1515

Lånasmart.com - ökade kontroller i samband med långivning

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) är beredd att reglera kreditmarknaden hårdare och säger att både myndigheter och kreditbolag måste skärpa sig.

Företag som arbetar med konsumtionslån behöver förbereda sig på hårdare kontroller till sommarhalvåret enligt finansmarknadsminister Per Bolund (MP). Detta meddelade han nyligen i en intervju med SvD.

Han säger att det är upprörande att människor hamnar i väldigt svåra ekonomiska lägen när låneaktörerna inte genomför tillräckliga kontroller om deras betalningsförmåga innan utlåning.

Även Myndigheterna behöver skärpa till sig. Finansinspektionen (FI) har till exempel endast utfört två undersökningar om hur kreditprövningen hanteras i enskilda bolag trots att det har funnits anledningar till att göra fler utredningar. Konsumtionslånen är nämligen en av de lånetyper som har haft snabbast tillväxt i Sverige under en alltför lång tid enligt en ny rapport från Finansinspektionen (FI). 

Enligt Per Bolund så kan FI:s kontroll av långivarnas kreditprövningar bli betydligt mer effektiv. Han tillägger också att Finansinspektionen kommer med en ny kartläggning av lånemarknaden till sommaren. Konsumentverket har däremot varit betydligt mer effektiv när det kommer till kreditprövningar. Medan FI endast genomfört två undersökningar har Konsumentverket gjort drygt 40 stycken. Enligt Per Bolund behövs ett bättre samarbete mellan de två myndigheterna.

Låneaktörer har inte mycket att förlora på att utföra bristfälliga kreditprövningar. Staten ser då till att låneaktörerna får tillbaks sina pengar. Att göra skillnad på vilka metoder Kronofogden använder föra att driva in olika typer av skulder är däremot inte aktuellt. Regeringen lägger istället fokus på vilka åtgärder som kan tas till för att minska utlåningen.

Regeringen ska nu ta in förslaget i det arbete som pågår kring ökade kontroller i samband med långivning.

Om Lånasmart.com

www.lånasmart.com är ett bolag som jämför lån och krediter för att konsumenter inte ska behöva betala mer än nödvändigt. Lånasmart.com har som ambition att bidra till att göra lånebranschen mer transparent.

Kontaktperson för Lånasmart.com:

Erik Elmqvist, info@lånasmart.com

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?