1515

Nytt förslag kan rädda småföretagare från konkurs!

Krispaketet som tagits fram av Regeringen och Svenskt Näringsliv har fokus på storföretagen.  Några av förslagen fungerar också som hjälp för mindre företag men Låneerbjudandet från Riksbanken  missar 800 000 småföretagare med bred marginal tyvärr.

Många småföretagare har kritiserat låneerbjudandet från Riksbanken i statens krispaket. Företagarförbundet har talat med ekonomie doktor Henrik Kristensen, vd på Reguity Group AB som varit en av kritikerna, men som också presenterat en lösning.

 

Henrik säger:

  • Om företagaren lånar av Riksbankens generösa miljarder via bankerna ökar skuldsättningen i balansräkningen och när ytterligare kostnader drabbar företaget närmar sig kravet på kontrollbalansräkning med likvidationsplikt och i värsta fall konkurs snabbare. 

 

Det är detta som tusentals småföretagare reagerat på och menar att Riksbankserbjudandet i sin nuvarande form vänder sig enbart mot storföretagen som har säkerheter att låna på.

 

 

En bättre lösning för både stat och företagare. 

 

Henrik Kristensens och Företagarförbundets förslag är istället att flytta över ett par hundra miljarder till exempelvis Almi som får lov att låna ut pengarna till lägsta möjliga ränta genom ett ”konvertibellån” Konvertibellånet kan senare omvandlas till en preferensaktie med återköpsklausul

 

  • Man kan säga att Almi blir tillfällig delägare i företaget tills dess att lånet återbetalts. säger Henrik.

 

Skillnaden på detta förfarande jämfört med att låna mot säkerhet i bank är att i detta förslag, anpassat för småföretagare, blir företaget den säkerhet för lånet, istället för hos banken där företagaren måste gå in med personliga säkerheter i de flesta fall.

 

  • Denna lösning skyddar statens och skattebetalarnas utlånade pengar utan att sätta företagaren i en akut ansvarsposition. Samtidigt som staten kan rädda tiotusentals företag från att gå i konkurs. Avslutar Henrik.

 

Företagarförbundet har uppvaktat Regeringen och hoppas genom dialog få till stånd lösningen innan företag börjar ansöka om konkurser.

 

 

 

Vi kräver samtidigt en ansvarig småföretagarminister som 

enbart har småföretagares bästa för ögonen i denna kris


 

 

Mattias Rebané

Näringspolitisk talesperson
Företagarförbundet

 

0706-72 18 21

mathias.rebane@ff.se

Följande bilagor finns för nedladdning:
Release

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Innehåll från SAVRAnnons

Så undviker du avgifterna som äter ditt fondsparandes vinst

76 procent av vuxna svenskar sparar i fonder, antingen privat eller genom tjänstepensionen. Dock är kunskapen låg om vad fondavgiften kostar, hur den påverkar ens vinst samt hur man enkelt kan minimera sina fondavgifter.

När man köper en fond, betalas i de allra flesta fall en avgift i ersättning till fondförvaltaren. Ju mer aktivt förvaltad fonden är, desto högre är i regel avgiften. Vad många inte vet är att fondförmedlarna, exempelvis banker och nätbanker, ofta tar ut ett arvode för att sälja fonderna vidare till sina kunder. Denna fondprovision, även kallad kickback, är ofta lika stor som ersättningen till fondförvaltaren. Förenklat kan man därför säga att hälften av fondavgiften man betalar går till förvaltaren av fonden, och hälften går till banken. 

Miljarder i provision till bankerna

Enligt SVT betalade svenska sparare och framtida pensionärer ca 35 miljarder kronor i avgifter under 2020. En betydande del av dessa avgifter går till de förmedlande bankerna, och utgör en stor del av deras vinster. 

Detta system är kritiserat och till och med förbjudet i länder som Storbritannien, Nederländerna och Schweiz. Så sent som i februari 2021 meddelade Finansinspektionen att de vill att fondprovisioner ska förbjudas, bland annat för att de anser att det finns en intressekonflikt mellan spararna och förmedlarna: Genom att rekommendera fonder med dyra avgifter, tjänar fondförmedlaren mer pengar.

Halvera dina fondavgifter och optimera din vinst

Spartjänsten Savr ger rabatt på fondavgifterna: Istället för att ta en fondprovision, ger Savr tillbaka provisionen till dig som sparare. Där behöver du inte starta ett helt nytt sparande, utan kan enkelt flytta ditt befintliga innehav till plattformen för att ta del av de rabatterade avgifterna. Läs mer om erbjudandet och hur en flytt går till på savr.com.

Om Savr:

Savr är spartjänsten som ger sina kunder 30-50% rabatt på fondavgifterna jämfört med bankerna, men med samma statliga garantier och skydd som banken.

Till skillnad från banker och nätbanker betalar Savr tillbaka fondprovisionen till sina kunder. Detta resulterar i att de kan erbjuda samma fonder som bankerna, men till lägre avgifter. Istället för fondprovision tar de endast en fast plattformsavgift på 0,09%.

Savr har över 65 000 sparare, och var 10:e minut flyttas ett sparande till savr.com.

 

Mer från SAVR

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SAVR och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?