Annons

Beijer Alma kvartalsrapport 1 januari–31 mars

Blandad efterfrågan och förvärvsdriven tillväxt, med begränsad påverkan från covid-19.

Koncernen

Efterfrågan var under första kvartalet fortsatt blandad. Avmattningen i slutet av förra året präglade även första kvartalet. Tillväxten var förvärvsdriven och ytterligare två bolag förvärvades i början av året.

Under kvartalet har covid-19-pandemin haft begränsad negativ påverkan på Beijer Almas verksamhet, intäkter och resultat, även om vår produktion i Kina låg nere under ett par veckor. Däremot är påverkan från covid-19 framåt i tiden svårbedömd. Eftersom spridningen av covid-19 utvecklats till en pandemi, finns det uppenbara risker för sämre marknadsförutsättningar och störningar i leveranskedjan. Därför har koncernen vidtagit åtgärder för att stärka sin beredskap och öka sin flexibilitet. Bolagets finansiella ställning är i grunden stark.

Under kvartalet ökade orderingång och nettoomsättning, men bägge minskade organiskt. Marginalen var lägre än motsvarande period förra året.

Dotterbolagen

I Lesjöfors var efterfrågan stabil och tillväxten förvärvsdriven. Såväl orderingång som nettoomsättning steg, även om en tydlig nedgång i orderingången för Chassifjädrar noterades mot slutet av kvartalet.

Habias orderingång ökade något tack vare nya projektordrar och en stabil efterfrågan från industrikunder. Spridningen av covid-19 medförde att den kinesiska fabriken hölls stängd två veckor extra i samband med det kinesiska nyåret.

I Beijer Tech ökade den förvärvsdrivna orderingången inom Industriprodukter, medan orderingången minskade inom Flödesteknik.

Förvärv

Genom Lesjöfors förvärv av Metrol Springs Ltd, fortsätter vi bygga en ledande koncern inom fjädrar, tråd och banddetaljer. Metrol, med bas i Storbritannien, tillverkar olika typer av gasfjädrar och har en bred internationell kundbas. Beijer Tech har under kvartalet förvärvat PA Ventiler AB, som är ett välskött, lönsamt svenskt företag som säljer ventiler till framförallt pappers- och cellulosaindustrin.

Det är med glädje vi välkomnar en ny person till koncernledningen i augusti. Erika Ståhl har utsetts till ny CFO i Beijer Alma. Erika efterträder Jan Blomén som efter 33 år går i pension. Jag vill återigen passa på att tacka Jan för hans fina insatser i Bejier Alma.

Ytterligare upplysningar:
Henrik Perbeck, vd och koncernchef, telefon 018-15 71 60, henrik.perbeck@beijeralma.se
Anders Karlström, t.f ekonomichef, telefon 018-15 71 60, anders.karlstrom@beijeralma.se

Denna information är sådan information som Beijer Alma AB är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning och lagen om värdepappersmarknaden. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 27 april 2020 kl. 08:30.

Följande bilagor finns för nedladdning:
Release

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Innehåll från HowdenAnnons

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden

Howden M&A är inte bara en av Storbritanniens och Kontinentaleuropas ledande förmedlare av transaktionsförsäkringar – för ett drygt år sedan så etablerade bolaget även sitt första Nordenkontor i Stockholm, en satsning som resulterat i att de nu tagit betydande marknadsandelar i alla nordiska länder.

Efter att Howden M&A under 2019 öppnade sitt första nordiska kontor i Stockholm under ledning av Carl Levin och Alexander Rasmussen, båda tidigare advokater på ledande advokatbyråer i Stockholm respektive Köpenhamn, har firman haft fullt upp.  

– Den lokala etableringen har tagits emot med stort intresse från Private Equity-sektorn, fastighetsbolag samt mer traditionella bolag med ett högt transaktionsflöde. Många av de stora aktörerna inom dessa sektorer och deras internationella advokatbyråer har redan jobbat med oss i andra europeiska länder, där de uppskattat vår service och kompetens. Nu börjar även fler lokala aktörer samt de främsta advokatbyråerna i Sverige, Norge, Finland och Danmark få upp ögonen för den kvalitativa rådgivning vi erbjuder och hur vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Carl Levin, Head of Sweden. 

Transaktionsspecialister 

Howden M&As snabba tillväxt och starka varumärke i Europa är byggt på försäkringsrådgivning med boutiquekänsla som kombinerar firmans entreprenöriella drivkraft och engagemang med tillgänglighet och ledande försäkringsexpertis. Fundamentet är byggt på att kunna bistå både säljare och köpare genom hela försäkringsprocessen med team av erfarna specialister som har mångårig erfarenhet av transaktioner från advokatbyråer, investmentbanker, revisionsbyråer och konsultfirmor, fortsätter Carl.

– Vi får ofta höra av våra klienter och deras rådgivare att vi har ett värdeskapande och ändamålsenligt förhållningssätt i vår rådgivning. Vi arbetar mycket med att vara proaktiva och går alltid på djupet för att förstå våra klienters transaktioner, deras avtal och de relaterade riskerna. Utöver den förväntade förhandlingen och förmedlingen av själva försäkringsavtalet så arbetar vi alltid nära klienten och dess rådgivare, där vi bland annat bidrar med detaljarade råd kring alltifrån formuleringen av garantierna i transaktionsavtalen till omfattningen av rådgivarnas så kallade due diligence, allt för att säkerställa en effektiv process och bästa försäkringsskydd, förklarar han.

Inte bara private equity-kunder

Ett av skälen till branschens och Howden M&As snabba tillväxt har varit transaktioner relaterade till när private equity och större fastighetsfonder vill göra ”clean exits”. En pågående trend är dock att även andra aktörer börjat inse fördelarna med transaktionsförsäkringar och att det inte bara är de stora affärerna som går att försäkra.

– Konceptet går i huvudsak ut på att en köpare tecknar en transaktionsförsäkring som är avsedd att täcka säljarens monetära ansvar till följd av garantibrott under ett överlåtelseavtal, därmed överförs risken från säljaren till en försäkringsgivare. Köpeskillingen kan då disponeras fritt och eventuella skadeanspråk för garantibrott riktas mot en försäkringsgivare istället för säljaren. Detta är givetvis inte endast av intresse för private equity, då alltifrån koncerner som avyttrar dotterbolag till individer som avyttrar en familjeägd fastighet kan dra fördel av att inte behöva tvista om eller avsätta medel för eventuella garantibrott. Denna del av försäkringsmarknaden har dessutom blivit allt mer konkurrensutsatt och vi kan idag hitta försäkringsgivare som erbjuder prisvärda lösningar för affärer eller investeringar med transaktionsvärden redan från 100 miljoner kronor, avslutar Carl. 

Fakta

Howden M&A är ett försäkringsförmedlingsbolag som tillhandahåller expertis och råd kring transaktionsförsäkringar. Howden M&As Nordenkontor etablerades i Stockholm 2019 och bolaget har närvaro i hela Europa med huvudkontor i London samt lokalkontor i Stockholm, Frankfurt, München, Amsterdam, Madrid, Warszawa och Paris. Howden M&A är en del av Hyperionkoncernen som är en av världens största personalägda försäkringsförmedlingsgrupper med över 5 000 medarbetare i 40 länder.

Läs mer om Howden M&A

Läs mer om Howden group 

 

Mer från Howden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howden och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?