Ortopedläkare rekommenderar anpassad sjukgymnastik vid artros

Ortopedläkare arbetar främst kirurgiskt med skador och sjukdomar i bland annat leder, muskler och skelett. Det är därför inte ovanligt att man som artrospatient kommer i kontakt med en ortopedläkare. En ortoped rekommenderar dock inte nödvändigtvis en protesoperation.

Enligt riktlinjer från Socialstyrelsen och motsvarande institutioner internationellt ska artros främst behandlas med anpassad träning och utbildning. Eftersom läkare i Sverige bedriver vård som baseras på dessa riktlinjer rekommenderar även ortopeder anpassad sjukgymnastik vid artros. Trots detta kommer många patienter till ortopedläkaren med förväntningar på att opereras. Men kirurgi är varken det första eller bästa alternativet för att behandla artros.

Operation inte en enkel lösning

Man skulle kunna tro att en protes ger ett smärtfritt liv eftersom man “opererar bort” artrosen. Riktigt så enkelt är det dock inte. Många blir av med sina besvär efter ingreppet, men inte alla. En operation innebär även andra risker och komplikationer, även om vi idag är duktiga på att utföra ingreppet.

För att kunna sätta in en ledprotes måste man först öppna stort över leden. Det innebär en risk för ärrbildning efter ingreppet. De ärr som finns i såväl ledkapsel som hud kan i sig orsaka både smärta och stelhet. Därför uppskattar man att ungefär 10-20% av de patienter som får en protes inte är nöjda efter ingreppet.

En protes blir aldrig lika bra som en naturlig led

Förutom att smärta och stelhet kan kvarstå så är en protes även mindre stabil än en naturlig led. Vid en knäprotesoperation tar man exempelvis bort det främre korsbandet, vilket är viktigt för ledens stabilitet. Det gör att man efter ingreppet inte kan påfresta leden på samma sätt. Därför ska någon som har protes inte jobba med belastande yrken eller arbeten som innefattar att bära tunga föremål eller klättra på stegar, bland annat. Man avråder också från vissa fritidsaktiviteter, såsom löpning. Det är dock fortsatt viktigt att hitta skonsamma sätt att röra på sig.

Anpassad sjukgymnastik rekommenderas oavsett

Eftersom riskerna med en operation är så pass höga i förhållande till resultatet så rekommenderas protesoperation endast som en sista utväg vid artros. Istället menar ortopedläkare att anpassad sjukgymnastik är ett bättre alternativ. Det är också viktigt att påminna om att även de som blir aktuella för operation först bör genomgå behandling i form av anpassad träning tillsammans med fysioterapeut. Det minskar nämligen riskerna med ingreppet samtidigt som rehabiliteringstiden kortas.

Artrosbehandling i korthet:

  • Anpassad sjukgymnastik minskar stelheten och smärtan
  • Utbildning ökar motivationen och gör det lättare att hantera symtomen
  • Smärtstillande tabletter och kortisoninjektioner kan användas som komplement till sjukgymnastiken
  • Hjälpmedel som käpp eller ortoser kan underlätta vardagen
  • Kirurgi är en sista utväg i de fall då tidigare steg inte gett tillräckligt resultat

Mer information om artrosbehandling finns på artros.org.
 

Petra Birkhofer
VP Marketing
petra@jointacademy.com

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Innehåll från Monitor Capital MarketsAnnons

Därför ökar intresset för investeringar i onoterade bolag

Fredrik Roos, en av grundarna till Monitor Capital Markets.
Fredrik Roos, en av grundarna till Monitor Capital Markets.

När coronapandemin bredde ut sig i våras tog många ett steg tillbaka. Investerare var inga undantag och resultatet blev fallande kurser. Men nu har återigen aktiviteten kommit tillbaka och intresset för att investera i onoterade bolag har blivit allt starkare. Monitor Capital Markets, som mäklar just onoterade aktier, har nu vind i seglen och ska därför expandera. 

– Redan i somras tog det ordentlig fart igen. Juli, som annars är en relativt lugn månad, var minst sagt transaktionsintensiv. Efterfrågan på onoterat ökar kontinuerligt och vi växer och ska därför anställa fler medarbetare, berättar Fredrik Roos, vd på Monitor Capital Markets som är ett mäkleri med fokus på onoterade värdepapper. 

Läs mer om Monitor Capital Markets. 

På spelplanen, inte vid sidlinjen 

Vid kriser minskar investerare ofta sin risk. I mars, när coronakrisen slog till med full kraft, skedde precis det och investerare gjorde sig mer likvida genom att sälja tillgångar, till exempel aktier, såväl noterade som onoterade. 

– Troligen gjorde sig investerare alltför likvida. Mycket talar för att intresset för att investera i onoterat kommer att öka allt mer. Det beror bland annat på att det kontinuerligt kommer fler intressanta startups samt att det finns gott om mogna bolag som man kan investera i innan de noteras, konstaterar Fredrik Roos.

Sund och effektiv andrahandsmarknad för onoterat

Monitors affärsidé är att upprätthålla en sund och effektiv andrahandsmarknad för onoterade bolag. Rent konkret innebär det att den investerare som vill köpa eller sälja en onoterad aktie tar kontakt med Monitor Capital Markets, som i sin tur åtar sig att hitta en motpart.

En nyckelfaktor bakom bolagets framgång när det gäller att säkerställa avslut är dess nätverk, som Fredrik Roos och hans kollegor successivt har byggt upp under de dryga tio år som de har arbetat med onoterat. Nätverket består av förmögna privatpersoner, family offices, fonder, investmentbolag samt börsnoterade bolag som är intresserade av onoterade investeringar. 

– Investeringar i onoterat kan vara svåråtkomliga för privatplacerare. Genom vårt nätverk, som utgörs av aktiva investerare, får man ta del av dessa möjligheter, säger Roos och berättar att den genomsnittliga transaktionen ligger i spannet 0,5–1 miljon kronor. 

Avlastar bolagsledningarna

Det är inte bara investerare som uppskattar Monitor Capital Markets tjänster utan även de onoterade bolagen. Anledningen är att de ser en stor fördel med en organiserad handel och en aktör som är specialiserad på just detta. Att onoterade företag kontaktar Monitor beror bland annat på att bolaget bidrar till ökad likviditet i aktien samt att bolagsledningarna avlastas.

– Att hantera enskilda aktieägares frågor tar för det första mycket tid och för det andra så finns det en risk att man inte behandlar alla ägare lika. Och det är här vi kommer in i bilden eftersom vi agerar professionellt, oberoende och behandlar alla lika, berättar Fredrik Roos. 

Förbättrar likviditeten

Ett annat dilemma som Monitor bidrar till att lösa är likviditeten. Genom sitt nätverk av investerare kan Monitor hitta en motpart vilket bidrar till en effektivare andrahandsmarknad. 

– Vi agerar inte rådgivare och kan inte garantera avslut, men vi har ett mycket starkt track record när gäller att komma till avslut. Det bidrar i sin tur till att likviditeten förbättras, vilket är bra vid kommande kapitalanskaffningar, säger Fredrik Roos. 

Granskar verksamheten

När Monitor tar sig an ett bolag granskas verksamheten för att säkerställa att den är seriös. Alla köpare och säljare är anonyma så länge de inte sitter i ledningen. 

– Ledande befattningshavare har ett informationsövertag och det bör investerare få reda på. För oss är transparens A och O och det vet vi att våra uppdragsgivare värdesätter, avslutar Fredrik Roos.

Fakta: Monitor Capital Markets

Monitor Capital Markets arbetar enbart inom orderförmedling. Bolaget arbetar således som ett renodlat finansiellt mäkleri utan rådgivning. Genom sitt breda kontaktnät och samarbete med de ledande aktörerna på marknaden för främst onoterade tillgångar bygger Monitor Capital Markets verksamheten framför på andrahandsmarknad och kapitalanskaffning. Läs mer här.

 

Mer från Monitor Capital Markets

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Monitor Capital Markets och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?