE) på 1,03 och CAPEX-besparingar på 14 procent samt minst 10 procent energibesparing, jämfört med traditionella luftkylda metoder för en 2MW-anläggning. Under en 20-årsperiod ger detta en kostnadsbesparing på 11 procent.

– Kyllösningen för chassin är en praktisk lösning för att kyla kritisk IT i miljöer med colocation, hyperscale och edge computing, säger David Craig, VD på Iceotope. Vi är glada över att arbeta tillsammans med EcoDataCenter där vår vätskekylteknik bidrar till pålitlig IT-drift med liten eller ingen påverkan på miljön, samtidigt som vi bidrar till att ytterligare minska kostnaderna för energiförbrukningen.

Ytterligare fördelar med vätskekylning

Tidigare i år presenterades branschens första kommersiellt tillgängliga integrerade rack med vätskekylning för chassin. Lösningen, som är resultatet av ett annat samarbete, kombinerar en högpresterande GPU-server med Iceotopes vätskekylteknik för att öka energieffektiviteten. Avnets expertis inom integration gör att EcoDataCenter och andra kunder som använder tjänster – alltifrån molnlösningar till edge-computing, kan använda vätskekylda servrar i miljöer med Schneider Electrics NetShelter-lösningar.

Vätskekylning har också flera andra fördelar för kunderna, exempelvis lägre driftskostnad, nästan tyst drift och mindre klimatavtryck, eftersom behovet av luftkonditionering försvinner.

– Schneider Electric är hängivna uppgiften att minska energianvändning och miljöpåverkan från dagens datacenter, säger Rob Bunger, chef för Liquid Cooling Program på Schneider Electric. Vårt framgångsrika arbete med EcoDataCenter är en milstolpe för vår bransch och ett tydligt exempel på ökad innovation och hållbarhet i IT-implementeringar.

Kontakter för ytterligare information

Magnus Angermund, CMO på EcoDataCenter
073 231 96 30, magnus.angermund@ecodatacenter.se

Malin Brant-Lundin, marknads- och kommunikationschef på Schneider Electric
073 086 56 64, malin.brant-lundin@se.com

Följande bilagor finns för nedladdning:
Release

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?