1515

Omställningsstöd istället för arbetsdöd

Enligt den senaste undersökningen som är genomförd bland landets småföretag av Företagarförbundet säger Sveriges ”skattebetalare” att de ställer upp för Nationen om Regeringen ställer upp för dem. 6 av 10 har tappat mellan 10-30 procents omsättning resten har tappat mer. 70 procent hade ingen nytta alls av det första krispaketet till företagen, 73 procent var däremot glada över sänkta arbetsgivaravgifter i paket nummer två. Övriga insatser har dessvärre träffat småföretagen och deras anställda dåligt hittills. De flesta önskar ett tydligt kapitaltillskott nu.

Finansministern har hämtat för lite från ladorna

84 miljarder har regeringens utgifter till stödinsatser hittills uppgått till enligt Magdalena Andersson. Detta motsvarar ca 2,5 procent av BNP. Sveriges företagare, arbetsgivare och arbetstagare, dvs skattebetalarna har genom löneavgiften som ingår med en tredjedel i arbetsgivaravgifterna de senaste tio åren betalt in 1600 miljarder och med dessa pengar fyllt de ”välfyllda lador” som finansministern ofta pratar om. 

Företagarförbundet anser att öppna ladorna och endast återföra 84 miljarder dvs att drygt 5 procent av 1600 miljarder för att rädda jobben i denna historiska kris är för lite. Vi kräver handling för att rädda jobben och därmed skattebetalarnas pengar.

Skapa ett Omställningsstöd istället för arbetsdödSverige kommer att se annorlunda ut efter Coronakrisen än före det inser det flesta. Som ett exempel har vi redan efter några veckor anpassat oss till en ny verklighet med mindre fysiska möten i skolan, arbetslivet och politiken.

Att vänta med stimulanspaket för småföretagen till efter krisen är att låta jobb gå förlorade i onödan och kommer att sätta många människor på A-kassa. Skapa omställning i företagen NU istället för sen!  Säger Mathias Rebane, näringspolitisk talesperson Företagarförbundet

Hur företagen och företagens erbjudanden kommer att anpassas och se ut, under och efter krisen, lämnas bäst till alla företagare och entreprenörer själva. Men genom att stimulera dessa till att redan NU anpassa och ställa om sina verksamheter kan många jobb räddas. Vi ser inte poängen med att vänta med stimulanser till efterkrisen, ingen poäng alls faktiskt. Tvärtom så riskerar fler att hamna i massarbetslöshet och vägen därifrån är betydligt längre och dyrare för Sverige och skattebetalarna.

Omställningsstöd

möjliggör för livskraftiga företag att söka motsvarande inbetalda löneavgifter de senaste 5 åren i omställningsstöd. Möjliggör också att söka konvertibellån för samma belopp för dem som behöver mer medel att ställa om. Med stödet kommer innovation att födas och entreprenörskap utvecklas samt jobb räddas. Villkora konvertibellån med preferensaktie enligt Företagarförbundets tidigare förslag. På så vis kommer skattebetalarnas pengar tryggt tillbaks när krisen är över.

”CSN STÖD” 
– 
möjliggör för Enskild firma och Handelsbolag att låna med en låg ränta på 0,16% och lång återbetalningstid. Rättvisa villkor ger de minsta företagen en chans att övervintra och ställa om på samma sätt som de lite större småföretagen med anställda.

Vi kräver en småföretagarminister som värnar om alla småföretagare nu! 


Med bästa småföretagarhälsningar
Mats Assarsson, Förbundsordförande, Företagarförbundet
Mathias Rebane, Näringspolitisk talesperson
0706-721821, mathias.rebane@ff.se


Följande bilagor finns för nedladdning:
Release

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?