Ortopedläkare rekommenderar anpassad sjukgymnastik vid artros

Ortopedläkare arbetar främst kirurgiskt med skador och sjukdomar i bland annat leder, muskler och skelett. Det är därför inte ovanligt att man som artrospatient kommer i kontakt med en ortopedläkare. En ortoped rekommenderar dock inte nödvändigtvis en protesoperation.

Enligt riktlinjer från Socialstyrelsen och motsvarande institutioner internationellt ska artros främst behandlas med anpassad träning och utbildning. Eftersom läkare i Sverige bedriver vård som baseras på dessa riktlinjer rekommenderar även ortopeder anpassad sjukgymnastik vid artros. Trots detta kommer många patienter till ortopedläkaren med förväntningar på att opereras. Men kirurgi är varken det första eller bästa alternativet för att behandla artros.

Operation inte en enkel lösning

Man skulle kunna tro att en protes ger ett smärtfritt liv eftersom man “opererar bort” artrosen. Riktigt så enkelt är det dock inte. Många blir av med sina besvär efter ingreppet, men inte alla. En operation innebär även andra risker och komplikationer, även om vi idag är duktiga på att utföra ingreppet.

För att kunna sätta in en ledprotes måste man först öppna stort över leden. Det innebär en risk för ärrbildning efter ingreppet. De ärr som finns i såväl ledkapsel som hud kan i sig orsaka både smärta och stelhet. Därför uppskattar man att ungefär 10-20% av de patienter som får en protes inte är nöjda efter ingreppet.

En protes blir aldrig lika bra som en naturlig led

Förutom att smärta och stelhet kan kvarstå så är en protes även mindre stabil än en naturlig led. Vid en knäprotesoperation tar man exempelvis bort det främre korsbandet, vilket är viktigt för ledens stabilitet. Det gör att man efter ingreppet inte kan påfresta leden på samma sätt. Därför ska någon som har protes inte jobba med belastande yrken eller arbeten som innefattar att bära tunga föremål eller klättra på stegar, bland annat. Man avråder också från vissa fritidsaktiviteter, såsom löpning. Det är dock fortsatt viktigt att hitta skonsamma sätt att röra på sig.

Anpassad sjukgymnastik rekommenderas oavsett

Eftersom riskerna med en operation är så pass höga i förhållande till resultatet så rekommenderas protesoperation endast som en sista utväg vid artros. Istället menar ortopedläkare att anpassad sjukgymnastik är ett bättre alternativ. Det är också viktigt att påminna om att även de som blir aktuella för operation först bör genomgå behandling i form av anpassad träning tillsammans med fysioterapeut. Det minskar nämligen riskerna med ingreppet samtidigt som rehabiliteringstiden kortas.

Artrosbehandling i korthet:

  • Anpassad sjukgymnastik minskar stelheten och smärtan
  • Utbildning ökar motivationen och gör det lättare att hantera symtomen
  • Smärtstillande tabletter och kortisoninjektioner kan användas som komplement till sjukgymnastiken
  • Hjälpmedel som käpp eller ortoser kan underlätta vardagen
  • Kirurgi är en sista utväg i de fall då tidigare steg inte gett tillräckligt resultat

Mer information om artrosbehandling finns på artros.org.
 

Petra Birkhofer
VP Marketing
petra@jointacademy.com

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Innehåll från Blikk SverigeAnnons

Öka lönsamheten med smidig projekthantering & tidrapportering

Genom att samla företagets viktigaste funktioner i ett molnbaserat system effektiviseras arbetssätt och processer, samtidigt som mängden manuell administration minskar. Detta leder till en ökad lönsamhet och på sikt även ett mer hållbart arbetsklimat till de anställda som får en smidigare arbetsvardag.

– Vi hjälper våra kunder att ställa om till digitala arbetssätt och för oss handlar det att göra arbetsvardagen enklare genom att samla allt i ett och samma molnbaserade affärssystem. Många kunder börjar med kärnan tidrapportering och projekthantering för att sedan utöka sitt användande av olika moduler allteftersom processer börjar komma på plats eller deras verksamhet växer och utvecklas, säger Kersti Bergström, VD på Blikk. 

Löser en stor utmaning för företag

Blikk är det Piteå-baserade SaaS- och produktbolaget vars molntjänster används av tusentals kunder och användare inom en mängd olika branscher. Det skalbara systemet hjälper svenska företag att bli mer lönsamma genom olika typer av effektivisering, bland annat genom att lösa en stor utmaning som många företagare har - tid. 

– Det handlar om att kunna lägga tid på rätt plats och att effektivisera sina manuella processer. Till exempel tidrapportering och projekthantering är två stora delar som kan vara tidskrävande och där vi hjälper vi våra kunder att effektivisera, vilket även leder till en ökad lönsamhet hos kunden. Det som skiljer oss från andra typer av system är att vi har många fler delar i affärsprocessen. Det kan vara delar som att offerera, implementera en säljtavla, använda e-signering för offerter och avtal, jobba med kanban-tavlor till att plocka ut löneunderlag, fakturera och att följa upp lönsamheten i projekten. Allt i ett och samma system. Vi är försystemet till bokföringen och lönesystemen, säger Kersti.

I systemet finns även en partnerportal där kunden kan bjuda in sin redovisnings-, ekonomi- eller lönebyrå till att samarbeta genom att t.ex. exportera löneunderlag och dela viktiga dokument. Att kunna implementera och ställa om till digitala och automatiserade arbetssätt spar tid som istället kan läggas på sådant som är mer värdeskapande för verksamheten.

Många fördelar med en molnbaserad SaaS-tjänst

Fördelarna med molnbaserade system som Blikk är bland annat att användaren har snabb åtkomst från olika enheter, mjukvaruuppdateringar sker automatiskt av tjänsteleverantören samt flexibla abonnemangsformer vilket gör större kontroll över kostnader.  

Att arbeta molnbaserat i ett samlat system frigör även möjligheten att som arbetsgivare kunna erbjuda distansarbete utan att riskera bristande kommunikation, minskat engagemang eller en mindre effektiv leverans från medarbetarna.

– I vårt system är allt uppdaterat i realtid plus att det finns samarbetsytor där man kan jobba med uppgifter och kommunicera med teamet. Det blir ett sätt att underlätta både affärsprocessen men även projektprocessen. Vi har också moduler så som resursplanering vilket gör det lättare för alla att få en bra översikt. Tidrapportering kan låta tråkigt, men det är spännande! Särskilt när man kan förstå och veta vad man egentligen lägger tiden på. Vi ser även ett ökat välmående hos kundens medarbetare när arbetsbelastning och stress kan förutses genom god planering baserad på insikter från systemet, avslutar Kersti.

www.blikk.se 

Om Blikk

Blikk är ett snabbt växande produktbolag baserat i Piteå, Norrbotten. Vi erbjuder en molnbaserad lösning som sparar tid, minskar administrationen och effektiviserar arbetssätt. Blikk är utvecklat med stort kundfokus och används av företag i olika storlekar inom en mängd branscher. Vi har idag tusentals kunder och användare över hela Sverige.

Blikk samlar hela företagets viktigaste funktioner i ett och samma system. Från tidrapportering, projekthantering och resursplanering till försäljning, CRM och avtalshantering. Integrerat med Fortnox, Visma eEkonomi, Visma Administration, Björn Lundén och marknadens vanligaste lönesystem.

Mer från Blikk Sverige

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Blikk Sverige och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?