Swedish Stirling skeppar PWR BLOK till TC Smelter

Swedish Stirling AB skeppar idag bolagets andra PWR BLOK 400-F. Enheten levereras till smältverket TC Smelter i Sydafrika. Installation och driftsättning sker under Q2.

Det svenska miljöteknikföretaget Swedish Stirling skeppar idag bolagets andra producerade PWR BLOK 400-F. Mottagare är det sydafrikanska företaget TC Smelter som är ett dotterbolag till Samancor, en av Sydafrikas ledande ferrokromproducenter.

Bakgrunden är det avtal om en pilotanläggning för energiomvandling med PWR BLOK som Swedish Stirling och TC Smelter tecknade för drygt två månader sedan. Installation och driftsättning sker under Q2 2020. Förberedelser för installationen inleds i nästa vecka. Nödvändig infrastruktur som el, vatten och gasledningar för restgas finns redan framdragna i närheten. PWR BLOK 2 är en uppgraderad version jämfört med den första enhet som levererades till Afarak Mogale under 2019. Enheten har bland annat ett nytt kontrollsystem som framgent kommer göra det betydligt enklare att integrera nya funktioner och optimera driften.

- Det är en fantastiskt känsla att kunna skeppa vår andra kommersiella enhet till TC Smelter. Idag, drygt två år efter lanseringen har tre kunder som tillsammans står för drygt 95 procent av ferrokromtillverkning i Sydafrika tecknat avtal för såväl pilot- som fullskaliga anläggningar. Vår nästa målsättning är självfallet att få till stånd ett avtal om en fullskalig anläggning hos TC Smelter, säger Gunnar Larsson, VD Swedish Stirling.

På TC Smelter finns sedan tidigare en 17 MW anläggning för återvinning av energi ur restgaser som en annan leverantör levererat. Teknologin i denna anläggning är baserad på interna förbränningsmotorer – till skillnad från Swedish Stirlings stirlingteknologi som bygger på extern förbränning. Den befintliga anläggningen visade sig ganska snart inte kunna hantera restgasernas skiftande kvalitén och har därför inte varit i bruk de senaste åren. Det är mot den bakgrund som TC Smelter nu valt att pröva en pilot med PWR BLOK. En fullskalig anläggning på 17 MW hos TC Smelter motsvarar ca 40 PWR BLOK.

TC Smelter är ett av Samancors fem större smältverk för ferrokrom i Sydafrika. Samancors totala kostnader för elektricitet för all ferrokromproduktion i landet uppgår till hela 1 miljard kronor per månad. 15 procent av denna kostnad är möjlig att spara med en fullständig utbyggnad av PWR BLOK vid samtliga anläggningar.

 

För ytterligare information vänligen kontakta:

Sven Ljungberg, Kommunikationschef, 031-385 88 30, ir@swedishstirling.com

Följande bilagor finns för nedladdning:
PWR BLOK 2

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Innehåll från AdmincontrolAnnons

Så skyddar du företaget från informationsläckage

David Norell-Hussein, country manager på Admincontrol.
David Norell-Hussein, country manager på Admincontrol.

Informationsläckage kan vara förödande för ett börsnoterat bolag. För att inte hamna i en situation där känsliga uppgifter om företaget offentliggörs och sprids gäller det att ta ansvar för sin hantering av bolagsdokument. Lösningen stavas digital styrelseportal, menar Admincontrol. 

För börsnoterade bolag är det av yttersta vikt att information som delas mellan styrelse och företagsledning inte hamnar på villovägar. Trots detta är det fortfarande många bolag som förlitar sig på postgången när styrelseprotokollet och andra handlingar ska delas och signeras. Omodernt, osäkert och ineffektivt sammanfattar David Norell-Hussein som är country manager på Admincontrol. 

– Vid börsnotering åtar sig bolagen ett stort ansvar gentemot aktiemarknaden att hantera eventuellt kurspåverkande information enligt det reglemente som finns. Ska man vara rent krass kan man inte garantera full säkerhet när man sköter informationshanteringen via post eller e-post, säger han. 

ISO-certifierad styrelseportal gör dokumenthanteringen vattentät

Admincontrol är ett nordiskt SaaS-bolag som har utvecklat en styrelseportal som används för att säkra upp och effektivisera dokumentdelningen mellan styrelse, företagsledning och andra nyckelpersoner. Portalen kan också användas för digitala styrelsemöten. Bland kunderna finns allt från börsnoterade bolag till myndigheter och statliga bolag. Portalen är Sveriges enda ISO-certifierade styrelseportal med stöd för bank-id. 

– Att vi har ISO-certifieringen är mycket viktigt för våra kunder, eftersom den blir ett kvitto på att vi hanterar personuppgifter enligt GDPR och kan säkerställa stabil datalagring. Det finns många andra fildelningstjänster på marknaden, men de kan helt enkelt inte garantera samma säkerhet, säger David Norell-Hussein. 

Hans främsta tips till företag som i dag saknar en process för att motverka informationsläckage är att satsa på en digital styrelseportal som ett första steg, för att skapa en säkerhetskultur uppifrån och ner. 

Styrelsen bör föregå med gott exempel

– Här handlar det om att styrelsen som faktiskt är ytterst ansvarig för bolaget föregår med gott exempel. Det vi ser bland våra kunder är att implementering av en styrelseportal ofta leder till att viktiga frågeställningar väcks internt, där ledning och anställda börjar tänka mer på vikten av en säkerhetskultur, säger David Norell-Hussein. 

I mötet med kunder bryter Admincontrol ner frågan om säkerhetskultur och informationsläckage på detaljnivå för att göra den greppbar. Det kan handla om enkla åtgärder som att skapa starkare lösenord samt ordna en tvåfaktorsautentisering vid inloggning. Detta i kombination med användning av en styrelseportal innebär att man har man kommit en lång bit på vägen för att eliminera risken för informationsläckage, konstaterar David Norell-Hussein. 

Ladda ner Admincontrols e-bok med råd till styrelsemedlemmar, sekreterare och företagsledning om digitala investeringar.

Om Admincontrol

Admincontrol grundades i Norge 2005. Idag har företaget nästan 100 anställda med lokal närvaro i Norge, Sverige, Danmark, Finland, Storbritannien och Nederländerna. Admincontrol är sedan 2017 en del av Visma-koncernen. 

 

Mer från Admincontrol

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Admincontrol och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?