Annons

Nya tjänster förenklar registrering av lei kod

För det företag som handlar med värdepapper är en unik internationell identifieringskod (Legal Entity Identifier) nödvändig. Detta sedan det nya värdepappersregelverket MiFID2 började gälla den 3 januari 2018. Trots att reglerna inte längre är så nya så är det många företagare som fortfarande inte känner till LEI och hur systemet kring LEI-koder fungerar. På senare tid har nya tjänster för registrering av lei lanserats och även antalet aktörer som erbjuder sådana tjänster har ökat. Detta bidrar till att det nu blir enklare att registrera- och förnya LEI även för den som inte är insatt i regelverket.

Legal Entity Identifier (LEI) är en unik identifieringskod som är obligatorisk för det företag eller den organisation som är aktiv på värdepappersmarknaden. Koden är alfanumerisk och består av tjugo bokstäver och siffror. Varje lei kod är unik och kan kopplas till ett specifikt företag eller organisation. Syftet med koden är att kunna identifiera juridiska personer som är aktiva på värdepappersmarknaden och således kunna upprätthålla en transparent rapportering.

Registrera lei kod online

Den som har ett företag eller en organisation som handlar med värdepapper måste ha en giltig lei kod. Detta oavsett om företaget i fråga handlar med aktier, terminer, obligationer, optioner eller börshandlade fonder. Det enda undantaget är företag som innehar en kapitalförsäkring då det är försäkringsbolaget i fråga som är den formella ägaren till innehållet i försäkringen. I övrigt är alltså lei kod obligatorisk för den juridisk person som handlar med finansiella instrument.

Att registrera lei kod är numera enkelt och kan göras online på bara några minuter. Det finns många bra tjänster för detta. Ett exempel är Leiregister.se där kan du registrera LEI på 2 minuter till en av marknadens lägsta priser. För att få erbjuda registrering- och förnyelse av LEI krävs ett tillstånd från GLEIF. GLEIF är den organisation som står bakom och upprätthåller hela systemet för Legal Entity Identifier. De utgivare som fått tillstånd från GLEIF kallas för LOU. Varje LOU är kopplad till olika ombud och tjänsteleverantörer som får tillhandahålla registrering- och förnyelse av LEI. Marknadsföringen av dessa tjänsteleverantörer har på senare tid ökat vilket gör det enklare för juridiska personer att hitta en lämplig tjänst för lei-registrering.

Viktigt att förnya sin LEI

Giltighetstiden för en LEI-kod är begränsad och det är därför av största vikt för de juridiska personer som vill fortsätta att handla med värdepapper att förnya sin LEI. En lei kod är giltig under ett år innan den måste förnyas igen. Att förnya lei kod går till på samma sätt som att registrera en lei kod. Själva uppsättningen av koden förblir den samma men giltighetstiden förlängs. Med de nya tjänsterna för registrering- och förnyelse som återfinns online är det nu möjligt för företag att förnya lei kod för flera år åt gången. Det är då tjänsteleverantören i fråga som ser till att koden förnyas varje år under den period som företaget betalat för. På så sätt slipper företagare lägga tid och kraft på att själva sköta processen varje år och kan istället fokusera på sina affärer.

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Innehåll från HowdenAnnons

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden

Howden M&A är inte bara en av Storbritanniens och Kontinentaleuropas ledande förmedlare av transaktionsförsäkringar – för ett drygt år sedan så etablerade bolaget även sitt första Nordenkontor i Stockholm, en satsning som resulterat i att de nu tagit betydande marknadsandelar i alla nordiska länder.

Efter att Howden M&A under 2019 öppnade sitt första nordiska kontor i Stockholm under ledning av Carl Levin och Alexander Rasmussen, båda tidigare advokater på ledande advokatbyråer i Stockholm respektive Köpenhamn, har firman haft fullt upp.  

– Den lokala etableringen har tagits emot med stort intresse från Private Equity-sektorn, fastighetsbolag samt mer traditionella bolag med ett högt transaktionsflöde. Många av de stora aktörerna inom dessa sektorer och deras internationella advokatbyråer har redan jobbat med oss i andra europeiska länder, där de uppskattat vår service och kompetens. Nu börjar även fler lokala aktörer samt de främsta advokatbyråerna i Sverige, Norge, Finland och Danmark få upp ögonen för den kvalitativa rådgivning vi erbjuder och hur vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Carl Levin, Head of Sweden. 

Transaktionsspecialister 

Howden M&As snabba tillväxt och starka varumärke i Europa är byggt på försäkringsrådgivning med boutiquekänsla som kombinerar firmans entreprenöriella drivkraft och engagemang med tillgänglighet och ledande försäkringsexpertis. Fundamentet är byggt på att kunna bistå både säljare och köpare genom hela försäkringsprocessen med team av erfarna specialister som har mångårig erfarenhet av transaktioner från advokatbyråer, investmentbanker, revisionsbyråer och konsultfirmor, fortsätter Carl.

– Vi får ofta höra av våra klienter och deras rådgivare att vi har ett värdeskapande och ändamålsenligt förhållningssätt i vår rådgivning. Vi arbetar mycket med att vara proaktiva och går alltid på djupet för att förstå våra klienters transaktioner, deras avtal och de relaterade riskerna. Utöver den förväntade förhandlingen och förmedlingen av själva försäkringsavtalet så arbetar vi alltid nära klienten och dess rådgivare, där vi bland annat bidrar med detaljarade råd kring alltifrån formuleringen av garantierna i transaktionsavtalen till omfattningen av rådgivarnas så kallade due diligence, allt för att säkerställa en effektiv process och bästa försäkringsskydd, förklarar han.

Inte bara private equity-kunder

Ett av skälen till branschens och Howden M&As snabba tillväxt har varit transaktioner relaterade till när private equity och större fastighetsfonder vill göra ”clean exits”. En pågående trend är dock att även andra aktörer börjat inse fördelarna med transaktionsförsäkringar och att det inte bara är de stora affärerna som går att försäkra.

– Konceptet går i huvudsak ut på att en köpare tecknar en transaktionsförsäkring som är avsedd att täcka säljarens monetära ansvar till följd av garantibrott under ett överlåtelseavtal, därmed överförs risken från säljaren till en försäkringsgivare. Köpeskillingen kan då disponeras fritt och eventuella skadeanspråk för garantibrott riktas mot en försäkringsgivare istället för säljaren. Detta är givetvis inte endast av intresse för private equity, då alltifrån koncerner som avyttrar dotterbolag till individer som avyttrar en familjeägd fastighet kan dra fördel av att inte behöva tvista om eller avsätta medel för eventuella garantibrott. Denna del av försäkringsmarknaden har dessutom blivit allt mer konkurrensutsatt och vi kan idag hitta försäkringsgivare som erbjuder prisvärda lösningar för affärer eller investeringar med transaktionsvärden redan från 100 miljoner kronor, avslutar Carl. 

Fakta

Howden M&A är ett försäkringsförmedlingsbolag som tillhandahåller expertis och råd kring transaktionsförsäkringar. Howden M&As Nordenkontor etablerades i Stockholm 2019 och bolaget har närvaro i hela Europa med huvudkontor i London samt lokalkontor i Stockholm, Frankfurt, München, Amsterdam, Madrid, Warszawa och Paris. Howden M&A är en del av Hyperionkoncernen som är en av världens största personalägda försäkringsförmedlingsgrupper med över 5 000 medarbetare i 40 länder.

Läs mer om Howden M&A

Läs mer om Howden group 

 

Mer från Howden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howden och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?