Annons

Smartstudies: RUT-avdraget bör också omfatta läxhjälp

Läxhjälpsföretaget Smartstudies (https://smartstudies.se/laxhjalp/) vill att direktiven för utredningen om breddat RUT-avdrag ändras, så att utredningen också ska lägga förslag om att utvidga RUT-avdraget till att återigen omfatta läxhjälp.

RUT-avdraget infördes av alliansregeringen år 2007. Det var en reform som skapade många arbetstillfällen och minskade antalet svartarbeten, samtidigt som hushållens vardag underlättades. Riksdagen beslutade år 2013 att RUT-avdraget även skulle omfatta läxhjälp, något som möjliggjorde för tusentals elever att få hjälp av en privatlärare efter skolan. RUT-avdraget för läxhjälp möjliggjorde även för många ungdomar att få en meningsfull sysselsättning genom att hjälpa skolungdomar, vid sidan av sina egna studier. Nu är tid att återinföra RUT-avdraget för läxhjälp.

Regeringen ska bredda RUT-avdraget

Januariöverenskommelsen innehåller en skrivning om att RUT-avdraget ska tredubblas till 75 000 kronor per år, det vill säga att du ska ha möjlighet att göra avdrag för hushållsnära tjänster på belopp upp till 75 000 kronor per år. Januariöverenskommelsen föreskriver också att antalet hushållsnära tjänster som är tillåtna att göra avdrag för enligt RUT-avdraget ska utvidgas till att även omfatta tvättarbete utanför bostaden, ommöbleringstjänster, en del bortforslingstjänster och enklare tillsyn av sitt hem när man är bortrest eller liknande. Regeringen har tillsatt en utredare som ska lämna konkreta förslag för att möjliggöra detta, utredningen har i februari lämnat ett delbetänkande som regeringen nu har skickat ut på remiss. Det är bra att regeringen och samarbetspartierna tar initiativ till en utvidgning av RUT-avdraget, men det finns skäl att ifrågasätta varför inte läxhjälp ska omfattas av utvidgningen.

Läxhjälp bör omfattas av RUT-avdraget

Det finns ett starkt stöd i forskning för att en av de kanske viktigaste områdena som en regering kan besluta om tillväxtreformer på, är skolans område. Investeringar i barn- och ungas skolgång är helt avgörande för hur våra barn kommer klara sig i livet, men också för Sveriges välstånd på lång sikt. Smartstudies menar därför att det var en bra åtgärd av införa RUT-avdraget för läxhjälp, då det gav familjer möjlighet att investera i sina barns skolgång och barnen möjlighet att få tid med en skicklig mattelärare eller privatlärare.

Fler arbetade timmar

Uppmaning - ändra utredningsdirektiven

SmartStudies uppmanar därför regeringen att besluta om ett tilläggsdirektiv till utredningen så att den i arbetet med slutbetänkandet ska överväga ett återinförande av RUT-avdraget för läxhjälp. Givet de direktiv som regeringen har gett utredningen idag, så får utredningen inte föreslå det. SmartStudies är medvetna om att regeringens arbete nu fullt ut inriktas på att bekämpa COVID19 - men det är viktigt att utredningen som redan jobbar med detta ges möjligheten att föreslå ett återinförande av RUT-avdraget för läxhjälp.

Om Smartstudies


Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Innehåll från NexansAnnons

Nexans - en lokal kabelleverantör med globala 5G-lösningar

Behovet av stabila kommunikationslösningar ökar kontinuerligt, inte minst under den rådande pandemin. När nu 5G börjar ta mer plats på marknaden ställs allt större krav på en pålitlig, underliggande infrastruktur som är anpassad för att klara de ändrade förutsättningarna. 

– Eftersom vi är en komplett leverantör av infrastrukturlösningar inom både telekom och energiförsörjning kan vi tillgodose alla behov av kabelsystem till 5G. Vi ser det som en intressant och spännande utmaning, säger Peter Elisson, Technical Manager, Telecom Systems vid Nexans. 

Globala Nexans har varit en ledande aktör inom kabellösningar i över 120 år. Idag är företaget noterat på Parisbörsen och har nära 26 000 anställda. I Grimsås, söder om Borås, där Nexans har sin tillverkning finns även lokala produktchefer, teknikexperter, eget logistikcentrum samt testning i eget laboratorium.

– I Grimsås producerar vi allt från installationskablar och kraftkablar till telekopparkablar, optiska fiberkablar och lösningar till fordonsindustrin, såväl som olika komponenter, på ett sätt som passar våra nordiska förhållanden. Att ha allt samlat på samma ställe gynnar produktutvecklingen. Vi är alltså lokala på marknaden, men har styrkan i att vara en internationell koncern – en global expert, nära, fortsätter Peter.

Enkel hantering och högsta driftsäkerhet

För Nexans är steget mot 5G en naturlig utveckling, men Jean-Jacques Sage, Product Marketing & Innovation Director, Telecom Systems, berättar att övergången inte är lika självklar inom alla branscher. Utrullningen av 5G är fortfarande i ett tidigt stadie i Europa, vilket också stämmer i Sverige. Det vi vet är kraven på stabilitet och pålitlighet i nätverket kommer att vara väldigt viktigt, vilket är tydligt i den standard som finns framtagen för 5G. 

– Detta är ett nätverk med enormt många applikationer, såväl för konsumenter som inom industrin och för nya innovationer. Utan ett driftsäkert nätverk ökar risken för störningar och avbrott. Därför arbetar vi dels med att göra våra kabelsystem robusta nog att klara det nordiska klimatet, och dels med att utforma våra produkter på ett så enkelt och användarvänligt sätt som möjligt; det ska vara lätt att göra rätt även första gången. Därutöver utvecklar vi IoT-lösningar som hjälper operatörerna att bättre hantera den fysiska infrastrukturen, genom att övervaka och förvalta nätverket.

Tre marknadssegment

Ännu är det dock mycket som måste hamna på plats innan 5G kan rullas ut på allvar. Upplägget kan delas upp i tre huvudsakliga marknadssegment, var och ett med sin egen dynamik. 

– Makrocell-segmentet inkluderar framförallt mobilnätverket och kräver traditionella antenner med stora täckningsområden. Mikrocell omfattar istället mindre millimetervågantenner som installeras och nyttjas inom exempelvis en stad. Det tredje segmentet är ”inomhustäckning” – det är svårt att penetrera nyare hus med nätverkssignaler och därför kommer det att krävas nya innovationer inom området. Allt tyder på att det är Makrocell-segmentet som kommer att expandera först, fortsätter Jean-Jacques. 

Kontinuerlig utveckling och innovation

5G är i förlängningen en samling av lösningar inom datacenter, energi, fiber, koppar och IP. Oerhört få företag har kompetensen att hantera alla dessa aspekter, men Nexans har redan utvecklat produkter som passar de system som dessa nya applikationer bygger på. 

– Som en av Sveriges största kabeltillverkare har vi en lokal bredd likt få andra i branschen, men vi vill alltid utvecklas och bli bättre, inte minst gällande vårt arbete inom 5G. Nästan dagligen hittar vi nya tillämpningar och innovationer som vi testar både internt och i samverkan med våra distributörer och slutkunder. Sedan modifierar och skräddarsyr vi lösningarna baserat på erfarenheter och feedback, för att till sist kunna inkludera dem i vårt erbjudande, säger Oliver Orre Imgård, KAM Sales, Telecom Systems.

Hållbarhet – snarare mindset än enstaka mål

Nexans inställning till sitt hållbarhetsarbete är att det ska vara mer än bara ett affärsmål: Det ska fungera som ett mindset för alla som arbetar med och inom företaget. Med tanke på Nexans framstående marknadsposition har man höga krav på sitt eget hållbarhetsarbete och värnar stort om sina fyra hållbarhetsområden: Products, Partners, People och Planet.

– Några exempel är att vi optimerar våra transporter, kontinuerligt utvecklar leverantörskedjan och att vi tillverkar våra produkter med en livslängd som ofta överlever både byggnader och tjänster. Vi har också en egen återvinningsanläggning och strävar kontinuerligt mot att hitta än mer hållbara lösningar när vi utvecklar både produkter och processer. Det är en väldigt spännande utveckling, avslutar Peter. 

Kontakta Nexans här

Mer från Nexans

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nexans och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?