Hoppa till innehållet

Annons

Post-Corona: IT konsult på plats, inte längre viktigt

PressreleaseCovid-19 pandemin sveper över världen med nedstängning av samhällen, regioner och hela stater. En chock för både människor och ekonomi där det kommer ta år innan vi återhämtar oss. Men även när vi återhämtat oss kommer vi förmodligen ha ändrat våra beteenden och när vi ändrar beteenden så förändras efterfrågan i ekonomin. 

Just nu råder förbud vilket får många företag att gå på knäna eller helt slås ut, företag inom restaurang och hotellnäringen samt reseindustrin ligger såklart i frontlinjen och har det tufft. Men vad händer när förbuden lagt sig och Corona blåser över? Förmodligen så är konsumentens beteende förändrat, om inte för evigt så för en mycket lång tid framöver. Corona blev distansarbetets riktiga genomslag. Tekniken för det har funnits i 15 år men viljan och kanske framförallt acceptansen från arbetsgivaren har saknats. 

Att göra affärer utan att träffas blir det nya normala, säger Carl Svensson på Swea Software. Vi har märkt en succesiv övergång till distansarbete framförallt inom IT sektorn länge och nu gör vi slag i saken och startar ett nytt IT-bolag där vi enbart har konsulter på distans. 

Fördelen med IT-konsulter på distans är ju framförallt restiden. Mycket ineffektiv tid där konsulten reser tas bort och kan läggas i IT-projektet, kunden får ett lägre pris när arbetet blir effektivare. En annan fördel för SWEA Software är att vi kan hitta kluster av specialister som jobbar ihop i team där vi kan rekrytera från hela världen, något som är omöjligt om vi måste ha fysiskt närvaro och leta upp specialister inom en region eller ännu värre stad i Sverige, säger Carl Svensson

När vi bildade Swea Software var det just att vi ville få bort resorna, både för effektiviteten och för miljön. Jag är 7 barns pappa och jag ser att vi miljömässigt är på väg åt fel håll, Swea Software är mitt sätt att göra något för att skapa en bättre värld att lämna över till våra barn. Jag ville med Swea Software skapa Sveriges första Molnbaserade IT-konsult säger Svensson

Förkortningen Swea står för: Software, Web, Engineering, Applications. Swea Software jobbar alltså inom alla delar av IT, man behärskar alla programmeringsspråk och plattformar. Programmering, program, mjukvaruutuveckling, webb och webbutveckling, e-handel, Ai, IOT, Machinelearning och Industri 4,0, appar och apputveckling, samt spel, mobilspel och dataspelsutveckling. 

Läs mer om Swea Software på www.sweasoftware.se

Frågor: Maila Carl Svensson

cg@sweasoftware.se

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se

Innehåll från Ikano BostadAnnons

Klimatneutrala om sju år: ”Alla letar efter lösningar”

De vill bli klimatneutrala – om sju år.

Nu är byggbranschens arbete att lyckas med med det ”omöjliga” igång.

– Vi är ödmjuka inför uppgiften, inget företag sitter ensamt med alla svar och alla letar efter lösningar, säger Mikael Hallengren, produktionschef hos Ikano Bostad.

EXTERN LÄNK: Pilotprojekt med klimatneutralt kvarter

Bygg- och fastighetsbranschen står för 20 procent av Sveriges klimatavtryck, enligt en rapport från Boverket. Till år 2045 har bygg- och anläggningsbranschens färdplan satt målet att siffran ska bli noll – Ikano Bostad vill lyckas ännu snabbare:

– Produktionen av material till nya bostäder har en hög klimatpåverkan, därför vill vi spänna bågen ännu mer och sikta på 2030. Vi vill verkligen ställa om produktionen och tror det är möjligt att nå dit. Men då behöver vi också jobba betydligt mer med andra material än vad vi byggt med historiskt, säger Mikael Hallengren.

Därför har man sjösatt flera utvecklingsprojekt, däribland att bygga mer i trä men också att hitta effektivare metoder att bygga hus i betong.

– Vi tror fortfarande att betong är en bra metod för flerbostadshus, det har viktiga egenskaper andra material saknar. Därför jobbar vi med två spår: Ett är förflytta standarden för hur vi bygger med betong. Både betong som produkt, men även med planering och genomförande för att få minskad klimatpåverkan genom hela byggprocessen. Ett annat spår är att öka inslagen av träproduktion. Att jobba med flera material ökar stabiliteten i själva byggandet i en osäker omvärld.

För att nå målet redan 2030 har Ikano Bostad tagit fram en strategi där konkreta målsättningar, som frågan kring betong och trä, ska uppnås. (se faktaruta). Kvarteret Fröa i nya Malmöstadsdelen Elinegård är Ikano Bostads första klimatneutrala projekt.

– Vi har många initiativ och utvecklingsprojekt som leder till minskat klimatavtryck i våra projekt. Vi har även ökat takten i samarbetet med våra strategiska leverantörer. En viktig del är engagemanget i verksamheten för att arbeta fram klimateffektivare lösningar i våra projekt, säger Hallengren och fortsätter:

– Bland annat arbetar vi med återvunnen isolering och isoleringsmaterial som ger lägre klimatavtryck, som förutom att ge välisolerade och täta hus också ger lägre energiförbrukning. Vi jobbar även med återvunnet stål. En sak jag tror många boende uppskattar är att vi planterar mycket gräs, buskar och träd. Det är inte bara fint utan binder också koldioxid effektivt och ger jorden ett tillskott av biogent kol för att kompensera en del av utsläppen. Solceller på taken för egenproducerad el har också blivit allt vanligare.

Samtidigt efterlyser Hallengren mer samarbete mellan branschens olika aktörer, detta gäller såväl leverantörer som byggföretag, för att öka takten i omställningen.

– Det finns flera framgångsrika branschöverskridande lokala initiativ som vi är verksamma inom, där vi både bidrar och lär oss. Vi hoppas de initiativen kan bli en katalysator för att komma igång nationellt och få en samordning, säger han och pekar på en konkret åtgärd som skulle behövas:

– Vi behöver enas nationellt kring vad som ska gälla när man beräknar klimatpåverkan, så att man inte har lokala avvikelser utan har en enhetlig standard. Redan idag finns det krav på klimatdeklarationer på allt som byggs, men vi saknar gemensamma riktlinjer för gränsvärden. Det här behöver vi samordna oss kring, säger Hallengren och lägger till:

– De företag som inte kan lösa de här frågeställningarna kommer inte vara konkurrenskraftiga eftersom kunderna efterfrågar svaren. Ta hållbara beslut i ditt företagen, annars blir det svårt att överleva på sikt.

EXTERN LÄNK: Så ska deras tuffa klimatmål nås

 

Mer från Ikano Bostad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ikano Bostad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera