1515

Favorit från Skam håller föreläsning i Sverige.

Ämnen som feminism, skadebeteende på sociala medier och ätstörningar fyller allt mer i samhällsdebatten idag. Forskarna pratar om unga kvinnor som en särskilt utsatt grupp. Ulrikke Falch tar upp flera högaktuella ämnen i sin föreläsning och hon prisas för sitt engagemang och för sin enastående motivation.

Sociala medier fyller allt mer av våra liv och vi spenderar mer tid framför våra skärmar. Det gör att den information vi kommer i kontakt med blir allt mer avgörande. Många personer spenderar flera timmar om dagen på sociala medier. Och visst finns det mycket positiva saker med sociala medier. Kommunikationen mellan oss människor går idag snabbt och är enkel. Vi kan skicka text, ljud, bilder och filmer till varandra oavsett när, var eller hur.

Allt sker snabbt och lätt. Men hur påverkar denna typ av kommunikation oss? I allt högre grad berättar forskare och specialister inom vården om hur fler och fler drabbas av depression, ångest och flera andra typer av psykisk ohälsa. Flera medier har skrivit om personer som har uppvisat ett självskadebeteende via sociala medier. Varför händer detta just nu och vad kan vi göra åt det?

En föreläsning som tar upp allt större och växande problem

Ulrikke spelar karaktären Vilde i Skam som är en tv-serie. Skam är en norsk TV-satsning som inte bara blev en stor succé i Sverige utan också i övriga Norden. Serien lyfter fram högaktuella ämnen som, enligt många, har satt fart på en del av debatterna runt om i landet.

Ulrikke är alltså en av skådespelarna från den norska succésatsningen Skam. Tv-serien som lyfter fram frågor och ämnen som engagerar många unga idag. Efter hennes medverkan har hon flitigt engagerat sig i frågor som rör feminism, psykisk ohälsa, självskadebeteenden på sociala medier, ätstörningar och många andra ämnen. Hon hyllas för sin entusiasm och drivkraft inom ämnena.

En talare som bidrar till debatten

Hon har inte bara genom Skam tagit publiken med storm - även hennes föreläsning har blivit en stor framgång i Norge. Framgången har lett till att intresset, för Ulrikkes föreläsningar, dessutom har blivit stort även i Sverige. Därför har Ulrikke nu valt att åka till Sverige för att, genom talarförmedlingen Athenas, hålla sin föreläsning här också. Det finns ett stort intresse i Sverige för en sådan här typ av föreläsning.

I medierna kan man dagligen läsa om en mörk och tragisk utveckling. Statistiken ljuger inte och det är ett faktum att samhället i det stora hela innehåller strukturella brister. Feminismen i Sverige har, efter kampanjer som exempelvis MeToo, vuxit sig allt större och dessutom fått ett modernt uppsving.

Man kan, enligt många forskare, se en tydlig trend där fler och fler unga kvinnor mår dåligt. Den psykiska ohälsan har blivit allt vanligare. Sjukanmälningar och självskadebettende ses allt för ofta inom urskilda grupper. Detta är ett ämne som debatteras i hög grad men behöver diskuteras ännu mer, menar samhällsvetare idag.

Många frågar sig om vi i samhället ska acceptera denna utveckling och bara stå och se på eller kan vi göra något? Genom att lyssna på en föreläsning och lyfta fram problemområdena så skapar man fokus och därigenom förändring.

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?