1515
Annons

Trendbrott – antalet unga som sägs upp ökar mest

Antalet uppsagda i åldersgruppen 20-29 år ökar mer än för andra åldersgrupper. Med en ökning på drygt 50 procent utgör gruppen nu en fjärdedel av det totala antalet uppsagda som anmäls till Trygghetsfonden TSL. Ett annat trendbrott är att antalet uppsagda ökade för första gången sedan 2012. Med nära dubbelt så många uppsagda jämfört med 2018 är det industrin som leder den negativa utvecklingen. Totalt ökade inflödet till Trygghetsfonden TSL med 29 procent under 2019.

Trygghetsfonden TSL:s årsrapport för 2019 visar att gruppen unga ökat med drygt 50 procent och nu utgör nu en fjärdedel (26 %) av alla uppsagda som anmäls till Trygghetsfonden TSL. Det är ovanligt att den största andelen uppsagda finns i åldersgruppen 20–29 år. Historiskt brukar gruppen utgöra en femtedel av det totala inflödet. Majoriteten av de unga som sägs upp har jobbat inom industrin, handeln eller byggsektorn.

Totalt berättigades 13 753 personer omställningsstöd från Trygghetsfonden TSL under 2019. Av dessa var en tredjedel industriarbetare, motsvarande andel 2018 var 23 procent. Tre andra branscher med många uppsägningar och stor ökning under 2019 var handeln (+30 %), skog & trä (+54 %) samt byggsektorn (+44 %).

Under året har utvecklingen accelererat från knappt 4 procent fler uppsagda under första kvartalet till 59 procent under fjärde kvartalet jämfört med motsvarande perioder 2018. För industrin var ökningen ännu tydligare, från 16 procent under första kvartalet till 260 procent under fjärde kvartalet. 

  • Att ökningen av antalet uppsagda under 2019 blivit större för varje kvartal oroar. Första kvartalet 2020 kommer ge en viktig indikation på hur arbetsmarknaden utvecklas. Då ser vi om antalet uppsagda som anmäls till Trygghetsfonden TSL fortsätter att accelerera eller börjar stabiliseras, Caroline Söder vd Trygghetsfonden TSL

2019 var ett tungt år för länen i Mellansverige. Störst ökning av antalet uppsagda blev det i Västra Götaland där 658 fler personer sades (+ 40 %). Störst procentuella ökningar skedde i länen Örebro (+ 186 %), Jönköping (+ 178 %) och Södermanland 338 fler personer (+ 99 %). Bättre gick det i Skåne och Norrlandslänen där antalet uppsagda minskade något jämfört med 2018.

  • Trots den stora ökningen av antalet uppsagda är det viktigt att påpeka att det fortfarande är relativt låga nivåer och långt ifrån 2009 års rekordnivåer på 60 000 personer. Vi konstaterar också att det fortfarande finns en efterfrågan på de kompetenser som frigörs, säger Caroline Söder vd Trygghetsfonden TSL

9 av 10 som får omställningsstöd från Trygghetsfonden TSL har ett nytt jobb inom ett år, de allra flesta redan inom sex månader. Under året beviljade Trygghetsfonden TSL fler än 1500 kortare utbildnings- och valideringsinsatser för att underlätta matchningen.

Trygghetsfonden TSL:s årsrapport för 2019 finns bifogad. Presskontakt: Johan Grauers, 070-672 52 85, johan.grauers@tsl.se  

 

Följande bilagor finns för nedladdning:
Årsrapport 2019 Trygghetsfonden TSL

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Innehåll från ArocellAnnons

AroCell växer – satsar på snabbtest

En av AroCells snabbtest UBC® Rapid för urinblåsecancer.
En av AroCells snabbtest UBC® Rapid för urinblåsecancer.

Med sina tester ger diagnostikbolaget AroCell värdefull information för prognos, behandling och uppföljning av cancerpatienter. Nu utökar företaget sitt produktutbud med snabbtester. ”Det kommer vara en stor del av framtidens sjukvård”, säger Anders Hultman, bolagets vd.

Det svenska diagnostikbolaget AroCell utvecklar produkter som säkerställer att cancerpatienter får rätt behandling vid rätt tidpunkt. Bolaget är specialiserat inom onkologi och har tagit fram tester som mäter biomarkörer som TK1 och cytokeratiner i blodet eller urinen för att kunna optimera behandlingen mot bröst-, prostata- och urinblåsecancer. 

– Flera av våra produkter, används redan idag i klinik. Det innebär att patientens lidande minskar och att vårdgivaren inte behöver lägga resurser på verkningslösa behandlingar, säger AroCells vd Anders Hultman.

Utvecklar snabbtest

För att driva produktutvecklingen framåt köpte AroCell i mitten av 2021 bolaget IDL Biotech som har lång erfarenhet av snabbtester, vilket är en teknik som AroCell anser kommer bli allt vanligare inom vården.

– Coronapandemin har ökat allmänhetens acceptans för snabbtester. Att ge cancerpatienter en möjlighet att själva få en indikation på om sjukdomen har återkommit är en viktig del av framtidens behandlingsvård, säger professor Gunnar Steineck, medicinsk chef på AroCell som har mer än 35 års erfarenhet av forskning inom onkologi.

– Vi är väldigt glada över att ha fått in IDL Biotechs kompetens. Tack vare deras gedigna kunskap om snabbtester och vår expertis inom TK1 har vi tillsammans förflyttat oss fem år framåt i utvecklingen, säger Anders Hultman.

Pågående nyemission

För att möjliggöra framtidsplanerna och fortsätta växa internationellt genomför AroCell en företrädesemission på 86 miljoner kronor med teckningsperiod mellan den 31 januari och 14 februari. 

– Vi vill fokusera på att fortsätta rulla ut våra produkter i Europa och driva våra kliniska program i USA för att komma in på den amerikanska marknaden. Just nu har vi bara skrapat på ytan av produkternas försäljningspotential, säger Anders Hultman.

Läs om emissionen på AroCells hemsida. 

AroCell:
AroCell utvecklar och säljer tester för prognos, behandling och uppföljning av cancer. Testet TK 210 ELISA är CE-märkt sedan 2015 och kan användas på automatiserade plattformar, vilket ger möjlighet till snabb expansion.

www.arocell.com

Mer från Arocell

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Arocell och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?