Annons

Företagare påverkas av den fortsatt försvagade kronan

Det nya decenniet har inte börjat nådigt för den svenska kronan. Värdet har alla redan försvagats med 1 procent mot Euron och hela 4,9 procent mot dollarn. Något som kan försvåra läget för svenska företagare.

Inom affärsvärlden brukar man prata om att en viss optimism brukar infinna sig efter årsskiftet, när nya tag tas på marknaden efter julledighet och nyårsfirande. Trots att januari är “årets fattigaste månad” brukar kurserna vända uppåt för att sedan stiga ännu mer i februari. Vilket vi också kan se på Stockholmsbörsens värdeutveckling under 2020. OMXS30 ligger i skrivande stund på plus 6,7 procent.

Dollarn och euron är extra dyra för småföretagare

Tidigare i veckan publicerade Dagens Industri en artikel om den svenska kronans värdeminskning jämfört med dollarn och euron. Där står det att under 2020 har den svenska kronan tappat 1 procent i värde mot euron och 4,9 procent mot dollarn. När artikeln trycktes gick det 9,81 kronor på dollarn och 10,60 kronor på euron.

Anledningarna till värdeminskningen är givetvis flera, men en av de mer signifikanta orsakerna är inrapportering av en oväntad hög arbetslöshet här i Sverige – 7,5 procent kontra förväntade 7,1 procent – och att riskviljan har minskat något efter en rapport om att Apple inte kommer att leva upp till sin vinstprognos under Q1 till följd av handelsproblem med det rådande coronaviruset. 

En svag krona kan motivera ett företagslån

Den svaga kronan innebär att det blir dyrare för de svenska företagen att importera varor från länder där valutan antingen gått upp eller varit stillastående. Marginalerna har blivit mindre, framförallt inom handel, och en svag krona bromsar små företags expansionsmöjligheter.

För att få tillräckligt med likvida medel för att täcka upp nya inköp eller en expansion, kan det därför bli aktuellt för ett mindre företag att låna pengar. Småföretagare som är i behov av ett nytt företagslån kan jämföra långivare på exempelvis informationssidan Företagslån.se.

Kommer kronans fall att plana ut?

Enligt Dagens Industri skriver SEB följande i torsdagens morgonbrev:

”Så länge som vi inte får en ny räntesänkning bör inte kronan fortsätta falla på grund av låg svensk inflation - kronans svaghet är USD-styrka och inget annat. Inflationsjusterade räntespreadar mellan kronan och euron pekar på en successivt starkare krona under kommande år”

Med andra ord finns det en tro till att värdeminskningen för den svenska kronan snart kommer att plana ut och att vi under de närmaste åren istället kommer att se en värdeökning. Den potentiella boven i dramat, om man får vara lite dramatisk, är snarare den amerikanska dollarns kontinuerliga tillväxt, som missgynnar den svenska kronan.

Höjs kronan kommer Sveriges position på den globala ekonomin att stärkas. Samtidigt ska man inte glömma bort att en lägre krona kan vara gynnsamt i exportsammanhang, då ett lägre inköpspris kan locka fler internationella företag att välja svenska produkter framför andra.

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?