1515
Annons

Oväntad strategi ger företag uppmärksamhet

 

Städerna blir allt mer befolkade och det skapar ett myller av butiker, människor, information och  reklam. Men vad krävs för att kunna nå fram i det stora sorlet och hur påverkar den nya stadsbilden våra närmiljö och vårt medvetande som människor? Några av svaren, som vi söker efter, finns kanske mitt framför oss, runt om i städerna såväl som på landsbygden.

Arkitekturen i våra städer runt om i landet präglas av oss människor. Det är vi som bestämmer hur städerna ska se ut. Men alla val är kanske inte lika medvetna och mycket av det som påverkar utseendet på städerna kanske uppstår av en ren tillfällighet. Blommor, ljus, statyer och dylikt påverkar alla stadsbilden men onekligen finns det även andra föremål som utgör minst lika stor påverkan både på gott och ont.

Busshållplatser, informationstavlor eller skyltar kan också påverka det övergripande intrycket i en stad. Våra städer fylls med allt fler människor, vilket i sin tur innebär fler butiker, serviceställen och dylikt. Om man tar skyltar som exempel kan dess utgöra en stor del. Allt eftersom fler människor färdas i staden behövs också tydligare information, i form av skyltar, som gör att fotgängare, bil- och cyklister kan orientera sig enkelt.

 

Stadens skyltar gör skillnad

Men även butikerna och näringslivet är beroende av att kunna göra sig sedda förslagsvis genom att marknadsföra och informera om sig själva på skyltar som sätts upp på väl utvalda platser runt om i staden. Bara att få lov att hänga upp sina skyltar för reklam eller information kan kosta dyrt och sysselsätter en hel bransch. Och visst utgör skyltarna en stor del av stadsbilden och i samma grad påverkas den av skyltarna.

Om man tänker efter är det genom reklamen man förmedlar sitt budskap som företag. Om man vill göra sig synlig i en viss målgrupp kan något så enkelt som designen förmedla en viss känsla. Exempelvis kan en skylt i retrodesign förmedla ett hipster-budskap eller en bohemisk känsla. Beroende på vad man som företag vill etablera sig i för en målgrupp är såklart valet av reklam helt avgörande.

 

Förändringen - nu och då

När man blickar tillbaka några år fanns en helt annan typ av restriktioner när det handlade om vad man fick lov att sätta upp av reklam- och informationsmaterial. Det fanns tydliga och, enligt många, strama regler för hur denna typ av material skulle se ut och hur mycket den fick synas. Det skapade i sin tur en helt speciell epok av design och en stilperiod inom grafisk formgivning.

Något som flera år senare kom att bli mycket populärt särskilt i form av affischer av gamla reklamskyltar eller informationsblad. Helt plötsligt var de gamla skyltarna i våra städer viktigare än någonsin och började säljas på auktioner och loppmarknader till svindlande priser.

Alla ville ha en liten affisch eller reklamskylt från förr i tiden att hänga upp hemma i vardagsrummet. I ett av Sveriges Televisions reportage kan man se och läsa mer om arkitekturen nu och då. Den stora förändring som har skett inte bara stilistiskt men också vad som har blivit och har varit social accepterat bland befolkningen i städerna såväl som på landsbygden.

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Innehåll från HuaweiAnnons

Så ska samverkan och innovation lösa klimatutmaningen

Drygt 98 procent av den el som produceras i Sverige är fossilfri. Men i takt med klimatomställningen ökar också vårt energibehov kraftigt. Det innebär en stor utmaning – men också en möjlighet att tänka nytt och innovativt.

Teknik kan förändra världen och driva den gröna omställningen framåt. Men då behövs fler samarbeten och möjligheter att diskutera och utväxla erfarenheter. Därför arrangerade Huawei ”Green Summit 2022” i Stockholm i början av juni. Målet var att i en svensk kontext skapa långsiktiga möjligheter till nya innovativa lösningar på miljöproblemen.

Under en förmiddag diskuterade representanter från politik, myndigheter, näringsliv och akademi klimatutmaningarna ur olika perspektiv. Tekniska lösningar och innovationer från flera branscher lyftes fram och representanter från solenergibranschen berättade om hur utvecklingen där går i rasande takt med hjälp av ny smart teknik. 

Debatter och diskussioner

Publiken fick också höra om gröna startups vars syfte är att genom innovation bidra till minskade utsläpp. Ett exempel är Plaant, som har utvecklat ett smart växthus för inomhusbruk – utan jord. Därtill fanns myndighetssverige representerat genom Energimyndigheten som berättade om det växande elbehovet och vad som behövs för att Sverige ska klara den nya elektrifieringsvågens behov. 

Under ett panelsamtal enades representanter från Energimyndigheten, Huawei och Plaant att Sverige generellt sett har ett bra utgångsläge för att nå våra gemensamma hållbarhetsmål. Vi behöver dock rikta blicken mot framtiden. Att Sverige i dag ligger i framkant ska inte tas för givet. Det paneldeltagarna önskade från regeringen var att digitalisering ska bli en topprioritet eftersom en ökad digitalisering kan bidra till att bemöta många av de utmaningar vi står inför. Därtill önskades tydligare mål och ett skiftat fokus, bort från samhällets intressekonflikter till ett ökat samarbete vad gäller behovet av olika typer av energislag.

Sätter bollen i rullning 

Målet med dagen var att skapa förståelse för hur teknik och innovationer kan bidra till att lösa många av de utmaningar som finns för att Sverige ska nå de högt uppsatta klimatmål som regeringen beslutat om. 

Under Green Summit diskuterade talarna också hur vi tillsammans kan driva på hållbar innovation från den snabbt växande solenergisektorns perspektiv. Talare från Soltech Energy Solutions, branschorganisationen Svensk Solenergi, CheckWatt och hållbarhetskonsultbyrån Ethos berömde Sveriges goda klimat för entreprenörer. 

Dock framfördes synpunkter på politikens beslutsförmåga när det kommer till prioriteringar av miljöfrågor och det är ett hinder för nya innovativa företag. Ett exempel som lyftes var trubbiga miljöprövningar som istället för att se till energibehovet på systemnivå begränsar de aktörer som har gröna och innovativa lösningar för att bidra till att skapa en grön och hållbar energiproduktion.

 

Världsledande inom teknik för solenergi 

Det var första gången Huawei arrangerade Green Summit i Sverige och tanken är att plattformen ska växa till att bli en allt större arena för samarbeten. Planen är att arrangera motsvarande konferenser i Norge och Finland senare i år. 

– Den här typen av arena saknas i dag, så det var väldigt värdefullt. Här träffades myndigheter, politiker, näringsliv, innovatörer och entreprenörer – vi delade åsikter och erfarenheter och diskuterade de hinder som finns på ett öppet sätt. Jag fick flera nya insikter och är mycket nöjd, säger Christoffer Caesar, CEO på Soltech Energy Solutions. 

De flesta kanske förknippar Huawei med mobiltelefoner och nätverksutrusning, men företaget är också ett av världens ledande inom teknik för solenergi. Huawei driver redan i dag flera olika innovationsprojekt tillsammans med Soltech Energy Solutions. Bland annat har Soltech tagit hjälp av Huaweis lösning för batterilagring av energi på sin laddstation för Scanias ellastbilar. Laddplatsen ska minska de långa laddningstider som hittills bromsat en ökad användning av elektrifierade fordon.  

Öppnar för fler samarbeten

Under eventet presenterades dessutom Soltech Energy Solutions som Huaweis strategiska partner inom affärsområdet Digital Power. De två företagen har nyligen påbörjat ett ytterligare samarbete för att fortsätta driva utvecklingen inom solenergi och smarta energilösningar.

– Vi är imponerade över Huaweis höga innovationsnivå och kvalitén i deras produkter och lösningar. Med detta samarbete kan vi dra nytta av varandras styrkor och skapa ett ännu bättre erbjudande i den svenska solenergibranschen, säger Christoffer Caesar. 

Ytterligare några av Huaweis samarbeten i Norden är bland annat ett med det innovativa solcellsföretaget GruppSol, som bygger VillaZero – Sveriges första koldioxidneutrala villa. 

Med samarbetspartners har Huawei också utvecklat en innovativ AI-lösning för att i norska älvar sortera ut och stoppa invasionen av puckellax som utgör ett stort hot mot den lokala faunan. Förhoppningen är att Green Summit ska bidra till fler samarbeten.  

– Under dagen samlade vi många olika kompetenser och aktörer. Vi hoppas att det kan öppna upp för fler samverkans- och innovationsprojekt. Den kraften är avgörande för att skapa ett hållbart samhälle, säger Kenneth Fredriksen.

Mer från Huawei

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Huawei och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?