Hoppa till innehållet

Annons

Stora ränteskillnader mellan män och kvinnor som lånar pengar

PressreleaseMän och kvinnor runt om i Sverige lånar pengar för att samla lån, köpa bostad, renovera hemmet, och mycket annat. Men de gör det inte till lika villkor. Kvinnor betalar mer i ränta än vad männen gör på sina lån.

Andelen svenskar som tar stora privatlån fortsätter att öka i Sverige. Männen lånar i huvudsak till fordon och renoveringar medan kvinnor i större grad lånar för att samla lån. När män och kvinnor ansöker om privatlån är ränteskillnaden påtaglig. Kvinnorna får oftast högre ränta än männen och med tanke på att det genomsnittliga privatlånet är knappa 80 000 kronor förlorar kvinnorna tusentals kronor i samband med att de lånar pengar.

Störst är differensen i Blekinge län där männen betalar en ränta på i genomsnitt 9,72 procent medan kvinnorna betalar 10,49 procent i ränta. Det är en skillnad på 0,77 procentenheter.

Av alla svenska län är det bara i Västernorrlands län och i Stockholms län som skillnaden är till kvinnornas fördel. Där är räntan för kvinnor 0,15 och 0,01 procentenheter lägre. I riket som helhet beviljas männen privatlån med 0,17 procentenheter lägre ränta.

Exempel: En man och en kvinna från Blekinge lånar 80 000 kronor vardera. Båda väljer att betala tillbaka lånet på 7 år. Mannen får en effektiv ränta på 9,72 procent medan kvinnan får en effektiv ränta på 10,49 procent.

Mannens totala kostnad för lånet landar på 30 590 kronor.

Kvinnans totala kostnad för lånet landar på 33 269 kronor.

Skillnaden i räntekostnader mellan mannen och kvinnan blir 2 679 kronor.

Siffrorna kommer från Finansinspektionens senaste rapport om konsumtionslån och från diverse långivare och låneförmedlare, däribland Lendo.

Viktigt att jämföra lånen för att få lägre ränta

Varför räntorna skiljer sig åt mellan kvinnor och män kan bero på många saker.

Som tidigare nämnt tar kvinnor i huvudsak lån för att samla sina dyra småkrediter medan männen oftare lånar till fordon och renoveringar. Därmed kan lånebeloppen skilja sig åt och då även räntan.

Att räntorna skiljer sig åt kan även förklaras av löneskillnaden mellan män och kvinnor. Senaste siffrorna visar en skillnad på 10,7 procent, och om hänsyn tas till ålder, utbildningsnivå och yrken är skillnaden 4,4 procent. Ju högre lön en person har i förhållande till sina utgifter, desto större möjlighet finns det till en lägre ränta.

Det är inte möjligt att få exakt samma räntesats för både män och kvinnor. Men det finns ett enkelt knep du kan ta till för att sänka dina räntekostnaderna. Jämför lånens räntor med varandra. På Speqta Låneguiden finns det möjlighet att jämföra räntorna på olika typer av lån hos både banker och långivare. Syftet med att jämföra räntor är att på ett enkelt och effektivt sätt hitta de billigaste lånen. Om fler kvinnor började jämföra sina konsumtionslån skulle räntekostnaderna kunna minska med tusentals kronor.

– De stora privatlånen blir bara fler och fler, och det gör det än mer viktigt att jämföra räntorna innan man lånar. Bara genom att få ned räntan några få procentenheter kan man spara mycket pengar över tid, säger Dieter Wallmark-Kalisch, produktansvarig på Speqta Låneguiden.

Störst ränteskillnad mellan män och kvinnor

 1. Blekinge län – Männen snittränta: 9,72% Kvinnornas snittränta: 10,49%
  Differens: 0,77 procentenheter
 2. Västerbottens län – Männens snittränta: 8,95% Kvinnornas snittränta: 9,68%
  Differens: 0,73 procentenheter
 3. Jönköpings län – Männens snittränta: 9,64% Kvinnornas snittränta: 10,24%
  Differens: 0,60 procentenheter
 4. Kronobergs län – Männens snittränta: 9,59% Kvinnornas snittränta: 10,09%
  Differens: 0,50 procentenheter
 5. Jämtlands län – Männens snittränta: 8,95% Kvinnornas snittränta: 9,36%
  Differens: 0,41 procentenheter

Lägst ränteskillnad mellan män och kvinnor

 1. Västernorrlands län – Männens snittränta: 9,80% Kvinnornas snittränta: 9,65%
  Differens: - 0,15 procentenheter
 2. Stockholms län – Männens snittränta: 9,46% Kvinnornas snittränta: 9,45%
  Differens: - 0,01 procentenheter
 3. Hallands län – Männens snittränta: 9,48% Kvinnornas snittränta: 9,56%
  Differens: 0,08 procentenheter
 4. Västra Götalands län – Männens snittränta: 9,80 % Kvinnornas snittränta: 9,89%
  Differens: 0,09 procentenheter
 5. Kalmar län – Männens snittränta: 9,74% Kvinnornas snittränta: 9,85%
  Differens: 0,11 procentenheter

 

Dieter Wallmark-Kalisch

Produktansvarig
dieter@speqta.com
073-666 19 00

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se

Innehåll från LexusAnnons

Tekniken bakom nya lyxiga elbilen

Banbrytande styrning, smarta funktioner och en smidig körupplevelse.

Nu är det världspremiär för RZ – Lexus storsatsning inom elbilssegmentet.

– Vi bygger inte en vanlig elbil, vi bygger en Lexus, säger Takashi Watanabe, chefsingenjör på Lexus.

Extern länk: Läs mer om nya elbilen Lexus RZ 

Innovativ design och teknik – det är två världar som korsas i nya Lexus RZ. Detta är en av de första elbilarna som Lexus lanserar, men bygger på nästan 20 års erfarenhet av att utveckla fordon med elektrisk drivning. Lexus introducerade sin första elhybrid, Lexus RX, redan 2005.

– Nu bygger vi inte en vanlig elbil, vi bygger en Lexus, säger Takashi Watanabe, chefsingenjör på Lexus.

En mycket spännande nyhet kommer dock först om ett par år. När Lexus utvecklade nya RZ skapade de även ett nytt revolutionerande styrsystem med en Yoke-ratt. Detta system med steer-by-wire-teknik kommer att fortsätta utvecklas och går att välja som extrautrustning till Lexus RZ från våren 2025.

Frosteffekt i tak

Nya Lexus RZ har även en innovativ panoramatakfunktion, kallad Dimoramatak. Detta glastak har en frosteffekt som gör det möjligt att förvandla hela taket till en frostad yta med ett enkelt knapptryck, vilket ger skydd från solen.

För att skapa bästa möjliga väghållning och prestanda är RZ utrustad med DIRECT4, Lexus intelligenta fyrhjulsdrift. Systemet anpassar kontinuerligt greppet för alla fyra hjulen, och ger en smidig och responsiv körupplevelse.

Skräddarsy belysningen

Inne i kupén kan atmosfären anpassas efter ditt humör med hjälp av Mood Selector som låter dig skräddarsy belysningen med en palett på 64 olika färger. Kupén är också omsorgsfullt designad för att erbjuda största möjliga tystnad. Vindrutan är tillverkad av akustiskt glas, och dörrlister samt motorhuvens dubbla låssystem bidrar ytterligare till att minska påträngande ljud.

Som tekniken för energibesparing används infravärme i RZ för att komplettera klimatanläggningen och värma kupén snabbare och mer effektivt. Denna funktion använder infraröd strålning för att värma fasta objekt direkt framför elementen, vilket ger en känsla av en varm filt runt benen. Infravärmen minskar också belastningen på luftkonditioneringssystemet vilket gör att RZ sparar energi.

Slank design

Lexus RZ 450e är byggd på en dedikerad elbilsplattform och har utformats för att sticka ut bland sina konkurrenter med en slank och sportig design. Bakom ratten kommer du att märka att bilen är designad med föraren i fokus, med responsiv acceleration och inbromsning tack vara fyrhjulsdriften DIRECT4.

Förutom tekniska innovationer har Lexus RZ även utrustats med det omfattande säkerhetssystemet Lexus Safety System + inkl Proaktiv Körassistans. Lexus RZ är en elbil som tack vare sin tekniska mångfald levererar en enastående körupplevelse

– RZ har utvecklats med syftet att skapa en unik elbil som känns säker att åka i, behaglig att befinna sig i och är spännande att köra, säger Takashi Watanabe.

Extern länk: Läs mer om nya elbilen Lexus RZ 

 

Mer från Lexus

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Lexus och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera