1515
Annons

Är den nya marknaden för företagslån enbart positiv?

Branschen för företagslån växer så det knakar och småföretagare lånar nu mer pengar än någonsin. Orsaken till detta är nödvändigtvis inte att behovet av företagsfinansiering är större nu än förr. Snarare kan det handla om att möjligheterna att få låna är betydligt bättre. Tidigare var företagare tvungna att vända sig till en av storbankerna för att få finansiering till sin verksamhet. Hos storbankerna fanns en stor ovilja att låna ut till de verksamheter som vare sig hade en säkerhet att gå in med eller flera års bokslut att visa upp. Nya aktörer som fokuserar på mindre företag har nu tillkommit till marknaden vilket gör att lån för småföretagare blivit mer tillgängliga. Därför räcker det med personlig borgen som säkerhet för det mindre företag som vill ta ett lån idag.

Att marknaden för företagslån har expanderat gör det enklare för småföretagare att finansiera nödvändiga investeringar. Många företagare har tidigare vittnat om svårigheten att få företagslån hos landets större banker. När småföretag nekats lån har ägare fått gå in och ta blancolån för att kunna hålla sina verksamheter levande. Detta har inneburit en stor ekonomisk risk för företagaren i fråga. Att finansbolag och nischade banker med ett nytt synsätt tagit upp konkurrensen med storbankerna har därför förändrat marknaden i grunden.

 

Personlig borgen en förutsättning för företagslån

 

Oavsett vilken aktör på marknaden för företagsfinansiering man vänder sig till är personlig borgen ofta en förutsättning att få låna. Personlig borgen innebär i korta drag att ägaren till företaget tar på sig betalningsansvaret för lånet om företaget inte sköter återbetalningen. Med andra ord behöver ägaren i fråga ta en personlig ekonomisk risk för att företaget ska få låna pengar. Långt ifrån alla entreprenörer tar sig tid att reflektera över denna risk. Vill det sig illa kan betalningsansvaret landa på ägaren vilket kan liknas med att ägaren själv tagit ett privatlån.

 

För den som driver ett aktiebolag i Sverige idag finns det ingen koppling mellan ägarens privata ekonomi och själva företaget. Aktiebolag ses som egna juridiska personer vars ekonomi inte ”smittar” av sig på ägaren. Detta skydd försvinner dock för den som väljer att gå i personlig borgen för ett företagslån. Med anledning av detta resonemang har Allt om Företagslån gjort en beräkning över vad kostnaden för ett företagslån blir kontra kostnaden för ett vanligt blancolån. (Personlig borgen gäller vid företagslån till aktiebolag. För företagslån till handelsbolag och enskild firma är ägare automatiskt personligt ansvariga för företagets skulder.)

 

Vänder man sig till en känd låneförmedlare för ett vanligt privatlån och har en god kreditvärdighet kan man låna 100 000 kr och betala en effektiv ränta på 6,06%. Detta innebär en totalkostnad på 103 225 kr. Vänder man sig istället till en känd aktör för företagslån så kan man låna 100 000 kr med personlig borgen och betala en effektiv ränta på 13,2%. Detta innebär en totalkostnad på 106 900 kr. Betalning av ränta och amortering sker månadsvis i bägge fallen.

 

Förutsatt att företaget direkt skulle få problem med återbetalningen och betalningsansvaret går över till borgensmannen så är företagslånet ett dyrt alternativ. Så även om tillgängligheten för företagslån i sig är positiv så finns det även negativa aspekter av marknadens snabba expansion. Att finansbolagen heller inte redovisar några effektiva räntor gör det ännu svårare för företagare att fatta ett välgrundat beslut baserat på vilka risker och kostnader som finns.

 

Mikrogaranti från EU förändrar förutsättningarna

 

Något som förändrat förutsättningarna för småföretagare är Europeiska Investeringsfondens mikrogaranti. Mikrogarantin från EIF underlättar finansieringssituationen för småföretag med max nio anställda. Detta gäller dock enbart företagslån upp till 250 000 kr. Istället för att företagaren i fråga ska behöva gå i personlig borgen för 100% av lånesumman går EU in och täcker den största delen. Företagaren behöver bara gå i borgen för 20% av lånebeloppet i samband med att ett företagslån med mikrogaranti tas.

 

För att kunna utnyttja stödformen från EU måste företaget som ska låna pengar uppfylla vissa grundkrav. Utöver att antalet anställda inte får uppgå till fler än nio personer så får företaget inte heller ha en omsättning som överstiger 20 miljoner. Vidare måste det finnas minst ett godkänt bokslut och det får inte finnas några betalningsanmärkningar på företaget.
 

Ett företagslån med mikrogaranti ger entreprenörer möjlighet att låna utan att behöva ta en alltför stor ekonomisk risk. För att få låna med dessa förutsättningar krävs det dock att man vänder sig till en långivare som tilldelats mikrolånegarantin från Europeiska Investeringsfonden. I nuläget är det enbart Marginalen Bank som tilldelats denna garanti i Sverige.

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se

Innehåll från RekomoAnnons

Tänker andra hand i första hand

Fler och fler företag och organisationer inser fördelarna med att tänka begagnat i stället för nytt när de gör om sina kontor. Rekomo hjälper företag att inreda med återbrukade och prisvärda möbler.

– Vi köper, säljer och hyr ut begagnade kontorsmöbler över hela Sverige, förklarar Jonas Åström, VD Rekomo. Vi erbjuder allt från hela arbetsplatser med bord, stolar, skärmväggar, förvaring men även möbler till övriga utrymmen som lounger, fikarum och konferensrum.

Helhetslösning

Jonas Åström menar att det inte är svårare att köpa in begagnad kontorsinredning än att köpa helt nytt.

– Vi är som vilket annat inredningsföretag som helst. Vi har ett stort utbud av återbrukade kvalitetsmöbler och köper in stora kvantiteter så vill man ha en enhetlig möblering löser vi det.

Rekomo hjälper till med allt från att komma med inredningsförslag till leverans och montering.  Dessutom kan de köpa och hämta de gamla möblerna för återanvändning hos andra företag. 

– Många kontorsmöbler och annan inredning är av väldigt bra kvalitet och håller länge. Sådana möbler köper vi gärna in. Även om fler och fler tänker andra hand i första hand slängs det tyvärr fortfarande alldeles för mycket möbler. Är en stolsdyna sliten så kan vi klä om stolen i ett nytt fräscht tyg i den färg kunden vill ha, säger Jonas Åström.

Nytt kontor till halva priset

Ofta går det knappt att se att möblerna är begagnade och många hade nog blivit förvånade om de visste att all inredning i det splitternya kontoret faktiskt är återbrukat. Prislappen för en kontorsrenovering med begagnad inredning brukar hamna på ungefär hälften av vad det hade kostat att köpa in helt nytt. Men även om ekonomin är viktig så är miljöbesparingen den största vinsten.

Attraherar arbetskraft

Många företag har idag hållbarhet som ledstjärna och då ska det naturligtvis även inbegripa kontorsrenoveringen. Och den ökade miljömedvetenheten märks, intygar Jonas Åström.

– Förr köpte man begagnat för att det var billigare, idag har det svängt och nu köper många begagnat främst för att det är bättre för miljön. För många företag är det också ett medvetet val för att locka yngre miljömedvetna medarbetare som vill arbeta på ett företag som tar miljön och hållbarhetsfrågan på allvar. 

På senare tid har även flera offentliga verksamheter genom ramavtal fått förutsättningar att inreda sina lokaler med begagnade möbler. Det är ett stort steg framåt.

Flerårsgaranti och leasingmöjligheter

Marknaden för begagnade kontorsmöbler har utvecklats mycket de senaste åren och Rekomo erbjuder alltid minst två års garanti även på begagnade kontorsmöbler. Det finns också möjlighet att hyra eller leasa möbler.

– Kunden kan välja om man vill hyra en månad eller över en längre period. Företagen får en ökad flexibilitet och kan anpassa sitt kontor efter olika behov, säger Jonas Åström.

Om Rekomo
Rekomo säljer, köper och hyr ut begagnade kontorsmöbler till kontor i hela landet och har erbjudit återvunna och prisvärda kontorsmöbler sedan 1992. Grunden i affärsidén är hög kundnöjdhet och låg miljöpåverkan – det är lika viktigt att kunden ska bli nöjd med sitt kontor som att rädda miljön. 

Läs mer på rekomo.se

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Rekomo och ej en artikel av Dagens industri

HydrogenPro ASA – HydrogenPro successfully lists on the main list of Oslo Børs

Porsgrunn, Norway, 3 October 2022 - HydrogenPro ASA (OSE: HYPRO) (the “Company” or "HydrogenPro”) today has its first day of trading on the main list of Oslo Børs, following an uplisting from Euronext Growth Oslo (the "Listing"). The Company's shares trade under the ticker "HYPRO" on Oslo Børs.

“This is yet another milestone for HydrogenPro. Our development the last two years makes uplisting to the main list on Oslo Stock Exchange a natural next step. Now, even more of the private and institutional investors can add our stock to their portfolios. We look forward to increasing our global presence as a leader within the green hydrogen sector.”, says Richard Espeseth, Interim CEO and founder.

Pareto Securities AS acted as financial advisor and Advokatfirmaet Schjødt AS acted as legal advisor to the Company in connection with the Listing.

Further information about HydrogenPro may be found at https://hydrogen-pro.com/

Contact:

For more information, please contact:

Martin T. Holtet, CFO, +47 92 24 49 02, martin@hydrogen-pro.com.

About HydrogenPro:

HydrogenPro is a technology company and an OEM for high pressure alkaline electrolyser and supplies large scale green hydrogen plants, all ISO 9001, ISO 45001 and ISO 14001 certified. The Company was founded in 2013 by individuals with background from the electrolysis industry which was established in Telemark, Norway by Norsk Hydro in 1927.

We are an experienced engineering team of leading industry experts, drawing upon unparalleled experience and expertise in the hydrogen and renewable energy industry.

This information is subject of the disclosure requirements pursuant to section 5 -12 of the Norwegian Securities Trading Act.

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera