1515
Annons

Stora ränteskillnader mellan män och kvinnor som lånar pengar

Män och kvinnor runt om i Sverige lånar pengar för att samla lån, köpa bostad, renovera hemmet, och mycket annat. Men de gör det inte till lika villkor. Kvinnor betalar mer i ränta än vad männen gör på sina lån.

Andelen svenskar som tar stora privatlån fortsätter att öka i Sverige. Männen lånar i huvudsak till fordon och renoveringar medan kvinnor i större grad lånar för att samla lån. När män och kvinnor ansöker om privatlån är ränteskillnaden påtaglig. Kvinnorna får oftast högre ränta än männen och med tanke på att det genomsnittliga privatlånet är knappa 80 000 kronor förlorar kvinnorna tusentals kronor i samband med att de lånar pengar.

Störst är differensen i Blekinge län där männen betalar en ränta på i genomsnitt 9,72 procent medan kvinnorna betalar 10,49 procent i ränta. Det är en skillnad på 0,77 procentenheter.

Av alla svenska län är det bara i Västernorrlands län och i Stockholms län som skillnaden är till kvinnornas fördel. Där är räntan för kvinnor 0,15 och 0,01 procentenheter lägre. I riket som helhet beviljas männen privatlån med 0,17 procentenheter lägre ränta.

Exempel: En man och en kvinna från Blekinge lånar 80 000 kronor vardera. Båda väljer att betala tillbaka lånet på 7 år. Mannen får en effektiv ränta på 9,72 procent medan kvinnan får en effektiv ränta på 10,49 procent.

Mannens totala kostnad för lånet landar på 30 590 kronor.

Kvinnans totala kostnad för lånet landar på 33 269 kronor.

Skillnaden i räntekostnader mellan mannen och kvinnan blir 2 679 kronor.

Siffrorna kommer från Finansinspektionens senaste rapport om konsumtionslån och från diverse långivare och låneförmedlare, däribland Lendo.

Viktigt att jämföra lånen för att få lägre ränta

Varför räntorna skiljer sig åt mellan kvinnor och män kan bero på många saker.

Som tidigare nämnt tar kvinnor i huvudsak lån för att samla sina dyra småkrediter medan männen oftare lånar till fordon och renoveringar. Därmed kan lånebeloppen skilja sig åt och då även räntan.

Att räntorna skiljer sig åt kan även förklaras av löneskillnaden mellan män och kvinnor. Senaste siffrorna visar en skillnad på 10,7 procent, och om hänsyn tas till ålder, utbildningsnivå och yrken är skillnaden 4,4 procent. Ju högre lön en person har i förhållande till sina utgifter, desto större möjlighet finns det till en lägre ränta.

Det är inte möjligt att få exakt samma räntesats för både män och kvinnor. Men det finns ett enkelt knep du kan ta till för att sänka dina räntekostnaderna. Jämför lånens räntor med varandra. På Speqta Låneguiden finns det möjlighet att jämföra räntorna på olika typer av lån hos både banker och långivare. Syftet med att jämföra räntor är att på ett enkelt och effektivt sätt hitta de billigaste lånen. Om fler kvinnor började jämföra sina konsumtionslån skulle räntekostnaderna kunna minska med tusentals kronor.

– De stora privatlånen blir bara fler och fler, och det gör det än mer viktigt att jämföra räntorna innan man lånar. Bara genom att få ned räntan några få procentenheter kan man spara mycket pengar över tid, säger Dieter Wallmark-Kalisch, produktansvarig på Speqta Låneguiden.

Störst ränteskillnad mellan män och kvinnor

 1. Blekinge län – Männen snittränta: 9,72% Kvinnornas snittränta: 10,49%
  Differens: 0,77 procentenheter
 2. Västerbottens län – Männens snittränta: 8,95% Kvinnornas snittränta: 9,68%
  Differens: 0,73 procentenheter
 3. Jönköpings län – Männens snittränta: 9,64% Kvinnornas snittränta: 10,24%
  Differens: 0,60 procentenheter
 4. Kronobergs län – Männens snittränta: 9,59% Kvinnornas snittränta: 10,09%
  Differens: 0,50 procentenheter
 5. Jämtlands län – Männens snittränta: 8,95% Kvinnornas snittränta: 9,36%
  Differens: 0,41 procentenheter

Lägst ränteskillnad mellan män och kvinnor

 1. Västernorrlands län – Männens snittränta: 9,80% Kvinnornas snittränta: 9,65%
  Differens: - 0,15 procentenheter
 2. Stockholms län – Männens snittränta: 9,46% Kvinnornas snittränta: 9,45%
  Differens: - 0,01 procentenheter
 3. Hallands län – Männens snittränta: 9,48% Kvinnornas snittränta: 9,56%
  Differens: 0,08 procentenheter
 4. Västra Götalands län – Männens snittränta: 9,80 % Kvinnornas snittränta: 9,89%
  Differens: 0,09 procentenheter
 5. Kalmar län – Männens snittränta: 9,74% Kvinnornas snittränta: 9,85%
  Differens: 0,11 procentenheter

 

Dieter Wallmark-Kalisch

Produktansvarig
dieter@speqta.com
073-666 19 00

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Swedish developer of large scale Solar pv projects Helios Nordic Energy AB in yet another landmark transaction

Helios Nordic Energy AB, a developer of large-scale PV solar parks has entered into agreement with a Danish solar energy company Nordic Solar, that owns and operates PV solar plants across Europe, to acquire four projects in Helios project pipeline.

The four projects are in the south of Sweden of which three are in SE3 and one in SE4. They have a total combined capacity of approx. 220 MWp.

Following their scheduled completion in 2023, -24 and -25, the four parks will lead to avoidance of approx. 132,000 tonnes of carbon dioxide emissions every year and the generated electricity will meet the annual electricity need of about 44,000 Swedish households.

”Solar parks are an excellent way to rapidly and climate friendly increase electricity production. We at Helios are on our way to establish ourselves as leaders within this segment of the solar business – and it is very gratifying that we have managed to gain the confidence of international investors to both deliver and manage their projects”, says Magnus Rahm, project manager at Helios Nordic Energy AB.

In addition to delivering the projects fully permitted and with grid connections, Helios will also provide project management services during construction and technical and commercial management -services during the operation of the plants.

“We in the Helios team are very proud to make this deal with Nordic Solar whom we think is an excellent partner and where we complement our skillsets and ambitions with the common goal to add more, much needed renewable electricity production, to the great benefit of Nordic electricity consumers”, says Andreas Tunbjer, CEO of Helios Nordic Energy.

Nordic Solar CEO, Nikolaj Holtet Hoff, adds:

“We are experiencing an enormous demand for green energy, and the accelerated transition from fossil to green energy, not least in Scandinavia, has created a vacuum that requires a significant and rapidly rising production capacity. That is why we are pleased to be able to present four completely new solar parks in the southern Swedish region, which will be built by Helios Nordic Energy, which is a strong Swedish project developer. ”

Setterwalls Advokatbyrå has acted as legal advisor to the seller

For more info contact Andreas Tunbjer, CEO of Helios Nordic Energy AB andreas.tunbjer(at)heliosnordic.com

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

 • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

 • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

 • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

 • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?