1515

3 av 4 organisationer har problem med förändringsledning

Den viktigaste framgångsfaktorn för att lyckas med digitalisering och att implementera ny teknik är en genomgripande förståelse för den digitala affären i verksamheten. Samtidigt har tre av fyra organisationer stora utmaningar med förändringsledning, det visar KPMG:s senaste rapport om projekthantering i Sverige.

Moderna affärsmodeller kräver tätt samarbete mellan IT och verksamheten. Samarbetet är nödvändigt för lyckade projekt – där förändringsledning är en av de mest kritiska funktionerna men som ofta får allt för lite utrymme, det visar den senaste upplagan av Swedish Project Review.

– Flera olika delar måste samverka för en framgångsrik digitalisering. Många av våra kunder eftersöker en partner som kan stötta och ge teknisk rådgivning i frågor som systemval, automatisering, AI och datahantering. Även om tekniken i sig kan vara utmanande och en viktig del av erbjudandet, är det sällan mest kritiskt. Det handlar fortfarande om att få människor att förhålla sig till förändringen och agera på ett nytt sätt, säger Henrik Bagewitz, Head of Project Advisory på KPMG Sverige.

Stor anledning till att IT-projekt misslyckas

Samtidigt visar studien att tre av fyra organisationer har stora utmaningar kopplade till förändringsledning, vilket är en stor anledning till att IT-relaterade projekt misslyckas.

– Många organisationer har i dag utmaningar med samarbetet mellan IT och affär, något som ofta beror på en förväntan att IT ska kunna översätta affärens behov till handling. Digitaliseringen måste ses som en integrerad del av verksamheten och vara en del av affärsstrategin. Kunskapen kan inte heller begränsas till ett tekniskt perspektiv utan skälet till och effekterna av digital transformation måste drivas av affären utifrån ett kund- och lönsamhetsperspektiv, säger Henrik Bagewitz.

”Unik analys av projektmognaden i Sverige”

Sannolikheten att misslyckas med projekt är större för organisationer som litar allt för mycket på den nya tekniken utan att ta hänsyn till andra viktiga faktorer. För att få ut värde av förändringen krävs nya effektiva processer och arbetssätt med tydligt ägandeskap, kommunikation och utbildning.

– Vi på PMI Sweden Chapter har för fjärde året i rad genomfört denna unika analys av projektmognaden i Sverige, tillsammans med KPMG. En viktig aspekt för organisationer som genomgår en digital transformation är att kunna arbeta snabbrörligt med innovation och agila principer som vägleder utvecklingen, säger Ola Stensson, Vice President Special Projects på PMI.

 

Läs hela rapporten här: Swedish Project Review 2020.

 

För mer information, vänligen kontakta:
Henrik Bagewitz, Head of Project Advisory, KPMG Sverige, henrik.bagewitz@kpmg.se.

Ola Stensson, Vice President Special Projects, PMI, ola.stensson@pmi-se.org.

 

Om rapporten

Swedish Project Review är Sveriges ledande index för projekt. Rapporten görs i samarbete mellan KPMG och Project Management Institute (PMI) och beskriver trender, framgångsfaktorer samt ger branschspecifika nyckeltal. Årets rapport är den fjärde i ordningen – fokus ligger på digitalisering, transformation och ny teknik. Rapporten bygger på svar från 429 personer som arbetar med projektledning, med kompletterande djupintervjuer.

Om PMI SE

PMI SE är en ideell förening som består av professionella projektledare som på volontärbasis erbjuder kompetensutveckling och nätverk för individer som arbetar i projekt. PMI har globalt 565 000 medlemmar i 208 länder.

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Innehåll från VismaAnnons

Experten: Hög tid att framtidssäkra företaget med digital omställning

Bokföring, fakturering och lönehantering har typiska rutiner som går att effektivisera avsevärt med digitala arbetsflöden, säger Helene Struthers, digitaliseringsexpert på Visma Spcs.
Bokföring, fakturering och lönehantering har typiska rutiner som går att effektivisera avsevärt med digitala arbetsflöden, säger Helene Struthers, digitaliseringsexpert på Visma Spcs.

Det finns en tydlig ekonomisk vinst kring att effektivisera företaget och fokusera på affären, men för att nå dit kommer det i framtiden att krävas ett tydligt hållbart digitalt företagande. Och det går att komma igång snabbt. Det menar Helene Struthers, expert inom digitala ekonomiprocesser på Visma Spcs.

Så jobbar du digitalt, smart och hållbart 

1800-talets industrialisering, då insikten kring maskinernas kapacitet gav en ökad produktion till en annan kostnad, går till stor del att likställa med dagens snabba digitala utveckling. Då, liksom nu, var det inte hållbart att spendera värdefull arbetstid på att manuellt utföra arbetsuppgifter som kunde skötas mer effektivt. Idag handlar det om digitala format, främst inom bokföring och lönehantering. Det säger Helene Struthers som har många års erfarenhet av att stötta företagare i deras digitala förändringsarbete.

Smarta digitala lösningar finns

Enligt Struthers finns det idag, oavsett bransch, garanterat smarta lösningar som kan hjälpa företagare att digitalisera återkommande och tidskrävande administrativa uppgifter.

– Det handlar om att omvandla affärshändelser till data som du sedan låter jobba för dig. Data i en digital värld kan flyttas från ett system till ett annat och kan nyttjas på olika sätt med dagens teknik, vilket gör att du kan minimera risken för fel och onödig ansträngning, förklarar Helene Struthers.

Framtidens bokföring blir självgående

Den digitala utvecklingen sker med rasande fart. Bland annat kommer, inom en snar framtid, dina banktjänster att se annorlunda ut och därmed dina rutiner för hur du sköter och stämmer av affärstransaktioner. Myndigheterna har dessutom som mål att all fakturering i framtiden sker elektroniskt. För många företagare är alltså bokföringen något att ha extra koll på. 

– Idag kan bokföringen till stor del skötas automatiskt men i framtiden kan den till och med vara självgående. Det är något alla företagare bör ta vara på. Ett effektivt sätt att börja digitalisera är att se över just administrativa rutiner. Men ha ett hållbarhetstänk i allt du gör med insikt i din sociala och ekonomiska påverkan på omgivning och miljö. Tänk digital strategi och investering men också ökad säkerhet, mängd frigjord arbetstid och hur positivt insatsen påverkar din ekonomi och vår planet, säger Helene Struthers.

Så pratar framtidens B2B

Även framtidens affärsrelationer kommer bli mer effektiva och digitala – i alla led. Utbytet av information blir mindre ansträngande och mer hållbart, allt ifrån hur du sköter överenskommelser till hur du söker och ger information. Därför kommer vi ha stor tillit till de leverantörer som har bra värderingar, arbetsmoral och liten klimatpåverkan – och som kan säkerställa att data förvaras tryggt. Du som företagare behöver planera för det redan nu.

– Datasäkerhet är A och O. Dagens mjukvaruleverantörer har enorma krav på sig att hålla din data och dina uppgifter säker från intrång och att de behandlas enligt lagar och regler. En bra leverantör ska självklart arbeta aktivt med säkerhet och ha muskler att prioritera den – dygnet runt. Välj en sådan leverantör så kan du njuta av att låta smarta verktyg förenkla din vardag, avslutar Helene Struthers.

Tips: Kom igång med digitaliseringen

1. Börja med moment som är ofta förekommande, exempelvis fakturering, lönehantering och avstämning mot kontoutdrag.

2. Rådfråga din systemleverantör. Oftast finns lösningar som du kan nyttja ihop med dina befintliga system.

3. Satsa på ett system som ger dig översikt av din ekonomi och på vad som behöver din uppmärksamhet. 

4. Automatisera ett flöde åt gången. Då når du längre.

Smart och smidig bokföring. Prova Visma eEkonomi – bäst i test 2021

Om Visma Spcs

Med hjälp av innovation och digitala lösningar vill Visma Spcs ge dig möjlighet att göra det du gör bäst – driva ditt företag framåt. I Sverige väljer flest småföretagare Visma Spcs för sin bokföring, fakturering och lönehantering.

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?