Annons

Delårsrapport Januari - mars 2020

HÖJDPUNKTER JANUARI-MARS 2020:

Ökad försäljning och starkt kassaflöde

  • Försäljningen ökade med 10 procent till 4 168 MSEK (3 805).
  • Rörelseresultatet, exkl. jämförelsestörande poster, ökade till 587 MSEK (586).
  • Rörelsemarginalen, exkl. jämförelsestörande poster, uppgick till 14,1 procent (15,4).
  • Resultat efter skatt uppgick till 405 MSEK (438).
  • Resultat per aktie, exkl. jämförelsestörande poster, ökade med 2 procent till 1,29 SEK (1,27). Inklusive dessa poster uppgick resultat per aktie till 1,18 SEK (1,27).
  • Det operativa kassaflödet ökade till 527 MSEK (354).
  • Jämförelsestörande poster, före skatt, uppgick till 50 MSEK (0).

"Första kvartalet 2020 visade på en försäljning om 4 167 MSEK och ett justerat operativt resultat om 587 MSEK. Jämfört med samma period året innan ökade försäljningen med 10 procent medan resultatet var på samma nivå. Vi levererade ett starkt operativt kassaflöde om 527 MSEK, en ökning med 49 procent jämfört med samma period föregående år, vilket ytterligare stärkte vår finansiella ställning.

Under kvartalets två första månader såg vi begränsad påverkan från Covid -19 pandemin i världen. Under mars månad blev påverkan dock mer tydlig i samband med att t ex fordonsindustrin till stor del stängde ner sin produktion, inte minst i Europa och USA. Vi såg även att efterfrågan generellt började sjunka även inom andra kundsegment.

HEXPOLs erfarna och decentraliserade organisation visar sin styrka i situationer som denna med stora och skiftande utmaningar. Varje lokal enhet agerar snabbt och anpassar sig till de förutsättningar som gäller för just dom, dels för att kunna supportera våra kunder men också för att säkerställa vår ekonomiska position. Samtidigt koordineras alla nödvändiga processer och resurser centralt för att på bästa sätt dra nytta av vår globala position.Vår tro är att HEXPOLs kombination av finansiell styrka och decentraliserade organisation ger oss bra förutsättningar för att ta oss igenom detta på ett bra sätt."

Peter Rosén, Tf VD & CFO

För ytterligare information kontakta:

Peter Rosén, Tillförordnad VD & CFO
Tel: +46 (0)40 25 46 60

Följande bilagor finns för nedladdning:
Delårsrapport januari-mars 2020

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Innehåll från ForenaAnnons

Forena vill göra privat pensionssparande förmånligt – för alla

Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena
Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena

Pensionsnivåerna sjunker för varje årskull som går i pension. Tjänstepensionen har blivit en nödvändighet snarare än en guldkant på ålderns höst, men detta till trots saknas stimulansåtgärder som uppmuntrar och underlättar för privat pensionssparande. Det vill försäkringsbranschens fackförbund Forena ändra på. 

Pensionerna är en kärnfråga för det svenska samhället, oavsett politisk hemmahörighet. I takt med att befolkningen åldras och att pensionssystemet inte täcker upp i den mån som var avsett, riskerar vi att hamna i en framtid där våra äldre tvingas förlita sig på bidrag för att ens överleva.

– Hela 450 000 anställda saknar tjänstepension. Samtidigt arbetar runt 500 000 kvinnor deltid, 120 000 personer är småföretagare och vi har stor inflyttning. Vi pratar om över en miljon människor som behöver få chansen att spara ikapp, säger Forenas förbundsordförande, Anders Johansson.

Ett ointresse kring förändring

Det är dock en komplex fråga. I dag premieras till exempel företagare med förmånliga skatteregler för att avdrag vad gäller avsättning till tjänstepensionen. Yrkesverksamma som tjänar över 45 000 i månaden kan löneväxla förmånligt, men för 90 procent av dem som jobbar ges inga förmåner. 

– Det är överraskande att politikerna är så ointresserade av att förändra situationen. Istället gömmer de sig bakom Pensionsgruppens oantastlighet och ser en konflikt mellan subventionerat pensionssparande och konsumtion för tillväxt. Därtill finns en missuppfattning om att subventioner bara skulle leda till ökat pensionssparande hos höginkomsttagare, något som inte alls stämmer.

Tre reformförslag

Anders, som själv har lång erfarenhet från försäkringsbranschen, konstaterar att det i realiteten finns ett stort intresse från svenskarna att pensionsspara, men att de reducerade avdragsmöjligheterna har satt käppar i hjulet för andra.

– Därför presenterar vi tre reformförslag; till att börja med borde det införas matchat sparande, där staten matchar en viss procent av allt man månadssparar. Det är enkelt och man kan delta på den nivå man väljer själv.

Det andra förslaget är att öppna möjligheter för att man själv ska kunna göra insättningar till premie- och tjänstepension. Infrastrukturen för en sådan här modell finns redan i många andra länder och fungerar väl.

 – Det tredje förslaget är att låta äldre som säljer sina bostäder få omvandla reavinsten till livränta. Då får pensionärer pengar som förstärker pensionen samtidigt som vi ökar rörligheten på bostadsmarknaden.

Mycket på agendan

Medan pensionerna är en central fokuspunkt för Forena arbetar fackförbundet hårt även med en mängd andra sakfrågor. Högaktuellt just nu är exempelvis förhandlingarna mellan Svenskt näringsliv, LO och PTK kring LAS, omställningsfrågor och A-kassefrågor. 

– Förhandlingarna beräknas vara klara i slutet av september och det är mycket spännande. Vi berörs förvisso inte direkt av diskussionerna, men kommer ändå att påverkas av resultatet. Nu i oktober påbörjar vi också våra löneförhandlingar, så det finns mycket på agendan, avslutar Anders.

FAKTA OM FORENA

Forena är försäkringsbranschens fackförbund. Vi jobbar för ett tryggt och utvecklande arbetsliv för anställda inom försäkring och finans. Våra medlemmar finns inom alla yrkesroller på försäkringsbolag, banker som ägs av försäkringsbolag och hos försäkringsförmedlare. Forena är det största facket bland akademiker och chefer i försäkringsbranschen och vi ansluter studenter, yrkesverksamma och chefer. 

Läs mer om Forena

Mer från Forena

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Forena och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?