Framtix unika nanoprodukt dödar skadliga mikroorganismer

Malmö 26 mars 2020; EcoBactiX baseras på avancerad grön teknik utvecklad av det svenskbaserade företaget Framtix. Den kan komma att spela en betydande roll i kampen mot skadliga mikroorganismer som bakterier och svamp. EcoBactiX innehåller en kemisk förening som förstör skadliga mikrobers proteinbaserade cellväggar, vilket dödar eller neutraliserar dem. Den aktiva substansen i EcoBactiX har godkänts för patentansökan vid Europeiska patentkontoret EPO i München, som slagit fast att den är unik. Framtix Holdings AB ansöker också om patent på flera andra marknader. EcoBactiX har utvecklats för att i första hand bekämpa skadliga bakterier och svamp. Dess verkningsmekanism ger också teoretiskt stöd för produktens effekt mot virus, särskilt den typ av virus som nu är i fokus, Covid-19 - ”coronaviruset” - som har ett proteinbaserat hölje som EcoBactiX kan förstöra. Laboratorietester för vidare undersökning av användning av EcoBactix mot detta virus planeras.  

Medan virus är ett aktuellt hot mot folkhälsan så upphör inte de stora problemen med att allt fler bakterier utvecklar resistens mot antibiotika. Inom sjukvården uppmanas läkare att vara strikta i sin förskrivning av antibiotika. Opinionsarbete över hela världen syftar till att få lantbrukare att minska den mängd antibiotika de ger sina djur.

EcoBactiX närmar sig problemet från ett annat håll jämfört med de verkningsmekanismer som olika antibiotika har. Verkningsmekanismen i EcoBactiX har tagit cirka tio år att utveckla, testa och kontrollera. EcoBactiX appliceras på väggar, innertak, träytor och glasytor genom en särskilt formgiven utrustning. Mängden skadliga bakterier på en yta som har behandlats reduceras med 90 procent i upp till två år. Oligodynamisk och fotokatalytisk effekt samverkar för att göra den skadliga mikroben ofarlig.    

Omedelbara användningsområden för EcoBactiX är till exempel:

  • Sjukhus, vårdcentraler, äldreboenden och skolor
  • Flygplan, passagerarfartyg, kryssningsfartyg, tåg
  • Köpcenter, hotell, stationer

Forskarteamet bakom EcoBactiX har ägnat drygt tio år att skapa, testa och utveckla produkten. TUV Nord har certifierat den och erbjudit REACH certifikat efter att ha testat den för mer än 200 kemikalier.

–REACH-certifikat är inom detta område motsvarigheten till CE-klassning av produkter, vilket är en viktig milsten i arbetet att etablera produkten globalt. Effektivitet och säkerhet måste gå hand i hand. Tack vare en sådan dokumentation har vi möjlighet att mer offensivt söka ytterligare kapital, vilket är nödvändigt för att fullt nyttja och utveckla EcoBaxtiX hela potential, säger Lars-Erik Skjutare, styrelseordförande Framtix Holdings AB.    

Det svenska bolaget Framtix Holdings AB äger produkten, det kommande patentet och finansierar fortsatt  forskning och utveckling och kommer att lansera produkten på flera geografiska marknader

–Vi har fått ett starkt gensvar och positiv respons i våra kontakter med myndigheter och privata hälso- och sjukvårdsinrättningar i Sverige och flera andra länder. Vi har stora förhoppningar på en lyckad lansering samtidigt som vi planerar för produktion i större skala i Indien, säger Michael Hermansson, Executive Director, Framtix Holdings AB.
 

Michael Hermansson, Framtix Holdings

För ytterligare information, vänligen kontakta

Medierelationer
Lars-Erik Skjutare, Styrelseordförande, Framtix Holdings AB
T: +46 70 555 7975
E: skjutare@framtixholdings.com


Investerarrelationer
Michael Hermansson, Executive Director, Styrelseledamot Framtix Holdings AB
T: +46 707 294 100
E: hermansson@framtixholdings.com


Teknik, vetenskap
Tomas Ohrlander, Medicine Doktor, överläkare kärlkirurgi, Rigshospitalet Köpenhamn, Styrelseledamot Framtix Holdings AB
T: +46 70 972 94 29
E: ohrlander@framtixholdings.com
 Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Innehåll från Lunds universitetAnnons

Rätt vård för barncanceröverlevare

Helena Linge, vd för startup-bolaget Concidera Health och forskare vid Lunds universitet inom fältet ”Sena effekter efter barncancerbehandling”.
Helena Linge, vd för startup-bolaget Concidera Health och forskare vid Lunds universitet inom fältet ”Sena effekter efter barncancerbehandling”.

Utvecklingen under de senaste decennierna inom barnonkologi är fantastisk – i dag överlever de flesta barn som drabbas av cancer. Dock är risken stor att patienterna får sena effekter av sin behandling. Det här är något som Lundabolaget Concidera Health vill motverka med hjälp av strukturerad hälsodata. 

I dag finns ungefär 11 000 barncanceröverlevare i Sverige. Patientgruppen behöver regelbunden medicinsk tillsyn. Detta eftersom minst 70 procent av barncanceröverlevare riskerar att drabbas av sena komplikationer efter sina behandlingar – till exempel en andra cancer, hjärtpåverkan eller infertilitet. 

– I dag blir friskförklarade barn tidigt informerade om att seneffekter kan drabba dem. Så var inte fallet för patienter som behandlades för 40 år sedan, då både information och uppföljning ofta var ofullständig och sporadisk, säger Thomas Wiebe, docent i pediatrik och pensionerad barnonkolog och tillägger: 

– Som läkare under 1990-talet var det svårt att få en överblick och förståelse för patientens behandlingshistorik – all information låg gömd i tjocka pärmar med journalhandlingar. Därför beslutade jag mig, efter ett anslag från Barncancerfonden, att skapa ett digitalt och populationsbaserat kvalitetsregister – BORISS.  

Läs mer om de seneffekter som kan drabba barncanceröverlevare

Omfattande arbete med register 

Thomas Wiebes målsättning med BORISS var att skapa en god överblick av patientens behandlingshistorik. I ett mycket omfattande arbete registrerades data om alla individer som diagnostiserats med barncancer i södra sjukvårdsregionen sedan 1970 och framåt. 

– När jag och Thomas möttes 2015 började vi utbyta tankar och idéer kring hur vi skulle kunna använda BORISS på ett innovativt sätt. Dessa idéer lade grunden för Concidera Health, säger Helena Linge, vd för startup-bolaget och forskare vid Lunds universitet inom fältet ”Sena effekter efter barncancerbehandling”.

Digital tillgång till strukturerad hälsodata

Med BORISS som grund har de utvecklat ett webbaserat system som genererar beslutsunderlag. Systemet CiCADA består av dels en digital rapport som visar överlevarens behandlingshistorik, dels ett digitalt verktyg som riskstratifierar populationen av överlevare och gör det möjligt att kalla rätt person i rätt tid till vården. 

Nu färdigställs ytterligare en del som ska sprida kunskap i vårdkedjan om patientgruppen och vilka seneffekter de kan drabbas av. Hela systemet CiCADA, där verktygen ingår, är inom kort klart för användning.

– En digital tillgång till strukturerad hälsodata ökar informations- och patientsäkerheten och är en förutsättning för medicinsk uppföljning. Personerna kan leva längre och friskare liv om de får rätt hjälp. Tidig upptäckt av seneffekter sparar också kostnader och tid i vården, säger Helena Linge. 

AI kan berika 

Dessutom undersöker de i ett forskningsprojekt om det går att finna nya samband mellan behandling och seneffekter. 

– I projektet arbetar vi med metodik lånad från AI-fältet och vår målsättning är att forskningsresultaten ska vävas in i de digitala verktygen. Vi kan genom strukturerad hälsodata göra stor skillnad i människors liv, inte bara genom forskning utan också genom konkret praktisk användning inom vården, avslutar Helena Linge. 

Ta del av ytterligare AI-satsningar vid Lunds universitet 

Fakta om Concidera Health AB

Forskningen bedrivs vid Kliniska Vetenskaper, Medicinska Fakulteten Lunds universitet, i samarbete med RISE, Climber och Region Skåne; och stöds av Vinnova och Barncancerfonden. 

Vårdprogram för överlevare har utformats av Svenska Arbetsgruppen för Långtidsuppföljning efter Barncancer. 

Concidera Health AB grundades 2018 med stöd av universitets Holdingbolag. 

Läs mer här!

 

Mer från Lunds universitet

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Lunds universitet och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?