Annons

Vattenfall ger ut grön obligation på 500 miljoner EUR

I dag, torsdag, har Vattenfall emitterat en ny grön senior obligation på 500 miljoner EUR. Obligationen blev övertecknad mer än 6 gånger. Vattenfall har nu två gröna utestående obligationer på totalt 1 miljard EUR.   

Emissionsintäkterna kommer användas för projekt definierade i Vattenfalls ramverk för gröna obligationer med fyra kategorier: förnybar energi och relaterad infrastruktur, energieffektivitet, elektrifiering av transporter och värme, samt industriprojekt.

- Vi märkte återigen av ett mycket starkt intresse bland europeiska investerare när vi emitterade vår nya gröna obligation. Vattenfall har betydande investeringsplaner för de kommande åren, där vi ska fortsätta att investera i linje med vår vision om att möjliggöra ett fossilfritt liv inom en generation, säger Vattenfalls finansdirektör Anna Borg.

Likviddagen äger rum den 12 mars 2020.

Faktaruta - grön obligation:

 • Storlek:
EUR 500 million
 • Marginal:
ms+45 bps
 • Avkastning:
0,039%
 • Kupong:
0,050%
 • Pris:
100,061%
 • Listning:
Nasdaq Stockholm
 • Dokumentation:
EMTN
 • Lag:
Svensk lag

 

För ytterligare information kontakta:

 

Johan Sahlqvist, Head of Investor Relations, telefon 08-739 72 51, mobil 072-226 40 51
Henrik Svensson, pressekreterare, mobil 070-271 11 32

Vattenfalls pressavdelning, telefon +46 8 739 50 10, press@vattenfall.com

 

Följande bilagor finns för nedladdning:
Release

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Innehåll från EKNAnnons

Pandemin en katalysator för utvecklingen i många exportföretag

Stefan Karlsson är chefsanalytiker på EKN.
Stefan Karlsson är chefsanalytiker på EKN.

Svensk export börjar få mer luft under vingarna, även om pandemin är långt ifrån över. De företag som klarar sig bäst är de som är vana vid att göra affärer digitalt, menar Stefan Karlsson, chefsanalytiker på Exportkreditnämnden, EKN. 

Så skapar du tillväxt i pandemins spår 

En betydande skillnad jämfört med utbrottet i våras är att många länder nu försöker begränsa smittspridningen via regionala och lokala nedstängningar i stället för landsomfattande, vilket mildrar de negativa ekonomiska konsekvenserna. Det menar EKN:s chefsanalytiker Stefan Karlsson:   

– På kort sikt påverkas förstås de som har en relation till ett företag som drabbas rent praktiskt av lokala restriktioner och av att medarbetarna inte kan gå till jobbet. Men jag tror att risken är liten för att vi återigen kommer se den massiva effekt på exporten vi såg i våras när hela industrier påverkades och efterfrågan försvann helt.

EKN:s tidigare prognos för att den svenska exporten faller med drygt 10 procent för helåret ligger därför fast.

Ny fart på digitaliseringen

Social distansering och nedstängningar av arbetsplatser och samhällen har bidragit till att digitaliseringen inom industrin tagit ny fart. Det gynnar svenska företag med hög digital kompetens, säger Stefan Karlsson, som menar att coronakrisen har blivit en katalysator för en process som redan pågick.

– Det handlar inte enbart om renodlade IT- och teknikbolag. Pandemin och den ökade ekonomiska osäkerheten har satt förnyad press på industrin att se över sina leverantörskedjor, hitta alternativa leverantörer av insatsvaror och effektivisera för att pressa kostnader. 

Reserestriktioner och stängda flyglinjer gynnar företag som är vana vid att göra affärer digitalt, och som även förmår skapa nya affärer och bygga relationer digitalt. 

– Det gäller i synnerhet affärsförbindelser i regioner långt bort, som Ostasien. De företag som redan använder nätet för att hitta och vårda sina kunder trivs självklart i den nya tiden. 

Små och medelstora företags export jätteviktig för Sverige

I mars lanserade EKN en rad åtgärder som syftade till att lindra effekterna av pandemin bland företag av alla storlekar. Ett exempel var att täckningsgraden höjdes för den rörelsekreditgaranti som erbjuds till mindre och medelstora företag, SME. 

– Det är jätteviktigt att små och medelstora företag kan fortsätta att exportera. De stod förra året för drygt 41 procent av landets totala export på 1 496 miljarder kronor. Det är viktigt för oss att stödja dem, säger Stefan Karlsson och noterar att läget för SME-företag ljusnat under hösten.

En undersökning som EKN låtit Demoskop genomföra i september visade att pandemins negativa påverkan på svenska små och medelstora företags export avtar. I juni sa en tredjedel av företagen att deras export minskat kraftigt eller helt upphört. I september säger vart femte företag samma sak. 

Ta reda på mer om hur EKN:s finansieringslösningar fungerar 

 

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

 • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

 • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

 • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?