Annons

Utvecklingsuppdatering

Nitro Games har genomfört uppdateringar av sin roadmap och förväntar sig nu att totalt tre spel kommer att nå åtminstone soft launch under det första halvåret 2020.

Idag presenterar Nitro Games fler detaljer om sina framtida planer och upplägget gällande sina spel för 2020.

”Vi har ett spännande år framför oss med nya lanseringar som kommer. Enligt vårt förmenande var 2019 det år då så kallade shooterspel till slut blev etablerade på mobila enheter. Vi förväntar oss att den delen av spelmarknaden kommer att fortsätta växa och vår spelportfölj är väl positionerad för detta. För Nitro Games innebär detta goda möjligheter, både med vår egen IP och med tredje parts IP. Vi har flera intressanta möjligheter med den pipeline av affärsutvecklingsprojekt vi nu arbetar med gällande nya och strategiska samarbeten, alla med starka synergier med vår existerande produktportfölj och teknologi”, säger Jussi Tähtinen, VD och medgrundare till Nitro Games Oyj.

Nitro Games har skaffat sig god erfarenhet inom kategorin shooterspel med sina senaste produkter och fokuserar nu på att expandera sin portfölj av shooterspel för att ta tillvara de möjligheter som öppnas upp inom denna kategori.

Företaget arbetar för närvarande med tre shooterspel, vart och ett med tänkt publicering under första halvan av 2020.

Dessa spel inkluderar Heroes of Warland, Lootland och en ännu inte annonserad titel med Expansive Worlds AB ( Avalanche studios). Heroes of Warland har nu under januari månad genomgått sin största uppdatering sedan start. Detta utgör samtidigt lejonparten av de uppdateringar som ligger i företagets roadmap. Arbetet med Heroes of Warland fortsätter med fokus på själva kärnan i spelet och att expandera spelet även till nya marknader. Lootland utvecklas för närvarande mot en soft-launch som bolaget siktar på under första halvan av 2020.

Nitro Games arbetar även med ett nytt oannonserat shooterspel som del av vår egen MVP process och den egna NG plattformen. Denna teknologi och process möjliggör att man på relativt kort tid kan ta fram ett spelbart koncept för ett nytt spel.

”Jag är glad för den goda responsen  vi fått både från spelare och i vår affärsutveckling. Vår långsiktiga vision är att bli ett ”household name” inom shootersegmentet och där utmejsla en beständig position och marknadsandel genom att ligga i framkant av innovation och utveckling i vår spelportfölj. Parallellt med detta så tar vi Nitro Games till en ny nivå i spelindustrins värdekedja genom fortsätta stärka vår egen kompetens och förmåga i egen publicering av spel, datadriven F2P och live operations. Vi förväntar oss att den del av marknaden som vi vänder oss till, kommer att fortsätta växa”, avslutar Jussi Tähtinen.

Nitro Games är verksamt på en global mobilspelsmarknad, vilken förväntas omsätta 77 miljarder dollar i år, enligt Newzoo. Nitro Games fokuserar på shootersegmentet som är en del av Mid core segmentet och som växer snabbt. Shooterspel har historiskt sett blivit dominanta på andra plattformar och Nitro Games förväntar sig att detta händer även inom mobilspel de närmaste 3-5 åren. De senaste signalerna från mobilspelsmarknaden stödjer Nitro Games vision om att bli ett ”household name” inom shootersegmentet.

Läs mera om spelen här: https://www.nitrogames.com/games/

Detta Pressmeddelande skickas även ut på engelska, vilket är Bolagets officiella informationsdokument till marknaden och myndigheter och det dokumentet har företräde vid eventuell tolkning.

For more information:

Jussi Tähtinen, CEO & Co-Founder

Phone: +358 44 388 1071

Email: jussi@nitrogames.com

 

Sverker Littorin, Board member, IR Advisor

Phone: +46 70 875 53 09

Email: sverker.littorin@nitrogames.com

Följande bilagor finns för nedladdning:
Release

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Innehåll från EPOSAnnons

Studie: Så påverkas du av dåligt ljud på jobbet

Strulande teknik och störande bakgrundsljud är inte bara kostsamma tidstjuvar i arbetet. Det kan också leda till stress och minskat välmående. 

– Har du upplevt en dag fylld med avbrutna och ineffektiva samtal kan det kännas utmattande. Det beror på att hjärnan slösar bort onödig energi och kognitiv förmåga för att kunna fokusera på det relevanta och önskade ljudet, säger Jesper Kock, Vice President of Research and Development på EPOS.

Ställ om företaget mot en hybrid arbetsplats med EPOS ljudlösningar 

I samma stund som jobben flyttade ut från kontorslandskapen och in i våra hem uppstod många nya problem och utmaningar – och buller är en växande smärtpunkt när arbetsplatsen blir hybrid. Vi utsätts för nya typer av bakgrundsljud och plötsliga avbrott som uppstår när vi samsas med andra familjemedlemmar på hemmakontoret. Dessutom har i princip all kontakt med kollegor och samarbetspartners förlagts till digitala rum som ställer ökade krav på utrustning och verktyg.

Dåligt ljud skapar mikrofrustrationer

Att ljudbortfall, bakgrundsbrus och teknikstrul under en videokonferens kan vara både störande och tidskrävande känner nog många igen sig i – och visste du att varje anställd förlorar nästan en halvtimme i veckan bara på dåligt ljud? 

I en internationell undersökning genomförd av IPSOS på uppdrag av EPOS framgår dessutom sambandet mellan dåligt ljud och vårt välmående. Att utsättas för avbrott och brus under arbetsdagen skapar återkommande mikrofrustrationer som kan leda till trötthet och stress över tid. 

Studien visar att hela 95 procent medger att deras koncentration och effektivitet på jobbet har påverkats på grund av dåligt ljud. Var tredje slutanvändare uppger också att de känt frustration och irritation över ljudproblem, och var fjärde att de har upplevt stress. Dessutom påverkar det vår självkänsla och 15 procent uppger också att dessa problem har känts pinsamma eller bidragit till sämre självförtroende.

Därför reagerar kroppen med stress

Att vi reagerar så omedelbart på ljud beror på att hörselsinnet är ett viktigt varningssystem. Det är direkt sammankopplat med kroppens stressreglerande system och kan utlösa en reaktion där stresshormon som kortisol eller adrenalin frigörs i kroppen. 

Att minska och få bort ljudkällorna som aktiverar den här stressresponsen i kroppen blir därför en prioriterad fråga som sätter teknikutvecklingen i fokus.

– När denna ansträngning är konstant under en period av dagar, veckor och månader kan det ha en överraskande skadlig inverkan på ditt välbefinnande. Det är av dessa skäl viktigt att utnyttja en enhet som har en högtalare och mikrofon av hög kvalitet som är utformad för att hantera och avbryta störande ljud har blivit så viktig, säger Jesper Kock.

Omställningen ställer nya krav på företagen

Ljudproblematiken kan på sikt leda till mer än förlorad effektivitet och att hitta en balans mellan privat och arbete har aldrig varit så viktigt som nu.

– De senaste månaderna har det visat sig att bullriga miljöer som inte är avsedda för arbete skapar mer stressande situationer, särskilt i kombination med högre förväntningar. Med anställda som jobbar på distans och är uppkopplade till kollegor via flera enheter som mobiltelefoner, e-post och kommunikations- och samarbetsplattformar, har efterfrågan på att leverera resultat nästan omedelbart ökat, säger Sir Cary Cooper, Professor of Organizational Psychology and Health at Manchester Business School och fortsätter: 

– Detta arbetssätt är dock inte hållbart och arbetsgivaren har en tydlig skyldighet att samarbeta med sina anställda för att hitta rätt lösningar för dem. Genom att arbeta tillsammans kan företag skapa de bästa lösningar som ökar teamets moral, skapar harmoni och optimerar arbetsproduktivitet och effektivitet.

Ställ om företaget mot en hybrid arbetsplats med EPOS ljudlösningar 

TIPS: Så minskar du ljudstressen på jobbet

• Alltid uppkopplad och tillgänglig. När gränsen mellan arbete och privat suddas ut är det viktigt att bygga upp en positiv kultur inom företaget. Innan du bokar in ännu ett virtuellt möte eller videosamtal: ställ dig frågan om detta inte skulle kunna vara ett email i stället?

• Se upp för möteströttheten. Varje anställd förlorar i snitt en halvtimme i veckan av sin produktiva arbetstid på grund av teknikstrul. EPOS undersökning visar också att alla mikrofrustrationer som uppstår kan leda till både minskat välmående och dålig självkänsla. En viktig uppgift som företagsledare blir därför att hitta metoder för att minska de dagliga stressfaktorerna.

• Att jobba på distans betyder inte att vi inte kan jobba tillsammans och tekniska lösningar blir allt viktigare när en stor del av kommunikationen sker digitalt. Enligt studien är 79 procent av beslutsfattarna överens om att bra ljudutrustning som headset, hörlurar och högtalartelefoner kan minska problematiken både i och utanför samtalen. Ljudupplevelser och robusta ljudkommunikationsverktyg blir högsta prioritet för att säkerställa produktivitet och kontinuitet i arbetsflödet.

Mer från EPOS

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EPOS och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?