1515

Kära Nation

Över 70% av Sveriges företagare får ej hjälp av regeringens krispaket. Förståelsen hos regeringen för företagen är därmed över 70% fel. Vi har länge krävt en Småföretagarminister som med förståelse kan värna om landets jobbmotor. (4 av 5 jobb skapas i små och medelstora företag)

Företagsakuten

Här satte många företagare sitt hopp till den företagsakut som regeringen lovade för tio dagar sedan och som öppnade fredagen den 3 april. Statlig lånegaranti via riksgälden på 70% och låg ränta skulle ge bankerna möjlighet att erbjuda drabbade företag lån som kunde hjälpa dem att klara krisen och rädda jobben. 

MEN… 

Trots att det pratas om att regelkrånglet skall minskas, speciellt nu under krisen så staplar Riksgälden upp det ena villkoret efter det andra till en kompott som inte annat kan benämnas som besvärlig och för de flesta så blir även dessa lån omöjliga att nå. Pengarna når återigen ej fram till företagen. 

Några av riksgäldens krav:

  • Inga bonusar eller rörlig lön till ledande befattningshavare. 
  • Bolagen måste intyga att minst 20 procent av förlorade intäkter beror på Corona. (Hur skall detta ske?)
  • Lånen ska löpa på ett år med möjlighet att förlänga i två omgångar till som längst 3 år. (Corona är en historisk kris, denna regel går också till historieböckerna som konkursdrivande)
  • Får bara erbjudas till långsiktigt livskraftiga bolag. (Om svaret fanns skulle krisen vara över)

För en vecka sedan var Företagsakuten en hoppfull lösning, nu är vi tillbaks på ruta ett och ännu närmre ett förlorat samhälle.

Uppmaning - överlevnadsveckan

Konkurserna strömmar in, arbetslösheten spårar och A-kassan riskerar att dräneras – 

Nu får det vara nog! Tiden rinner iväg, säger Mathias Rebane näringspolitisk talesperson Företagarförbundet

Vi har kommit in i den fas som militären benämner som överlevnadsveckan. Det handlar om att stå ut, men alltid gå framåt. Utan mat, med obefintlig sömn och prövningar som sätter allt i obalans. Vi måste överleva NU! sen är det försent.

  

Med en företagares envishet upprepar vi:

Skapa ett Omställningsstöd istället för arbetsdöd

Finansministern har hämtat för lite från ladorna. Magdalena sa att insatserna för företagen hittills är beräknade till 84 miljarder - Företagarförbundet anser att regeringen bör öppna ladorna och återföra mer av de 1600 miljarder som företagen betalt in till de ”välfyllda ladorna” genom den allmänna löneavgiften under de senaste 10 åren. Omställningsstöd skulle ge företag hoppet att klara krisen och behålla arbetstillfällena. 

Betala ut 50 miljarder till omställningsstöd för livskraftiga företag NU. Med stödet kommer innovation att födas, entreprenörskap utvecklas, samt jobben finnas kvar. Agera nu och rädda 200 000 företag och kanske 500 000 jobb. Omställningsstöd bör återbetalas med framtida vinster, ej riskera att sätta entreprenörer i konkurs.

Så funkar det:

  • Företaget får omställningsstöd genom ett konvertibellån. (Motsvarande 5 års inbetalda allmänna löneavgifter). 
  • Långivaren (Almi och bankerna) kan konvertera konvertibellånet till en preferensaktie som säkerhet i företaget (blir delägare utan rösträtt)
  • Preferensaktien ger långivaren förtur på 70% av framtida vinster tills stödet är återbetalt och preferensaktien återköpt.

Tillsammans lyckas vi

Över 97% av landets småföretagare ställer upp för Nationen. Finansministern vi finns här för dialog, vi finns här för att ge er konkreta förslag, vi finns här för att stödja Regeringen i denna kris. 

NU måste vi sluta prata om historiskt stora krispaket och fokusera på att AGERA! Säger Mathias Rebane

Företagarförbundet – för företagare på riktigt!

Mattias Rebané

Näringspolitisk talesperson
Företagarförbundet

Följande bilagor finns för nedladdning:
Release

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Innehåll från Akademiska HusAnnons

A Working Lab – en katalysator för det mänskliga mötet

Pandemin har förändrat vår bild av den traditionella arbetsplatsen och i en allt mer digitaliserad värld går det att arbeta var som helst. Tack vare dessa faktorer, men även ett ökat fokus på delningsekonomi, har allt fler börjat intressera sig för co-working. A Working Lab är Akademiska Hus nationella koncept som erbjuder samverkan och kreativa mötesplatser i campusnära miljöer – med syfte att skapa möten mellan akademi och näringsliv.

När livet i sakta mak återgår till det mer normala börjar tankar på hur arbetet på ens vanliga kontor kommer se ut. Vilka friheter för distansarbete kommer att finnas? För många är mycket ovisst, men ett som är säkert är att det i dag drivs många initiativ för att skapa fysiska möten människor emellan. Akademiska Hus nationella koncept A Working Lab ett av dessa. 

– Vårt syfte är att skapa en plats för innovation och agera en katalysator för det mänskliga mötet. Hos oss samlas människor med olika referensramar som tillsammans kan byta erfarenheter med varandra för att nå insikter som kan leda till nya innovationer. I förlängningen handlar det om att stärka Sverige som kunskapsnation, säger Ulf Däversjö, direktör för innovation och hållbar utveckling Akademiska Hus. 

Rum för alla behov

 I dag finns A Working Lab på campus i Solna och Umeå samt vid Johanneberg Science Park på Chalmers i Göteborg. Vilken inriktning de olika co-workingmiljöerna har styrs mycket av sammanhang, partners och campus. A Working Lab i Göteborg var den första samverkansarenan som öppnade och ligger i ett av Sveriges starkaste kluster för samhällsbyggnad. Ebba Kullin är verksamhetsledare på platsen och hennes arbete handlar mycket om att agera en nod som för samman människor.

– Att befinna sig på ett kontor ska ge mer energi än vad det tar och det är vad vi försöker uppnå. I hela huset finns det massa olika rum och funktioner som vi hoppas ska ge inspiration och främja krockar mellan människor, säger Ebba Kullin.

Stor flexibilitet

 Det är egentligen bara fantasin som sätter gränser för vad man kan göra i lokalerna. I Göteborg har man ett Makerspace som är en verkstad där innovationer kan skapas och testas med hjälp av modern teknik. Det finns även ett Learning Lab som är ett tjänsteerbjudande där man tillsammans kan utforska rummets betydelse för lärande och kreativitet.  

– Grundtesen är att man som medlem har tillgång till alla dessa gemensamma ytor. Man hyr in sig månadsvis och syr ihop ens medlemskap utifrån de behov man har. Du kan ha ett litet privat kontor eller flexplatser. Om du har en person som ska jobba på ett tidsbegränsat projekt kan du sedan enkelt addera personen till medlemskapet, säger Ulf Däversjö. 

En hållbar byggnad

 När byggnaden som rymmer A Working Lab i Göteborg byggdes var ambitionen att hållbarhet ska vara en del av husets DNA, med hjälp av såväl materialval som energieffektiv teknik. Men det handlar också om hur byggnaden nyttjas och för att kunna analysera det har en digital tvilling av byggnaden skapats.

– Tack vare den digitala tvillingen kan vi identifiera ytor med lite aktivitet och addera och testa nya sätt för bättre lokalutnyttjande baserat på användarinsikter. Vi vill också att fastigheten ska nyttjas fler timmar på dygnet och öppna upp den för spännande verksamheter som adderar ett värde till platsen. Vi vill vara så flexibla som möjligt, avslutar Ebba Kullin.

Läs mer om A Working Lab

Erbjudande

* Flexplatser, fasta platser och privata kontor

* Flexibla mötesrum och framtidens lärandemiljöer

* Fullservice: wifi, kaffe, skrivare mm. 

* Community, event, värdskap. 

* Ett medlemskap och tillgång till alla AWLs platser

* Smidig access med digitala nycklar

 

Mer från Akademiska Hus

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Akademiska Hus och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?