1515

Marknaden för att hyra hus växer snabbt

Det har skett snabba förändringar på många marknader alltsedan internet slog igenom på allvar runt millennieskiftet. Det är marknad efter marknad som stöpts om på grund av att internet i grunden kunnat ändra det sätt som resurser allokeras på. Det senaste exemplet kanske är marknaden för att hyra hus. Vi är väl medvetna om hur marknaden för att hyra lägenheter har förändrats med internetbaserade plattformar för att förmedla lägenheter, framförallt för korttidsuthyrningar, men samma kraft har ännu inte nått marknaden för att hyra hela hus.

Varför är det så intressant för människor att hyra hus istället för att köpa?

Att marknaden för hus inte är lika flexibel som marknaden för lägenheter är känt sedan länge och att det är så beror mycket på att hus är dyrare att hyra samt att de som äger husen är mindre benägna att hyra ut dem. De som bor i hus har ofta mer saker och har ofta bott in sig i huset mer än de som bor i lägenheter.

Men då samhället har blivit alltmer flexibelt så har intresset för att hyra hus på kortare tid också vuxit och det är därför vi ser en växande marknad för att hyra hus.

Hur ser framtiden ut för hyresmarknaden för hus?

Vi kan nog med ganska god säkerhet förutspå att marknaden för att hyra ut hus kommer att växa ordentligt framöver. Det finns ingenting som tyder på att människor kommer att flytta mindre, det är snarare så att mobiliteten i samhället ökar extremt snabbt vilket gör att vi säkert kommer att se fler och fler personer som flyttar mellan olika delar av länder och också mellan länder, och många av dessa personer kommer att ta med sig sina familjer. Dessa personer kommer säkert att uppskatta, och vara beredda att betala för, ändamålsenliga hus som passar behoven de har.

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Innehåll från HSBAnnons

HSB i framkant – så driver man en organisation som utvecklar framtidens boende

Pernilla Bonde, vd för HSB betonar att medlemsorganisationens vinster inte går till aktieägare utan tillbaka till verksamheten som kommer alla medlemmar till del.
Pernilla Bonde, vd för HSB betonar att medlemsorganisationens vinster inte går till aktieägare utan tillbaka till verksamheten som kommer alla medlemmar till del.

Bostadsmarknaden står, minst sagt, inför stora utmaningar. Pernilla Bonde, vd för HSB Riksförbund, förklarar varför en hundraåring är bäst rustad för att leverera framtidens bostäder.

Läs mer om hur HSB fungerar 

Nya utmaningar brukar kräva nya aktörer, men i fallet svensk bostadsmarknad behöver så inte vara fallet.

– HSB startades för nästan hundra år sedan för att det var svårt, nästan omöjligt, för människor att hitta ett eget hem, säger Pernilla Bonde.

– Det gör att vi är samhällsbyggare in i själen. Vi har alltid utgått från de utmaningar som finns på bostadsmarknaden och inte gett oss förrän vi har hittat lösningar på dem.

Många utmaningar

I dag, liksom på 1920-talet, är bostadsbristen den dominerande frågan. Hur ska unga få tag på sin första bostad, och hur kan vi bygga ett bra boende så att prislappen passar en vanlig lön? Lägg på det klimatfrågan, digitalisering och social hållbarhet så är det ganska många utmaningar som behöver lösas. Något Pernilla Bonde menar att HSB är väl rustade för att ta sig an.

HSB bygger och utvecklar bostäder i många attraktiva lägen.
HSB bygger och utvecklar bostäder i många attraktiva lägen.

– Var tionde svensk bor hos oss och vi har väldigt god kännedom om våra medlemmars önskemål och behov. Dessutom ägs vi av våra medlemmar och även om vi självklart ska göra vinst kan vi jobba långsiktigt på ett helt annat sätt än vad privata byggbolag som styrs av kvartalsmål kan göra.

Ett exempel är HSB:s garantifond, en avsättning där HSB garanterar eventuella osålda lägenheter i en ny förening. Ett annat är bosparandet, där HSB i dag som enda aktör i landet gör det möjligt för ungdomar att spara ihop till kontantinsatsen till en lägenhet. Samtidigt driver HSB ett aktivt påverkansarbete för att få politikerna att göra det lättare för unga att köpa en egen bostad. Och HSB har själva tagit fram HSB Dela, en ny finansieringslösning för ungdomar där HSB och bostadsköparen delar på köpet.

– I dag pratas det mycket om hållbarhet, men vi pratar inte, vi gör, både när det gäller ekonomisk, social och miljömässig hållbarhet. Med HSB Dela har vi hittat ett helt nytt sätt för unga att kunna köpa en halv bostad, men bo i hela. Det kommer nya initiativ från hela vår organisation hela tiden, och det agerar vi på.

HSB LIVING LAB. Här finns möjlighet att hitta lösningar för framtidens hållbara boende i en verklig miljö.
HSB LIVING LAB. Här finns möjlighet att hitta lösningar för framtidens hållbara boende i en verklig miljö.

Löser problem på nya sätt

Något som hittills bland annat har resulterat i att HSB har byggt Sveriges största solcellspark, att man driver HSB Living Lab som är Sveriges enda fullskaliga bostadshus och forskningslabb i ett, och att man bygger bostäder även på orter där priserna inte är lika höga som i attraktiva lägen i storstäder.

– Att lösa problem på nya sätt är djupt rotat i vår kultur och våra värderingar. Våra strategier utgår alltid från vad vi ser för utmaningar på bostadsmarknaden och hur vi kan lösa dem. Vi vet precis varför vi finns, och det är för att göra skillnad för våra ägare och påverka samhället till det bättre.

Läs mer om hur HSB fungerar 

 

Mer från HSB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med HSB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?