Ekonomiska tips för 2020-talet

Det brukar heta nytt år nya möjligheter, men efter detta nyåret får vi tänka lite större än så. Nämligen: nytt decennium nya möjligheter. I denna artikeln delar vi med oss av en handfull ekonomiska tips för 2020-talet. 

Vi har alla olika bra koll på vår privatekonomi. Några av oss vet knappt vad som hände med lönen innan den är slut, medan andra tycks bokföra varenda transaktion. Medan vissa börjar pensionsspara i tonåren, slänger andra sina oöppnade orangea kuvert i soptunnan. För att hårdra det lite lätt. 

I denna artikel tänkte vi dela med oss av en handfull tips som kan vara hjälpsamma för den som vill öka sitt ekonomiska medvetande under 2020. Vissa av dessa kan förefalla mer hjälpsamma än andra.

Se över dina lån och räntor

Vi börjar med listans kanske motigaste tips. Om du har några stora lån, exempelvis på din bostad, kontakta banken och förhandla med dem. Detta brukar faktiskt vara mycket enklare än vad man kan tro. Om banken är stenhård, var beredd på att byta till en annan aktör. Idag finns det jämförelsetjänster online där man snabbt kan få en överblick över olika typer av lån och räntor. Med bara några klick kan exempelvis jämföra prisnivåerna på bolåneräntor, lån utan UC och renoveringslån hos flera banker samtidigt. 

Ökade din grad av ekonomiskt medvetande

När man väl börjar reflektera över sina inköp och utlägg blir många förvånade över hur mycket pengar som går till onödiga småsaker. Ett klassiskt exempel är att man har som vana att köpa sitt morgonkaffe innan arbetsdagen inleds. 35 kronor om dagen må förefalla som en småsumma, men som man säger, många bäckar små. Låt oss räkna på vad detta blir i det långa loppet: 35 x 5 = 175 kronor/arbetsveckan, 175 x 4,5 = 787 kronor/månaden, 787 x 12 = 9 450 kronor/året. Att brygga hemma och ladda upp en termos är inte bara godare, det är mycket billigare med.

Låt oss säga att du också lunchar ute och/eller har för vana att dricka energidryck om kvällarna. Plötsligt rör det sig om en hel del tusenlappar som rusar iväg varje månad. För att inte tala om vad det blir på ett år. Ett tacksamt medel för att få ordning på sin utgifter är att använda sig av appar som Trink eller Spendee för att registrera sina köp.

Bli mer mat-smart! 

Enligt Naturvårdsverket slängde vi svenskar 938 000 ton mat år 2016, vilket motsvarar cirka 97 kilo per person. Lite mer medvetna har vi nog blivit sedan dess, men det finns fortfarande oerhört mycket kvar att göra. Inte nog med att det är uselt klimattänk, det är himla dumt för plånboken med! Ja, det finns oerhört mycket pengar att spara på bättre matplanering. Långt ifrån alla orkar med att göra matlistor, men sett till vilken stor ekonomisk vinning det faktiskt ger så är det helt klart värt att börja med. 

Rensa och sälj!

De flesta av oss har som vana att slänga in det gamla i en vrå och sedan köra allt till tippen. Bekvämt så klart, men långt ifrån optimalt. Idag finns det goda möjligheter att kränga sina gamla prylar och kläder på sajter som Facebook, Blocket eller Tradera. Processen är givetvis längre, men det finns faktiskt en hel del pengar att tjäna på detta. Dessutom är det bättre ur ett miljöperspektiv.

Med dessa tips hoppas vi att du kan gå in i 2020 mer ekonomiskt medveten och redo att ta nya tag för att optimera din ekonomi. 

Se fullständigt pressmeddelande och andra nyheter från detta bolag på Cision News.
Vill du också synas med dina nyheter på Di.se?
Läs mer om publicering på Di.se


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?