Miljonlotteriet presenterar årets viktigaste skraplott

Miljonlotteriet gör en favorit i repris och lanserar skraplotten Vit Jul. Hela överskottet går till IOGT-NTO-rörelsens uppmärksammade kampanj med samma namn. Kampanjen belyser och hjälper barn som lever i närheten av ett missbruk, och som därmed är extra utsatta under jullovet när skolor och fritids har stängt.

Skraplotten Vit Jul är en digital skraplott som är helt dedikerad kampanjen Vit Jul. Hela överskottet av försäljningen går till att finansiera IOGT-NTO-rörelsens omtyckta kampanj. Lotten säljs på Miljonlotteriets hemsida miljonlotteriet.se och kostar 20 kronor. Toppvinsten är 2 miljoner kronor i kontanter.

– Vit Jul är en oerhört viktig kampanj som vi vet hjälper och vi är stolta över att kunna stötta kampanjen på det här sättet, säger Eva Ekeberg, kommunikationschef på Miljonlotteriet.

IOGT-NTO-rörelsens kampanj Vit Jul startade 2007 och har fått mycket uppmärksamhet runt om i landet. Syftet med kampanjen är att hjälpa alla utsatta barn i jultider. I Sverige lever fyra till fem barn per skolklass i familjer där någon vuxen har en riskfylld alkoholkonsumtion. För dessa barn är julen en oerhört jobbig tid eftersom skolor, dagis och fritidsgårdar håller stängt.

Kampanjen Vit Jul, som går av stapeln från 1 december till 15 januari, har sedan starten varje år arrangerat hundratals aktiviteter så att barn som har det jobbigt får möjlighet att komma hemifrån en stund.

Under perioden fram till jul kommer alla lokala jullovsaktiviteter som arrangeras runt om i landet att läggas ut på www.vitjul.se där man också kan läsa om kampanjens ambassadörer och varför de har tagit ställning för Vit Jul. En ambassadör är en vuxen person som aktivt väljer att avstå alkohol och andra droger under julafton, juldagen och annandag jul.

Många kända personer har stöttat kampanjen genom åren genom att aktivt bli ambassadörer, bland andra Henry Bronett, Maria Larsson, Stefan Holm, Hillevi Wahl, Kitty Jutbring, Manne Forssberg, Börje Salming, Gabriel Wikström, Sindy Niklasson och Angelika Luxander.

– Barn tycker att personlighetsförändringar är obehagliga, jag minns själv hur jag upplevde vuxna som druckit. Ett barn ska inte behöva lära sig att hantera vuxna som är gränslösa, vulgära och hotfulla, berättade cirkusprofilen Henry Bronett när han var ambassadör 2010. 

– Julen är barnens högtid. Det ska vara julklappar, jultomte och ja, allt som hör julen till. Alkohol hör definitivt inte dit. Jag har förstått att många barn mår dåligt under julhelgen på grund av att föräldrar och andra släktingar dricker, sa hockeylegendaren Börje Salming 2014.

– Jag tycker att det är självklart att julen ska vara barnens högtid och då behöver inte alkohol vara en norm, menade dåvarande folkhälsoministern Gabriel Wikström 2015.

Vit Jul 2018 engagerade 9 375 ambassadörer som tog ställning för en vit jul. 202 aktiviteter genomfördes på 84 platser i Sverige och som gav barn och unga möjlighet att komma hemifrån en stund under jullovet.

Miljonlotteriet sålde 20 000 Vit Jul-lotter under fjolåret och i år siktar man mot 25 000.  Utöver Vit Jul-lotten lanserar Miljonlotteriet under julen 2019 även ett gåvokort. Gåvokortet kostar 1 000 konor och hela beloppet går oavkortat till IOGT-NTO-rörelsens arbete under julen.

– Det känns fantastiskt att vi kan bidra till IOGT-NTO-rörelsens viktiga arbete, säger Miljonlotteriets VD Jonathan Hjort. Många barn har en klump i magen när de tänker på julen, och känner oro när jullovet närmar sig. Det är för deras skull vi gör det här.

Vit Jul är bara en av många skraplotter i Miljonlotteriets utbud som är dedikerad att hjälpa utsatta. I somras lanserade man till exempel lotten Sommarlägerlotten. Hela överskottet gick till trygga och roliga aktiviteter dit alla barn var välkomna. För många blev det en livsviktig andningspaus i en stökig vardag, och en chans att komma hemifrån när det behövs som allra mest.

Som tack till sina kunder för att de är med och hjälper utsatta arrangerar Miljonlotteriet flera unika dragningar där man kan vinna stora vinster. Åtta gånger om året sker nitlottsdragningen där alla nitlotter får en ny chans och kan förvandlas till en bilvinst värd 400 000 kronor.

En annan rolig extradragning är Jackpot, där alla kunder som prenumererar på lotter automatiskt deltar. Varje lott ger en andel i dragningen och fyra gånger om året dras en lycklig vinnare. Nu senast i oktober vann Roger från Stockholm 801 292 kronor.

– Underbar känsla att få vinna en storvinst. Och pengarna kommer verkligen väl till pass. Jag behöver renovera min lägenhet och nu kan det bli verklighet, berättar Roger.

Roger har prenumererat på Miljonlotteriets skraplotter sedan 2016. Chansen att vinna är en drivkraft, men den huvudsakliga anledningen är att pengarna går till en bra sak. 

– Miljonlotteriet gör ett riktigt bra jobb som känns gott i hjärtat att få vara en del av, säger Roger.

Han syftar förstås på att överskottet från Miljonlotteriets lottförsäljning oavkortat går till IOGT-NTO-rörelsens livsviktiga arbete att hjälpa utsatta människor i samhället. Bara sedan år 2000 har Miljonlotteriet bidragit med mer än 2,3 miljarder kronor och under 2018 hela 98 miljoner kronor.

Miljonlotteriet ägs av IOGT-NTO-rörelsen och nyligen beviljades man som första föreningsdrivna rikslotteri med onlineutbud den nya spellicensen i Sverige.

Den var januari 2019 som Sverige fick en ny spellagstiftning där spelmonopolet avskaffades och ett nytt licenssystem infördes. Den nya lagen innebär att alla spelbolag som vill, och kan, leva upp till lagkraven kan få en spellicens.

Fredagen den 6 december beviljade Spelinspektionen Miljonlotteriets spellicens i Sverige enligt den nya lagstiftningen. Därmed blev alltså Miljonlotteriet det första föreningsdrivna lotteriet med onlineutbud som tilldelas licensen.

– Jag är oerhört stolt och glad att Miljonlotteriet nu har spellicens, säger Jonatan Hjort, vd på Miljonlotteriet.

Den nya lagen med spellicensen förstärker skyddet för konsumenten och licensinnehavaren har en skyldighet att skydda sina kunder mot överdrivet spelande och hjälpa spelare att minska sitt spelande när det finns anledning till det.

– Den nya lagstiftningen är välkommen. För oss på Miljonlotteriet är det viktigt att verka för en sund spelmarknad och alltid ha kundens bästa i åtanke, berättar Jonatan Hjort.  

Besök Miljonlotteriets hemsida här >> https://www.miljonlotteriet.se/Om-oss/OmMIljonlotteriet
Läs mer om Vit Jul >> https://www.miljonlotteriet.se/sv-SE/Andamal/vitjul-2019
Läs mer om Miljonlotteriet >> https://sv.wikipedia.org/wiki/Miljonlotteriet

Eva Ekeberg, kommunikationschef Miljonlotteriet
Tel: 031-338 28 00
E-post: eva.ekeberg@miljonlotteriet.se

Jonatan Hjort, vd Miljonlotteriet
Tel: Tel: 031-338 28 00
E-post: jonathan.hjort@miljonlotteriet.se

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?