Annons

2cureX German subsidiary receives a grant contribution to support the activities towards automation of the IndiTreat® test

Copenhagen — April 29, 2020 — 2cureX AB (“2cureX”, NASDAQ: 2CUREX) announced today that the company’s German subsidiary 2cureX GmbH (“2cureX”) has received a grant from the German Federal Ministry of Education and Research to co-develop an automated system for handling and deposition of 3D-micro-tumors (tumoroids) into 2cureX’s IndiTreat® test system. This project is conducted in collaboration with Hahn-Schickard and the Department of Microsystems Engineering (“IMTEK”) at the University of Freiburg.

The German Federal Ministry of Education and Research (Bundesministerium für Bildung und Forschung, BMBF) has announced to endorse the engineering project with a grant of one million EUR. Hahn-Schickard, IMTEK and 2cureX will codevelop a platform for in vitro experiments with tumoroids from human tissue that meets the requirements for personalized medicine in terms of miniaturization, standardization, automation, flexibility and throughput. 2cureX will receive 110.458 EUR to validate the novel processing system and integrate it into its IndiTreat® test.

IndiTreat® is a Functional Precision Medicine test that screen available drug treatments against tumoroids from an individual cancer patient and identifies the treatment that most effectively kills the patient’s tumor cells. IndiTreat® has shown clinical validity in international studies and will be marketed in Europe in the second half of 2020. Tissue samples from European patients will presently be tested in 2cureX’s test facilities in Denmark and Germany. To increase market penetration and test volume, 2cureX has launched an IndiTreat® automation program that will allow 2cureX to decentralize the testing activities.

Automation of tumoroid handling will increase the applicability of functional testing in clinical practice and improve the precision of the IndiTreat Test. This will ensure constant operator-independent quality standards across different hospitals where IndiTreat is being implemented.

Jürgen Kupper, Managing Director, 2cureX GmbH says: “Automation of key processes in our IndiTreat testing procedure will provide us with a competitive advantage in performing quality-controlled functional precision medicine tests for cancer patients. I am enthusiastic about embarking on a joint project with a team of highly skilled engineers at Hahn-Schickard and IMTEK, which will strengthen the scalability of our screening activities.”       

Peter Koltay, Dr. rer.nat, IMTEK, says: “This project is an exciting opportunity for us to extend our technology for single-cell printing further towards bioprinting of single spheroids and to open up new applications in the field of bioprinting and for personalized diagnostics. We are delighted to work together with 2cureX and Hahn-Schickard towards exciting new products to improve individual treatment of cancer patients

Sabrina Kartmann, Group Leader Autonomous Fluidic systems, Hahn-Schickard says: “The novel spheroid production and microtumour deposition platform allow Hahn-Schickard to take an outstanding position in an internationally highly competitive and innovative field of research.  Further applications beyond personalised cancer therapy can be addressed, such as in vitro experiments with artificial organ models for pharmaceutical drug research. I am very much looking forward to the upcoming collaboration.” 

For more information about 2cureX:

Ole Thastrup, Chief Executive Officer
E-mail: ot@2curex.com
Telephone: +45 2211 5399
www.2curex.com


Certified Adviser

Svensk Kapitalmarknadsgranskning AB
Email: ca@skmg.se
Phone: +46 11 32 30 732

___________

About 2cureX

2cureX has developed the IndiTreat® (Individual Treatment) test. IndiTreat® establishes thousands of 3D micro-tumours that are similar to the patient’s tumour and identifies the treatment that most effectively kills the patient’s tumor. Immediately after the test, the patient can be offered the selected treatment.

IndiTreat® is being clinically validated in clinical studies in colorectal cancer, ovarian cancer, pancreatic cancer and preventive cancer medicine. The clinical programs are conducted at major cancer hospitals in Denmark, Germany and United Kingdom.

IndiTreat® is presently being introduced into the European market through an Early Access Program.

The aspiration is that IndiTreat® becomes a standard tool in Precision Medicine for cancer patients.

The company is listed at the Nasdaq First North Growth Market in Stockholm (symbol “2CUREX”).

About Hahn-Schickard

The Hahn-Schickard-Gesellschaft für angewandte Forschung e.V. is a non-profit association located in Southwest Germany. With a team of more than 250 employees at three institutes, Hahn-Schickard offers applied research and development services in microsystems engineering, micro assembly technology, microanalytical systems, medical devices and information technology. Hahn-Schickard develops and validates prototypes up to serial-production quality. It provides services for industry and SMEs.

About IMTEK

The expertise of the research group at the Laboratory of MEMS Applications at the IMTEK at the Albert-Ludwigs-University of Freiburg lies in the field of microfluidics and especially in contact-free micro dispensing. Current research topics of the group are related 3D bio-printing for the production of artificial tissue and to the analysis of single cells or bacteria, which are separated and sorted in a controlled manner using drop-on-demand methods and then examined individually using genotyping assays or next-generation sequencing.

Följande bilagor finns för nedladdning:
Release

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Innehåll från VerizonAnnons

Kompetenserna för en digital arbetsstyrka

Sedan i början av året har sättet vi lever och arbetar på förändrats dramatiskt och de flesta skulle nog säga att vi nått paradigmskifte, speciellt när det kommer till företagens digitala arbetsmiljö. Från att ha varit ett bekvämt alternativ för några få, har distansarbete blivit en nödvändighet för många, nästan över en natt.

Att skapa en hybrid arbetsmiljö där fysiska och digitala platser kombineras är själva kärnan i rekommendationerna i en färsk rapport från Harvard Business Review Recreating Work as a Blend of Virtual and Physical Experiences.

Samverkan mellan människa och maskin

Att använda ny teknologi för att öka effektiviteten är vettigt, men det är bara ena sidan av myntet –i framtiden handlar det om att se till att människor och maskiner samverkar. Det är en av anledningarna till att allt fler företag prioriterar de anställdas kompetensutveckling.

Hur bygger du då denna ”nya arbetsstyrka” på distans? Hur hanterar du utmaningarna med distansarbete? Hur infriar du de anställdas förväntningar på en flexibel arbetsplats samtidigt som du tillgodoser behovet av fysisk interaktion och kreativa dialoger mellan kollegor? En annan viktig fråga är vilka kompetenser arbetsstyrkan behöver för att vara framgångsrik i den nya digitala miljön? Detta är några av de frågor som framtidens ledare funderar på just nu.

Emotionell intelligens viktigare än tekniska intelligens

I den senaste rapporten från Verizon Business på ämnet framtidens arbete säger 66 % av seniora chefer att det är avgörande att införa ny teknologi. Samtidigt är det ännu fler som ser emotionell intelligens och social kompetens som nyckelfaktorer för framgång.

”När företagsledare skapar framtidens arbetsplats är den kanske mest kritiska uppgiften att se till att de anställda känner sig motiverade och involverade. Det är avgörande för att nå framtida affärsframgångar,” säger Fredrik Hallenborg, Nordenchef på Verizon Business. ”Här är det viktigt att stödja de anställda i sin personliga och professionella utveckling. Våra resultat visar att kompetensutveckling är ett nyckelområde bland 75 % av cheferna som tillfrågades. De anser också att digitala kompetenser har blivit ännu viktigare efter att pandemin slog till. Pandemin har även tvingat oss att inse att vi behöver hantera problem med smidighet och anpassningsförmåga samtidigt som vi lär oss att hantera affärsrisker utifrån vad som är rimligt och på ett sätt som gör att företaget utvecklas även under de nya omständigheterna.

Rapporten visar också att precis över tre fjärdedelar (76 %) nämner anpassningsförmåga som en nyckelkompetens tillsammans med problemlösning (72 %) och riskhantering (72 %).

En framtidsblick

Det viktigaste vi tar med oss från rapporten är att företag inte har råd att endast fokusera på det som händer idag. Det tydliga budskapet från de tillfrågade i undersökningen är att bättre tekniska kunskaper, att investera i människor och att samtidigt förändra arbetskulturen inte bara kommer göra företag mer robusta, det kommer att göra dem mer lönsamma i framtiden.

”Ledare behöver fundera på vad företaget har gjort bra och var det finns utrymme för förbättring, vilka nya rutiner de kanske vill behålla, och vilka initiativ de vill ska fortsätta, stanna av eller införas”, säger Fredrik Hallenborg. ”Slutligen, och än viktigare, behöver de gå från ord till handling kring hur dessa punkter kan kommuniceras, artikuleras, aktiveras eller vävas in i organisationen så att de är redo när krisen klingat av, för att påskynda återhämtningen. De som gör denna transformation på ett genomtänkt sätt och sätter sina anställda i första rummet, kommer att vara bäst rustade för framgång.

Framtidens arbete kommer inte bara drivas av ny teknik. Kulturen ute hos organisationerna och de kompetenser de anställda har kommer att vara precis lika avgörande för en framgångsrik digital transformation.

Om the Future of Work-rapporten

Rapporten, som producerades i två omgångar, identifierar fyra viktiga, sammankopplade dimensioner som chefer ombads att rangordna: teknologi, kompetens och beteende, ledarskap och nya sätt att arbeta på. I januari i år tillfrågades 1 102 seniora chefer i olika sektorer och geografiska områden om deras åsikter. När pandemin kom, utförde forskarna en andra undersökning bland 664 seniora chefer för att bedöma om det fanns förändringar bland åsikterna. 

För mer information om rapporten och för att läsa mer om vilka kompetenser som behövs för den digitala arbetsstyrkan, besök vår hemsida här. 

Mer från Verizon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Verizon och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?